REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemška vlada z več ukrepi za zmanjšanje dizelskih izpustov

Nemška vlada z več ukrepi za zmanjšanje dizelskih izpustov

Nemška vlada je danes predstavila načrt za zmanjšanje izpustov dizelskih vozil, ki so v nekaterih nemških mestih že na zelo visokih ravneh. Okoljevarstveniki poudarjajo, da je načrt premalo ambiciozen, saj ključni ukrep - zamenjava starih vozil z novejšimi - ostaja prostovoljna odločitev proizvajalcev in lastnikov vozil.

"Dogovorili smo se glede zelo pomembnega koraka za razjasnitev zadev, ki so nam pomembne. Želimo preprečiti prepovedi vožnje in omejitve mobilnosti ter uvedbo dodatnih ali neupravičenih stroškov za voznike dizelskih vozil, hkrati pa zagotoviti odgovornost avtomobilske industrije," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril minister za promet Andreas Scheuer.

Vlada bo lokalnim oblastem na najbolj onesnaženih območjih zagotovila 80 odstotkov sredstev, potrebnih za predelavo najbolj umazanih tovornih vozil, kot so na primer smetarski tovornjaki. Namestili jim bodo dodatno strojno opremo za obdelavo motornih izpustov. Ukrep bo veljal tudi za dostavne tovornjake in kombinirana vozila.

Kot sta v skupni izjavi zagotovila Scheuer in okoljska ministrica Svenja Schulze, bo ta ukrep omogočil ustrezen dvig kakovosti zraka brez omejevanja vožnje, vendar le v mestih, kjer raven dušikovih oksidov še ne presega 50 miligramov na kubični meter.

Kot sta v skupni izjavi zagotovila Scheuer in okoljska ministrica Svenja Schulze, bo ta ukrep omogočil ustrezen dvig kakovosti zraka brez omejevanja vožnje, vendar le v mestih, kjer raven dušikovih oksidov še ne presega 50 miligramov na kubični meter.

Od vsakega posameznika pa bo še naprej odvisna odločitev o tem, ali bo izkoristil subvencijo za menjavo starega dizelskega vozila. BMW, Daimler in Volkswagen za nakup novejšega vozila s čistejšim motorjem ponujajo med 4000 in 8000 evrov. Za tiste, ki menjave ne želijo ali si je ne morejo privoščiti, pa načrtujejo namestitev učinkovitejšega izpušnega sistema.

Okoljevarstveniki opozarjajo, da vlada z načrtom ni storila dovolj za izboljšanje javnega zdravja. Prepričani so, da bi morala za opuščanje starih dizlov nameniti več denarja, hkrati pa opozarjajo, da avtomobilski proizvajalci nova pravila izkoriščajo le za izboljševanje prodajnih rezultatov.

Kot so poudarili v organizaciji Greenpeace, tudi novi dizelski motorji niso dovolj čisti, prihaja pa tudi do goljufij pri meritvah. Dizelski motorji so na slab glas prišli prav zaradi Volkswagnove goljufije pri meritvah izpustov.

Kot so poudarili v organizaciji Greenpeace, tudi novi dizelski motorji niso dovolj čisti, prihaja pa tudi do goljufij pri meritvah. Dizelski motorji so na slab glas prišli prav zaradi Volkswagnove goljufije pri meritvah izpustov.

Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen je septembra 2015 priznal, da je okoli 11 milijonov dizelskih motorjev v avtomobilih po vsem svetu opremil s programsko opremo, ki je poskrbela za nižje izpuste škodljivih plinov v času testiranj glede na siceršnjo vožnjo. Oblasti sumijo, da se je podobnih nečednih prijemov lotilo še več drugih proizvajalcev.

Kot je poudarila Schulzejeva, je predvsem od avtomobilske industrije odvisno, ali si bo povrnila zaupanje. "Trdno sem prepričana, da bodo izkoristili priložnost, ki jo ponujamo, in povrnili zaupanje v dizelska vozila," je dejala.

Prodaja novih vozil se je septembra v Nemčiji sicer precej zmanjšala. Število novih registracij je za malenkost preseglo 200.000, kar je 30,5 odstotka manj kot septembra lani. AFP kot enega ključnih razlogov navaja nova pravila za merjenje izpustov ogljikovega dioksida in porabe goriva pri avtomobilih, ki se jim nekateri proizvajalci le stežka prilagajajo in so morali posledično ukiniti proizvodnjo nekaterih modelov.

Delite članek