REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kljub pozitivnim mnenjem šestih strokovnih vladnih agencij, se agencija RS za okolje odloča - negativno

Kljub pozitivnim mnenjem šestih strokovnih vladnih agencij, se agencija RS za okolje odloča - negativno

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je v objavila odločitev, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju treba opraviti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje.

»Glede na dejstvo, da gre v primeru nameravanega posega za poseg v okolje, ki se izvaja pod površino, glede na to, da se bodo pri izvedbi nameravanega posega uporabljale nevarne snovi (ne glede na to, da gre za majhno količino), se brez izvedbe predvidenih ukrepov ne more izključiti pomembnih vplivov na okolje, predvsem na varovana območja,« so zapisali na Arsu.

Odhajajoči minister za okolje in prostor Jure Leben je odločitev pozdravil. Gorazd Marinček pa je mnenja, da je to edina možna rešitev.

Odhajajoči minister za okolje in prostor Jure Leben | vir: STAfoto

Colin Hutchinson, predsednik uprave pri Ascent Resources pa se je na novico odzval z napovedjo pritožbe.  

»Družba je v celoti izpolnila postopek izdajanja dovoljenj in prejela pozitivna strokovna mnenja vseh vladnih agencij, o katerih se je Arso z njimi posvetoval, pri čemer bi moral skleniti, da projekt verjetno ne bo imel pomembnega vpliva na okolje« .

Dodal je še, da podjetje sodeluje s pravnimi strokovnjaki v Sloveniji in Londonu pri pripravi zahtevkov za odškodnino zaradi številnih neuspehov ter zamud Arso in ministrstva pri izpolnjevanju slovenske in evropske zakonodaje. 

Arso ni upošteval nasvetov strokovnjakov, s katerimi so se posvetovali.

Ključni razlog za pritožbo je dejstvo, da je vseh šest strokovnih vladnih agencij, s katerimi se je v okviru postopka ocenjevanja Arso posvetoval, zaključilo, da na podlagi tega, da gre za ponovno spodbujanje vrtin, ki nima pomembnega vpliva na okolje, okoljevarstveno soglasje, ni potrebno. 

Arso je dolžan slediti ugotovitvam šestih agencij, saj ni izvedel nobene neodvisne ocene verjetnih vplivov okolja. Arso torej ni upošteval nasvetov strokovnjakov, s katerimi so se posvetovali.

»Ker so partnerji zaprosili za oceno že maja 2017, bomo izpodbijali odločitev tudi zaradi tega, ker se ta ni izdala v roku dveh mesecev, ki ga določa slovenska zakonodaja. Neupoštevanje drugih določb slovenske zakonodaje in kršitev zakonodaje EU bo podrobneje opisano v pritožbi,« sporočajo iz podjetja Ascent.

Plin
vir: pixabay

"Ugotavljamo, da podrobna analiza Slovenskega geološkega inštituta po začetku stimulacije vrtin Pg-10 in Pg-11A v letu 2011 ni vplivala na okolje in ni povzročila škode« so zapisali na svoji spletni strani in dodali, da Arso v svoji odločitvi priznava, da predlaganega projekta ni mogoče šteti za fracking, kot ga je določila Evropska komisija v svojem priporočilu iz leta 2014. 

Arso je dolžan slediti ugotovitvam šestih agencij, saj ni izvedel nobene neodvisne ocene verjetnih vplivov okolja. 

Zaradi nezmožnosti vlagateljev, da bi se zanesli na birokratske postopke ali pravno državo, so naložbe v Sloveniji izjemno visoko tvegane naložbe.

Z vprašanji, ali so na enak način kot za Ascent posredovali tudi v drugih primerih, in o primernosti dosedanjega komuniciranja v primeru črpanja zemeljskega plina v Petišovcih smo se obrnili na britansko veleposlaništvo, kjer so nam odgovorili, da redno sodelujejo s slovenskimi oblastmi z namenom, da gradijo in ohranjajo močna bilateralna ekonomska partnerstva.

»Od odobritve dovoljenj je odvisna usoda družbe Ascent Resources. Edine prihodke ustvarja s črpanjem neprečiščenega plina iz dveh odprtih vrtin v Petišovcih, ki pa se zmanjšujeta. Odbor je vse bolj zaskrbljen nad stalnimi zahtevami Arso za spremembe in nadaljnje informacije o področjih, za katera je družba verjela, da so se že zdavnaj dogovorili.

Prav tako je razočaranje pomanjkanja konkretnih ukrepov slovenskih politikov. To je težko uskladiti z dejstvom, da je država odvisna od uvoženega plina.«

Ali menite, da bi Slovenija morala britanskemu podjetju dovoliti izvajati projekt v Petišovcih?

Ne.
46% (16 glasov)
Da.
31% (11 glasov)
Britanci nas bodo izkoristili.
11% (4 glasovi)
Slovenski politiki gledajo samo na svoj žep.
11% (4 glasovi)
Ne vem.
0% (0 glasov)
Prejetih glasov: 35

Sloveniji bi projekt v Petišovcih lahko izredno koristil:

1. Povečana in zavarovana zaposlitev

Podjetje in njegovi partnerji, dobavitelji in kupci so pomembni delodajalci v regiji. Če bi se projekt razvijal, kot je bilo načrtovano, se predvideva, da bi se zaposlovanje znatno povečalo, in sicer na stotine dobro plačanih inženirskih delovnih mest. Morebitne nadaljnje zamude pri projektu bodo ogrozile sedanje zaposlovanje v regiji.

2. Povečanje davčnih prihodkov

Projekt bo prav tako ustvaril pomembne davčne prihodke za državo s plačilom davka od dohodkov pravnih oseb, koncesijske dajatve, davka na delovna mesta in davka na dodano vrednost.

Zaradi nezmožnosti vlagateljev, da bi se zanesli na birokratske postopke ali pravno državo, so naložbe v Sloveniji izjemno visoko tvegane naložbe. 

3. Zagotovitev energetske neodvisnosti

Ocenjene rezerve in viri polja v Petišovcih so zelo pomembni v okviru slovenske nacionalne letne porabe zemeljskega plina, medtem ko država trenutno uvozi veliko večino svoje potrebe po zemeljskem plinu. Projekt državi ponuja priložnost, da pridobi smiselno stopnjo energetske neodvisnosti, ki jo trenutno uživajo sosedje na vseh straneh.

4. Olajšan prehod na gospodarstvo z nižjimi emisijami ogljika

Trenutno Slovenija ustvarja več kot 20% svoje električne energije s sežiganjem premoga in lignita, manj kot 1% pa iz zemeljskega plina. S prehodom na čistejše fosilno gorivo, kot je bilo izraženo v strateškem energetskem načrtu države, bi lahko Slovenija zmanjšala emisije ogljika.

Očitno pomanjkanje podpore za projekt tistih, ki so na oblasti v Sloveniji, je težko uskladiti z jasnimi koristmi od projekta za državo.
 

Komentarji