REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

"Res mu ne odgovarjam na klice": Putin razkril, zakaj ignorira Porošenka in mu noče dvigniti slušalke

Putin in Porošenko

Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da se ni odzval, da se ne odziva in se tudi sploh ne misli odzvati na poskuse predsednika Ukrajine Petra Porošenka, da bi se pogovorila po telefonu.

Putin je kot razlog za takšno odločitev navedel, da ne želi sodelovati v Porošenkovi (umazani) volilni kampanji in še posebej ne v njegovi politični "kombinaciji" v zvezi z ukrajinsko provokacijo v Kerški ožini.

Porošenko in Putin

"Nikakor ne gre za to, da se preprosto umikam in ne želim govoriti s Petrom Aleksejevičem", se je Putin odzval na prošnjo novinarjev, da komentira razloge za neuspeh vzpostavitve telefonskega klica oziroma pogovora po telefonu s Porošenkom, kot je zahtevala ukrajinska stran.

Putin je pojasnil, da ne želi sodelovati v Porošenkovi umazani predvolilni kampanji.

"Gre za to, da ne želim sodelovati v njegovi predvolilni kampanji", je pojasnil ruski predsednik.

Putin je poudaril, da Porošenko spretno ustvarja krizne, tvegane in provokativne situacije, zanje pa nemudoma obtoži in zvali odgovornost na Rusijo.

Zatem pa bi se Porošenko, kot opozarja ruski voditelj, rad pred domačo in svetovno javnostjo "pokazal kot rešitelj, ki je sam rešil nastale težave, ki jih je sicer sam tudi ustvaril".

Zasežene ukrajinske bojne ladje, ruski predsednik
Začasno zaseženo ukrajinsko vojaško ladjevje in ruski predsednik Vladimir Putin

"To je preprosta kombinacija in osebno ne želim sodelovati v teh njegovih 'kombinacijah', in ne bom sodeloval," je zaključil predsednik Rusije.

Najnovejša trenja med Kijevom in Moskvo so se začela, ko so tri ukrajinske vojaške ladje - dve bojni ladji, Berdyansk in Nikopol ter vlačilec Yana Kapa, ob kršitvi člena 19 in 21 Konvencije Združenih narodov o pomorskem pravu nezakonito prečkale državno mejo Rusije.

'V Porošenkovih 'kombinacijah' nikakor ne bom in ne mislim sodelovati,' je poudaril predsednik Rusije.

Ladje ukrajinske vojne mornarice so tako vstopile v začasno zaprte vode Rusije in več ur izvajale nevarne manevre, ne da bi se sploh odzvale na zahteve ruskih ladij, ki so jim sledile. Nato je ruska stran vsa tri plovila pridržala in kasneje prepeljala v pristanišče v Kerču.

24 ukrajinskih vojakov je bilo pridržanih, vključno z dvema agentoma ukrajinske varnostne službe, ki sta bila - po trditvah ruske zvezne varnostne službe (FSB) ujeta na zaseženih ladjah, kjer sta skrbela za usklajevanje provokacij.

Moskva incident pri Kerški ožini vztrajno ocenjuje za provokacijo, ki je povezana z nepriljubljenostjo sedanjega predsednika Ukrajine Petra Porošenka pred bližajočimi se volitvami.

Raziskave namreč kažejo, da bi zanj v povprečju glasovalo le okoli 10 odstotkov volivcev, napetosti z Rusijo pa bi mu lahko dvignile popularnost.

Kerška ožina, zemljevid

To kažejo tudi raziskave javnega mnenja - pred incidentom bi za Porošenka glasovalo okoli 8,6 odstotkov volivcev, po njem pa 14,5 odstotka.

Največ možnosti pa ima še vedno Julija Timošenko, ki pa ji je popularnost med merjenjem pred kerškim incidentom in po njem padla z 21,8 na 18,1 odstotka vprašanih.

Komentarji