REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nove napetosti: Ukrajina premešča vojsko na mejo z Rusijo

Nove napetosti: Ukrajina premešča vojsko na mejo z Rusijo

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je izjavil, da bo v okviru razglašenega vojnega stanja v desetih pokrajinah Ukrajine opravljeno tudi premeščanje enot ukrajinske vojske zaradi »krepitve obrambe« na meji z Rusijo. Napovedal je tudi vojaške manevre v obmejnih področjih.

»Opravljena bo dislokacija primernih enot za krepitev obrambe meje, izvedle pa se bodo tudi vojaške vaje. V pokrajinah, kjer je bilo razglašeno vojno stanje, bodo opravljene vaje rezervistov,« je dejal ukrajinski predsednik.

Ukrajinska vrhovna rada je namreč 26. novembra odobrila ukaz predsednika Ukrajine o uvedbi vojnega stanja v 10 regijah države in to v obdobju 30 dni po tem, ko so ladje ukrajinske mornarice nezakonito vstopile na ozemlje Rusije, zaradi česar so jih ruske sile zadržale v ruski luki.

Vojno stanje ukrajinskemu predsedniku omogoča začasno suspenzijo svoboščin in vseh ustavnih pravic državljanov, vključno s pravico, da sodelujejo na volitvah.

Vojno stanje ukrajinskemu predsedniku omogoča začasno suspenzijo svoboščin in vseh ustavnih pravic državljanov, vključno s pravico državljanov, da sodelujejo na volitvah.

Pri tem ima sedanji predsednik Ukrajine po raziskavah javnega mnenja samo okoli 10-odstotno podporo volivcev, ne marajo pa ga pa predvsem v obmejnih regijah z Rusijo, kjer živi tudi največ Rusov.

Zaradi incidenta v Kerški ožini je ameriški predsednik na vrhu G-20 odpovedal srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Srečanje je odpovedal zgolj zaradi incidenta v Kerški ožini, kjer so ruski specialci zajeli tri ukrajinske ladje, ki so želele skozi ožino zapluti do Azovskega morja, pri tem pa niso upoštevale navodil ruske obmejne straže.

Med mornarji na dveh vojaških ukrajinskih ladjah so bili tudi pripadniki ukrajinske obveščevalne službe, zato je Rusija prepričana, da je šlo za »provokacijo.«

Krim-Bal-rakete

Ker je ameriški predsednik Donald Trump odpovedal sestanek zgolj zaradi Ukrajine in nedavnega incidenta v Kerški ožini, je ruski predsednik Vladimir Putin ob tem opozoril, da bo vojna v Ukrajini trajala tako dolgo, dokler bo na oblasti sedanje ukrajinsko vodstvo.

Bela hiša je nato sporočila, da je imel ameriški predsednik vrsto krajših sestankov ob robu srečanja, med drugim tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

»Ukrajinske oblasti niso zainteresirane  za reševanje spora, še posebej pa ne po mirni poti. Vse dokler bodo na oblasti, se bo vojna nadaljevala. Vedno je lažje svoje gospodarske neuspehe opravičiti z vojno in odgovornost prenesti na 'zunanjega agresorja'«, je prave razloge za zadnji incident ocenil ruski predsednik Vladimir Putin.

Komentarji