REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Narobe svet: Trump, "šampion onesnaževalcev«, se je razglasil za - šampiona varovanja okolja

Narobe svet: Trump, Trump, okolje, onesnaževanje

Ko so analitiki, ki spremljajo javno mnenje pregledali podatke, so ugotovili, da bo imel predsednik Donald Trump težave pri pridobivanju mlajših volivcev, rojenih po letu 2000 in žensk, ki živijo na obrobju mest.

In to predvsem zaradi svojega odnosa do – okolja.

Vendar je predsednik v tem videl priložnost. Tistih, ki so zelo zavzeti za čisto okolje Trump sicer ne more več prepričati, toda analitiki so potrdili, da obstaja skupina "umirjenih volivcev", ki bi bili zadovoljni že, če bi pokazal, da je »odgovoren do okolja«.

Donald Trump vztrajal, da so klimatske spremembe »prevara«, ki so si jo »izmislili Kitajci.« Na podoben način je trdil, da vetrne elektrarne povzročajo raka

In zato je Donald Trump eno uro v vzhodnem krilu Bele hiše govoril o okolju ter se skliceval na »okoljsko vodstvo ZDA.«

Dejal je, da v ZDA odlično upravljajo z javnimi površinami, da imajo ZDA »najbolj čist zrak« in »kristalno čisto« vodo.

Toda strokovnjaki, ki so poslušali njegov govor, so opozorili, da »ni utemeljen na dejstvih.« Rezultati, s katerimi se ZDA lahko pohvalijo so posledica dejanj njegovih predhodnikov.

Znano je, da je Donald Trump vztrajal, da so klimatske spremembe »prevara«, ki so si jo »izmislili Kitajci.« Na podoben način je trdil, da vetrne elektrarne povzročajo raka.

Simboličen prikaz, kaj čaka svetovne spomenike - Cancun, 2010 Vir:Pixsell

David G. Victor, direktor laboratorija za mednarodno pravo in urejanje na univerzi v Kaliforniji je Trumpov govor označil kot primer največjega kontrasta med dejstvi in besedami in kot »resničen trenutek, kot v 1984.« S tem je seveda mislil na znano Orwellovo novelo.

Prav Trump je namreč ponovno odprl največ rudnikov, razveljavil celo vrsto okoljskih zakonov in v imenu ZDA izstopil iz pariške konvencije o klimatskih spremembah.

To je resnična farsa, ko predsednik govori o tem kako so ZDA šampion zaščite okolja, medtem ko je pravzaprav šampion onesnaževalcev

Pohvalil se je, kaj vse naj bi ZDA naredile za zaščito oceanov, pozabil pa je povedati, da so ZDA odprle svoje obale za črpanje nafte in plina.

S pomočjo vrtin, ki onesnažujejo morje.

Pri tem se je onesnaženje zraka v ZDA drastično poslabšalo v zadnjih štirih desetletjih.

Ob tem je samo prejšnji mesec Donald Trump razveljavil stroga določila zakonov, ki so bila sprejeta v času Baracka Obame in premogovnikom, ki delajo za elektrarne, dovolil podaljšanje obratovalnih dovoljenj.

»To je resnična farsa, ko predsednik govori o tem, kako so ZDA šampion zaščite okolja, medtem ko je pravzaprav šampion onesnaževalcev« je dejal Douglas Brinkley, zgodovinar, ki piše o predsednikih in okoljski politiki, poroča NYT.

 

Delite članek