REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zelenskemu se je nasmehnila zmaga: tudi Ukrajina je izbrala komika za predsednika

Zelenskemu se je nasmehnila zmaga: tudi Ukrajina je izbrala komika za predsednikaVolodimir Zelenski Vir: Pixsell

Tudi v Ukrajini se na politični sceni utrjuje še en nov politik, ki bo tudi najverjetnejši novi predsednik države. In to velike države, ki pa ima tudi nemalo problemov.

Komik Volodimir Zelenski je, po pričakovanjih, zmagovalec predsedniških volitev v Ukrajini. Kot kažejo volilne projekcije, je prejel zelo veliko, kar 73 odstotkov glasov podpore.Petro Porošenko v Vrhovni Radi

Dosedanji predsednik, 53-letni poslovnež in »kralj čokolade« Petro Porošenko je v tekmi z Zelenskim za predsedniški mandat namreč izgubil v vseh regijah v državi, vključno z zahodnim delom Ukrajine, kjer je Porošenko tradicionalno užival visoko podporo.

Porošenko je že priznal poraz.

Petro Porošenko je v tekmi z Zelenskim za predsedniški mandat namreč izgubil v vseh regijah v državi.

Prve rezultate drugega kroga po preštetih glasovnicah z volišč naj bi objavili v nekaj urah.

Zelenski je večino glasov podpore ukrajinskih volivcev dobil že v prvem krogu volitev minuli mesec.

Enainštiridesetletni Volodimir Zelenski je vodil že po prvem krogu predsedniških volitev pred sedanjim predsednikom Petrom Porošenkom. Za seboj je pustil tudi nekdanjo predsednico vlade Julijo Timošenko, ki je nekaj časa veljala celo za favoritinjo.

Zelenski je v prvem krogu volitev namreč zbral 30-odstotno podporo, Porošenko pa je dobil le 16-odstotno, kljub temu, da so ga tudi kot »zaveznika ZDA in EU« podpirali številni mediji v državi. Vendar pa le devet odstotkov volivcev podira sedanjo vlado, kar je svetovni negativni rekord.

Zelenski za seboj nima stranke, to pa pomeni, da ne more računati na podporo Rade, ukrajinskega parlamenta.

Ukrajinski volivci, naveličani korupcije, zakoreninjene v državi, ki se nahaja v središču geopolitičnega spora med Rusijo in Zahodom, so sicer po protestih leta 2014 ob pomoči ameriške administracije izvedli prevrat v državi in še med mandatom z oblasti pregnali tedanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, ki se je zatekel v Rusijo.

Opozicija ga je z oblasti pregnala kljub dogovoru z EU, da bodo najprej izvedene volitve.

Volodimir Zelenski Vir:Pixsell

Nato je prišlo do nemirov v vzhodnem delu države, de facto odcepitve delov Donetske in Luganske regije in prave vojne, še prej pa se je večinoma z Rusi poseljen Krim na podlagi referenduma odločil pripojiti Rusiji.

Zelenskega podpirajo volivci, ki so nezadovoljni s Porošenkom, tisti, ki so izgubili zaupanje v dosedanje politične voditelje in si želijo ključnih sprememb v ukrajinskem sistemu upravljanja, ocenjujejo komentatorji v državi.

Okoli 80 odstotkov volivcev v Ukrajini je ob tem tudi prepričanih, da bodo volitve itak 'ukradene'.

V zadnjih dveh desetletjih so v Ukrajini izvedli dve prozahodni revoluciji, ki sta leta 2005 na oblast pripeljali Timošenkovo, leta 2014 pa Porošenka, država pa je sedaj ozemeljsko nekoliko manjša.

Zelenski je v Ukrajini znan po številnih humorističnih nanizankah in skečih. V popularni nanizanki »Sluga ljudstva« je na primer  igral učitelja zgodovine, ki postane slaven, ko se po internetu razširi video posnetek, v katerem žali državno vodstvo. Potem se odloči kandidirati za predsednika in presenetljivo zmaga.

Prav ta »scenarij« pa se mu sedaj – uresničuje.

Vendar pa niti izvolitev Zelenskega ne bo popravila odnosov med Ukrajino in Rusijo, ocenjuje Bryan MacDonald za portal RT.

Petro Porošenko Vir:Pixsell

Zelenski namreč za seboj nima stranke, to pa pomeni, da ne more računati na podporo Rade, ukrajinskega parlamenta. Vsak njegov dogovor pa bo potreboval podporo parlamenta. Zelo verjetno je, da bi vlado lahko prevzel celo proti Rusiji zelo nastrojen notranji minister Arsen Avakov.

Ob tem pa tudi Porošenko Zelenskega že obtožuje, da je »lutka Kolomoiskega«, drugega ukrajinskega oligarha, ki prav tako ni navdušen nad Rusijo.

Porošenko Zelenskega že obtožuje, da je »lutka Kolomoiskega«, drugega ukrajinskega oligarha, ki prav tako ni navdušen nad Rusijo.

Zelenski sicer ima nekaj podlage za izboljšanje odnosov z Rusijo in Rusi. Prihaja iz mesta Krivoj Rog, ki je večinsko rusko govoreče, zato je težko verjeti, da ne bi imel prijateljev tudi med Rusi in da jih ne bi dobro poznal.

V svojih govorih tudi ni neposredno napadal nobene manjšine, ne vernike, prav tako pa se je izogibal patriotski retoriki, za razliko od sedanjega predsednika Porošenka.

Hkrati pa ni tipičen levičarski politik, ni obljubljal zvišanja socialnih prispevkov najbolj ogroženim ali dviga davkov za bogataše.

Pri tam naj bi, kot ocenjuje RT, v drugem krogu volitev Porošenko »vrgel kuhinjsko korito na Zelenskega«, okoli 80 odstotkov volivcev v Ukrajini pa je ob tem tudi prepričanih, da bodo volitve itak »ukradene«.

Komentarji