REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nazaj, v prihodnost: Donald Trump Kalifornijo prisilil v znižanje avtomobilskih okoljevarstvenih standardov

Nazaj, v prihodnost: Donald Trump Kalifornijo prisilil v znižanje avtomobilskih okoljevarstvenih standardovMercedes in Trumpova. Vir: Mercedesblog

Ameriški predsednik Donald Trump je zvezni državi Kaliforniji odvzel pooblastila za določanje standardov avtomobilskih izpuhov.

Pričakovanemu novemu ukrepu Trumpa proti okolju bodo sedaj zagotovo sledile tožbe.

Kot poroča Vanity Fair se s tem Trump Kaliforniji »maščuje zaradi njihove liberalne politike« in to tako, da »okolje plačuje ceno.«

Spor je star in preprost – Kalifornija je ena od ameriških zveznih držav z najbolj okolju prijazno zakonodajo.

In čeprav njihovi standardi, na primer glede emisij škodljivih plinov v avtomobilskih izpustih veljajo zgolj za to državo, se je večina avtomobilskih proizvajalcev prilagodila prav kalifornijskim standardom. Ne splača se jim namreč proizvajati avtomobilov, s katerimi ne bo mogoče potovati ali jih prodajati v celotni državi.

Tako dejansko ena sama država določa standarde za vso državo. Kalifornijske standarde pa je kmalu sprejelo še 13 ameriških zveznih držav.

Ameriški predsednik je tvitnil, da njegova odločitev 'prinaša številna nova delovna mesta, okolju prijazne in veliko bolj varne avtomobile.'

Avtomobilski industriji to seveda ni bilo všeč. In zato je ameriški predsednik že pred leti napovedoval, da bo obrnil ta trend in na veliko veselje proizvajalcev vozil z motorji na notranje izgorevanje znižal okoljevarstvene standarde.

V tem smislu je tudi tvitnil, da »njegova odločitev prinaša številna nova delovna mesta, okolju prijazne in veliko bolj varne avtomobile.«

Kar seveda sploh ni res.

Toda avtomobilska industrija je že pred tem ukrepom s Kalifornijo dosegla dogovor o proizvodnji okolju bolj prijaznih novih avtomobilov.

Trump pa jo zdaj poziva, naj se na dogovor ne ozira in upošteva standarde zvezne vlade - kar pomeni še več potratnih vozil na ameriških cestah.

Donald Trump, avto davki

Vračanje na stare standarde zvezne vlade pa bi za državo pomenilo več smrti, višje cene za potrošnike in nekje med 321 in 931 milijoni metričnih ton ogljikovega dioksida v zraku več do leta 2035.

Zanimivo je prav to, da je na koncu popustila celo avtomobilska industrija in s Kalifornijo dosegla dogovor, po katerem ne bo zahtevala zniževanja standardov.

Tako so Ford, Volkswagen America, Honda in BMW podpisali dogovor s Kalifornijo, toda zvezna vlada je kljub temu nadaljevala z zniževanjem okoljevarstvenih standardov.

Znano je, da se je ameriški predsednik pred časom celo hvalil, da je pravzaprav »šampion« varovanja okolja.

Čas je, da si snamete svoje plašnice, predsednik Trump, in si priznate, da ste prav vi edina oseba, ki je ovira na poti napredka.

Trump je ob sporazumu avtomobilskih gigantov s Kalifornijo celo zatrdil, da bi se Ford »obnil v grobu« če bi videl, kakšen pakt so podpisali njegovi nasledniki.

Pri tem je ministrstvo za pravosodje pričelo celo s preiskavo avtomobilskih podjetij, ki so podpisala ta dogovor zaradi nevarnosti »kartelnega dogovarjanja.«

Prav zato nekateri drugi proizvajalci niso pristopili k temu dogovoru.

Poskusi Trumpove administracije, da vrne standarde nazaj, v čas pred administracijo predsednika Baracka Obame pa ne potekajo po načrtih.

Trije zaposleni, ki so delali na tem so nedavno zapustili Trumpovo administracijo, tako da to delo sedaj sloni na plečih 29-letnega svetovalca, ki ima po poročanju Timesa »omejene izkušnje v politiki klimatskih sprememb.«

Izpuh avta

Zanimivo je, da se vse to dogaja v trenutku, ko številne države sveta – in med njimi tudi Kitajska – izjemno hitro napredujejo na področju elektrifikacije prometa.

In da se to dogaja v državi, kjer je tovarna Tesla sprožila revolucijo na področju elektromobilnosti.

Medtem ko Bela hiša stremi k preteklosti, si proizvajalci avtomobilov in ameriške družine želijo čistejše avtomobile.

»Medtem ko Bela hiša stremi k preteklosti, si proizvajalci avtomobilov in ameriške družine želijo čistejše avtomobile,« je dejal kalifornijski pravosodni minister Xavier Becerra.

»Dokazi so neizpodbitni: današnji okoljevarstveni standardi so dosegljivi, utemeljeni na znanosti in pridobitev za delovne ameriške družine in javno zdravje. Čas je, da si snamete svoje plašnice, predsednik Trump, in si priznate, da ste prav vi edina oseba, ki je ovira na poti napredka. Nimate nobenega temelja in ne avtoritete, da bi se borili za prihodnost, za katero se zdi, da je ne morete razumeti; če boste ostali na tej poti se bomo videli na sodišču,« je zapisal.

Poleg Kalifornije bodo tožbe proti Trumpovi vladi vložile tudi okoljevarstvene skupine.

Kalifornijski predpisi, ki določajo strožje okoljevarstvene standarde segajo že v leto 1970, ko je bil sprejet kalifornijski Zakon o čistem zraku.

Delite članek