REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hrvaški ultimat Izraelu: odgovor glede vojaških letal zahtevajo do 11. januarja

Hrvaški ultimat Izraelu: odgovor glede vojaških letal zahtevajo do 11. januarjaF-16, Hrvaška

Hrvaška se je lani odločila, da bo od Izraela kupila deset rabljenih ameriških enosedežnih in dve dvosedežni letali F-16. Prvi dve letali naj bi dobili do leta 2020, preostalih deset pa do leta 2022.

Toda ameriška vlada te preprodaje očitno ni dovolila, čeprav so v Izraelu zagotavljali, da se bo to zagotovo zgodilo. Težava ni v samih sicer precej starih letalih, pač pa v dodatni opremi, ki je nadomestila ameriško. Ta oprema je bolj poceni od ameriške, vendar enako ali celo bolj učinkovita. 

Hrvaška sedaj zahteva, da ji Izrael odgovori, ali je razrešil probleme z ZDA ali ne do 11.januarja. Po drugi strani pa tudi ZDA zahtevajo od Izraela, da do 4. januarja odgovorijo, ali bo v prodanih letalih Hrvaški zgolj ameriška oprema, ali pa nameravajo v njej pustiti izraelsko »nadgradnjo« - v tem primeru pa ZDA prodaje seveda ne bodo dovolile.

Po drugi strani pa tudi ZDA zahtevajo od Izraela, da do 4. januarja odgovorijo, ali bo v prodanih letalih Hrvaški zgolj ameriška oprema

Če se že kmalu ne doseže dogovor med ZDA in Izraelom in Hrvaška ne bo dobila tiste konfiguracije letal, ki je zmagala v natečaju, bo zato Hrvaška vlada odstopila od izraelskih letal.

Javni razpis, na katerem so bili izbrani rabljeni ameriški F-16, ki se nahajajo v izraelski vojski, bo zato razveljavljen. S tem naj bi Hrvaška »presekala neugodno situacijo, do katere je prišlo med dvema zaveznikoma,« je poročal hrvaški Večernji list, ki je svoje informacije dobil v Banskih dvorih.

F16-Izrael Vi:Wikipedija

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je namreč v Izrael poslal pismo, v akterem je zapisano, da »v letalih, ki jih nameravate prodati Hrvaški, ne sme biti nič, kar ni ameriško.« Težava je seveda izraelska »nadgradnja« letal v ameriših reaktivcih.

ZDA pa zahtevajo, da je v letalih predvsem ameriška računalniška programska oprema za raketni sistem Lockheed Martin, ameriški proizvajalec F-16 mora zato, preden bodo letala izročili Hrvaški, opraviti celoviti remont letal in podaljšati delovno dobo za 3.000 ur.

Hrvaški mediji trdijo, da za ZDA ni tako velik problem preprodaja izraelskih, v ZDA izdelanih F-16 Hrvaški, temveč interes nekaterih drugih držav, kot sta Romunija in Bolgarija, za podoben dogovor s Tel Avivom, ki namerava prodati približno 100 svojih starih vojaških letal F-16.

Vse kaže, da bo Hrvaška zato ostala brez svojih F-16, ki so medtem že kar nekajkrat slavnostno preletavali hrvaško nebo.

Komentarji