REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zelenski Rusom ponudil ukrajinsko državljanstvo, EU enako rusko ponudbo označila kot "napad na ukrajinsko suverenost"

Zelenski Rusom ponudil ukrajinsko državljanstvo, EU enako rusko ponudbo označila kot Potna lista Ukrajine in Rusije. Vir: RT

Novoizvoljeni ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je takoj po izvolitvi ponorčeval iz predloga ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je v soboto napovedal, da bi v prihodnje lahko vsem Ukrajincem olajšali pridobitev ruskega državljanstva.

Putin je dejal, da Moskva razmišlja, da bi pridobitev ruskega potnega lista omogočila vsem Ukrajincem. Rusija sicer že izdaja svoje potne liste prebivalcem Doneške in Luganske republike, ki sta se leta 2014, po puču v Kijevu dejansko odcepile od Ukrajine.

Vladimir Putin je to označil kot "humanitarno vprašanje."

Volodimir Zelenski Vir:Pixsell

Zelenski, nekdanji komik brez političnih izkušenj, ki je bil za predsednika Ukrajine izvoljen v nedeljo, je v odzivu Rusom ponudil ukrajinsko državljanstvo.

"Zelo dobro vemo, kaj ruski potni list zagotavlja," je na Facebooku zapisal Zelenski. Ob tem je naštel "pravico do tega, da si aretiran zaradi mirnega protestiranja" in "pravico do volitev, ki niso svobodne in na katerih ni konkurence".

Zelenski je napovedal, da bo dal državljanstvo predstavnikom vseh narodov, ki trpijo pod avtoritarnimi in skorumpiranimi režimi.

Napovedal je, da bo dal državljanstvo predstavnikom vseh narodov, ki trpijo pod avtoritarnimi in skorumpiranimi režimi. "Predvsem pa Rusom, ki trpijo najbolj," je poudaril Zelenski

Po njegovih besedah je razlika med Rusijo in Ukrajino v tem, da ima slednja svobodo izražanja, svobodo medijev in interneta.

Ukrajinsko vodstvo se je ostro odzvalo že na sredino odločitev ruskega predsednika. Zelenski se je tedaj zavzel za okrepitev sankcij in diplomatskega pritiska mednarodne skupnosti na Rusijo. Kritične so bile tudi Evropska unija in ZDA, čeprav te države ne protestirajo, kadar svoja državljanstva "delijo" države članice EU ali njene zaveznice.

Ukrajina Lugansk

Poljska, Madžarska, Romunija in Albanija so samo nekatere od držav, ki imajo zelo obsežne programe podeljevanja svojih državljanstev svojim sonarodnjakom, ki živijo v drugih državah.

Kritiziranje Rusije je po ocenah Vladimirja Putina "čudno". Med obiskom Kim Jong-una je dejal, da na Poljskem izdajajo "Karto Polaka" vsem etničnim Poljakom v Ukrajini, Madžarska in Romunija pa imata podobne programe izdajanja potnih listov za svoje sonarodnjake v drugih državah, je opozoril Putin. 

Nekatere države EU so iz podeljevanja državljanstev naredile tudi dober posel, saj državljanstva dobesedno prodajajo

EU je sprejetje odloka sicer označila za nov napad Rusije na ukrajinsko suverenost.

Delite članek