REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Putin: Vojna v Ukrajini bo trajala, dokler bo na oblasti sedanje ukrajinsko vodstvo

Putin: Vojna v Ukrajini bo trajala, dokler bo na oblasti sedanje ukrajinsko vodstvoPutin in Trump - mimohod Vir: Pixsell

Čeprav je bilo uradno srečanje ruskega predsednika Vladimirja Putina in ameriškega predsednika Donalda Trumpa ob robu vrha G-20 odpovedano, sta se oba predsednika »na kratko« vendarle srečala in si izmenjala poglede na razmere v svetu.

Pred tem je ruski predsednik ocenil, da je »resnično potrebno« imeti pravi sestanek z Donaldom Trumpom in ob tem izrazil obžalovanje, ker je ameriški predsednik v zadnjem hipu odpovedal srečanje z njim. Srečal pa se je namesto tega s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Putin: 'Vedno je lažje svoje gospodarske neuspehe opravičiti z vojno in odgovornost prenesti na 'zunanjega agresorja'.

»Na podlagi dejstva, da ladje in mornarji niso vrnjeni v Ukrajino, sem se odločil, da je za vse strani najbolje odpovedati moj predhodno dogovorjen sestanek v Argentini s predsednikom Vladimirjem Putinom. Veselim se novega pomembnega srečanja, takoj ko se ta situacija razreši,« je napisal Trump na svojem Twitter računu, ko je najprej odpovedal srečanje.

Srečanje je domnenvo odpovedal zgolj zaradi incidenta v Kerški ožini, kjer so ruski specialci zajeli tri ukrajinske ladje, ki so želele skozi ožino zapluti do Azovskega morja, pri tem pa niso upoštevale navodil ruske obmejne straže.

Med mornarji na dveh vojaških ukrajinskih ladjah so bili tudi pripadniki ukrajinske obveščevalne službe, zato je Rusija prepričana, da je šlo za Porošenkovo »provokacijo.«

Macron in Putin, G-20 Vir:Pixell
Francoski predsednik Emmanuel Macron in predsednik Rusije Vladimir Putin   Vir: Pixsell

Ker je Donald Trump odpovedal sestanek zgolj zaradi Ukrajine in nedavnega incidenta v Kerški ožini, je Putin ob tem opozoril, da bo vojna v Ukrajini trajala tako dolgo, dokler bo na oblasti sedanje ukrajinsko vodstvo.

»Škoda je, da ne uspemo imeti pravega srečanja. Mislim, da je res potrebno,« je dejal Vladimir Putin. Izrazi je upanje, da bo do srečanja vseeno prišlo, ko bo »ameriška vlada pripravljena.«

Vladimir Putin je Emmanuelu Macronu pojasnil 'kerški incident' in ob tem vse skupaj tudi narisal – na servieti.

Bela hiša je nato sporočila, da je imel ameriški predsednik vrsto krajših sestankov ob robu vrha G-20, med drugim tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

»Ukrajinske oblasti niso zainteresirane  za reševanje spora, še posebej pa ne po mirni poti. Vse dokler bodo na oblasti, se bo vojna nadaljevala. Vedno je lažje svoje gospodarske neuspehe opravičiti z vojno in odgovornost prenesti na 'zunanjega agresorja'«, je ocenil Vladimir Putin.

Vladimir Putin pa se je medtem srečal tudi z francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Ta ga je vprašal, kaj se je pravzaprav zgodilo v Kerški ožini, nato pa mu je Vladimir Putin to pojasnil in ob tem vse skupaj tudi narisal – na servieti.

Delite članek