REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Svetovalec ukrajinskega predsednika: pogovor o »primeru Biden« je bil predpogoj za pogovor s Trumpom

Svetovalec ukrajinskega predsednika: pogovor o »primeru Biden« je bil predpogoj za pogovor s TrumpomJoseph Biden, Hunter Biden in Donald Trump

Objavljen pogovor ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega in  ameriškega Donalda Trumpa kaže, da se je Zelenski prilizoval Trumpu, ki je od njega zahteval »uslugo«, ukrajinski predsednik pa mu jo je tudi obljubil.

Dan zatem, ko je bil objavljen celoten prepis pogovora ameriškega predsednika Donalda Trumpa z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim so demokrati, ki so začeli uradno preiskavo o ustavni obtožbi predsednika ZDA (za katero imajo že večino v Predstavniškem domu) in vlada ZDA ostali vsak pri svojih trditvah.

»Bilo je popolnoma jasno, da se bo Trump pogovarjal samo, če se bosta pogovarjala o primeru Biden. To vprašanje je bilo postavljeno velikokrat. In vem, da so ukrajinski uradniki to razumeli.«

Republikanci trdijo, da Donald Trump zahteve po vojaški pomoči neposredno res ni omenil kot nagrade (»quid pro quo«) za preiskavo Josepha in Hunterja Bidna, demokrati pa, da se je Trump pogovarjal v »mafijaškem stilu« in da se iz vsebine pogovora da razumeti, kaj je zahteval od Zelenskega.

Vendar prepis kaže, da je od Zelenskega zahteval »uslugo«, Zelenski pa mu je obljubil, da bo za tožilca postavil »svojega človeka« in da se bodo z zadevo ukvarjali.

Prav tako je bilo jasno, da je šlo za glavno temo pogovora, ne za nekaj obrobnega.

»Bilo je popolnoma jasno, da se bo Trump pogovarjal samo, če se bosta pogovarjala o primeru Biden. To vprašanje je bilo postavljeno velikokrat. In vem, da so ukrajinski uradniki to razumeli,« je dejal svetovalec ukrajinskega predsednika Sergij Leščenko.

Prepis pogovora Trump - Zelenski

Tudi Zelenski sam je v tem pogovoru predstavljen v zelo slabi luči – ne kot voditelj »suverene države«, pač pa kot nekdo, ki ameriškega predsednika moleduje za pomoč, se mu prilizuje in mu poskuša na vse načne ugajati, celo s postavitvijo »100-odstotno svojega človeka« za tožilca in implicitno obljubo, da se bodo lotili tega, kar zahteva Trump.

Ob tem so v ZDA pravkar »deklasificirali« tudi prijavo »žvižgača«, ki je Donalda Trumpa prijavil zaradi zahtevane usluge.

Ob tem je svetovalec Volodimirja Zelenskega potrdil, da je bil pogovor o J. Bidnu in H. Bidnu »predpogoj« za klic in pogovor obeh predsednikov 25. julija letos.

Pogovor se sicer začne s čestitkami Zelenskemu zaradi zmage njegove stranke tudi na parlamentarnih volitvah, toda te volitve so bile končane že štiri dni pred tem pogovorom.

Ob tem so v ZDA pravkar »deklasificirali« tudi prijavo »žvižgača«, ki je Donalda Trumpa prijavil zaradi zahtevane usluge.

Ker imajo demokrati v Predstavniškem domu že dovolj glasov za »impeachment«, je zelo verjetno, da se bo le-ta, ob Trumpovih napadih, češ da gre za »lov na čarovnice« - nadaljeval.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek