REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Cirkusanti: Fajonova dopustila, da veleposlanico prvi »ribajo« Izraelci, ob pripombi srbskega predsednika pa »osupla«

Cirkusanti: Fajonova dopustila, da veleposlanico prvi »ribajo« Izraelci, ob pripombi srbskega predsednika pa »osupla«Medtem ko so namreč zaradi slovenskega glasovanja v Varnostnem svetu OZN za sprejem Palestine med polnopravne članice OZN v Izraelu poklicali na zagovor slovensko veleposlanico, Tanja Fajon v Sloveniji na zagovor kliče - srbskega odpravnika poslov. Vir: Posnetek zaslona, X

Slovenska ministrica za zunanje zadeve je te dni znova v »biciklistični«, vazalski pozi.

To pomeni, da pritiska navzdol tiste, ki se ji zdijo manj močni, glavo pa sklanja pred močnejšimi.

Medtem ko so namreč zaradi slovenskega glasovanja v Varnostnem svetu OZN za sprejem Palestine med polnopravne članice OZN v Izraelu poklicali na zagovor slovensko veleposlanico, Tanja Fajon v Sloveniji na zagovor kliče - srbskega odpravnika poslov.

Na »ribanje« slovenske veleposlanice v Izraelu se je slovensko zunanje ministrstvo odzvalo razmeroma mirno.

Kljub temu, da je Izrael v Gazi pobil že več kot 35.000 civilistov, večinima žensk in otrok.

Reševanje Alme in družine izpod ruševin
Reševanje Alme izpod ruševin. Vir: Posnetek zaslona, X

V resnici pa se ne bi smelo zgoditi to, kar se je.

Sramotno je namreč, da v več kot pol leta, v katerem je Izrael izvedel ogromno pokolov v Palestini, (ob tem pa se je izraelski veleposlanik z Dunaja celo neposredno vmešaval v slovenske notranje zadeve, prirejal zaprte video predstave za slovenske veljake in podobno), Slovenija ni odzvala z nobenim pozivom na zagovor izraelskega veleposlanika.

Prav tako Izraelu nikoli ni izročila protestne note.

V nasprotju s tem pa je Izrael ob prvem glasovanju Slovenije v VS OZN, ki mu ni bilo po volji, takoj poklical slovensko veleposlanico na »ribanje.«

Povsem drugače je MZEZ Tanje Fajon ravnalo v primeru Srbije.

V tem primeru je Slovenija odkrito podpirala poskuse predstavnikov Kosova, da na zasedanju VS OZN in razpravi o delovanju najvišjega organa v tej pokrajini (gre za UNMIK) iz tega naredijo politični cirkus.

Na zasedanje so namreč oblasti Prištine ob kršitvah pravil zasedanja tega organa in intervenciji »ene od velikih sil« pripeljale več Albank, da bi pričale, kako so jih Srbi posilili – leta 1999.

Ob tem je pričala tudi Albanka, ki je na sodišču že izgubila primer - in se ob vsem tem v ozadju seje VS OZN hahljala.

Srbski predsednik je odgovoril z zgodbo srbske deklice, posiljene pred očmi matere s strani štirih Albancev, ki so ji nato v nožnico dali dinamit in jo razstrelili.

Da so tudi Albanci posilili številne Srbkinje in da je takih primerov (pa tudi ubijanj Srbov zaradi kraj organov s strani Albancev in podobno) na tisoče, je takoj odgovoril srbski predsednik, a cilj je bil dosežen – na mesto, da bi se v VS OZN govorilo o tem, zakaj se 250.000 Srbov še ni vrnilo na Kosovo in zakaj albanska večina ob prisotnosti mednarodnih sil, tudi Slovencev v KFOR-ju še naprej maltretira maloštevilne Srbe, se je celotna razprava spremenila v kakofonijo obtoževanja zaradi preteklih zločinov.

Za katere so najvišji srbski politiki in generali že bili obsojeni – kosovski pa še ne.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je nato v torek dejal, da je Srbija padla v past, ki so ji jo nastavile ZDA, Švica in - Slovenija. Slovenija je namreč sodelovala v tej bolni šaradi.

»Ko je zasedanje Varnostnega sveta ZN-a zamujalo, sem se vprašal, za kaj gre, potem pa smo spoznali, da so se za to dogovorili z Američani, Slovenci in Švicarji. Ne ve se, kdo je odvratnejši, Slovenci ali kdo drug,« je dejal.

In sedaj je slovenska diplomacija, ki je v VS OZN dovolila, da se je razprava odvrtela vstran od zaščite človekovih pravic in je celotno zasedanje ugrabila zgodba Albank, kar se ne bi smelo zgoditi, ker VS OZN ni sodišče in ni pristojen za takšne razprave – strašno užaljena zaradi pripombe srbskega predsednika. Dvojna merila slovenske diplomacije so očitna.

Slovensko zunanje ministrstvo je odpravnika poslov na srbskem veleposlaništvu v Ljubljani »zato takoj poklicalo na zagovor.« Razlog so izjave srbskega predsednika Aleksandra Vučića na račun Slovenije po zasedanju Varnostnega sveta ZN-ja o Kosovu.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je besede srbskega predsednika Aleksandra Vučića označila za žaljive in nesprejemljive, zaradi česar so se odločili na zagovor poklicati srbskega odpravnika poslov.

»Zahtevamo pojasnilo, opravičilo, to ni v duhu dobrih sosedskih oziroma prijateljskih odnosov,« je dejala in Vučićeve besede označila tudi za neresnične. Kot je dodala, si ne predstavlja dobrega sodelovanja, če nekdo s takimi žaljivimi besedami nastopa in žali celoten narod. »Pričakujemo od Srbije, da v duhu evropskih vrednot, ki jih sama zagovarja, tudi deluje,« je še dejala ob robu zasedanja skupnega odbora Slovenija-Koroška.

V Srbiji je burne odzive sprožil tudi prejšnji teden vloženi predlog resolucije ZN-a, ki določa mednarodni dan spomina na genocid Bošnjakov v Srebrenici.

Poklon žrtvam genocida v Srebrenici. Foto: STA
Poklon žrtvam v Srebrenici. Vir: Posnetek zaslona, X

Ta pobuda sploh nima niti soglasja v sami BiH. Podpira jo le bošnjaški član predsedstva, srbski je proti, hrvaški pa vzdržan.

Sredi genocida, ki ga izvaja Izrael je namen te resolucije jasen – naprtiti kolektivno odgovornost za zločin v Srebrenici Srbom, kar bi lahko bila podlaga za ukinjanje Republike Srbske.

Obenem bi se zahtevala uvedba »verbalnega delikta« za vse, ki nasprotujejo pojmu genocida v primeru poboja v Srebrenici.

Da »lokalni zločin« ne more biti genocid in da so bile sodbe mednarodnih sodišč v tem primeru politične, so medtem že ocenili tudi največji strokovnjaki za to vprašanje, zato Srbija in Republika Srbska te ocene ne sprejemata.

Še več, sprejem te resolucije v GS OZN bo, kot so napovedali Srbi v BiH, vodil v poteze, ki bodo vodile v osamosvojitev Republike Srbske.

Pri pripravi te resolucije pa je sodelovala tudi Slovenija.

Skupaj z, ironično, Nemčijo, pravkar toženo zaradi pomoči pri genocidu in največji izvajalki genocida v zgodovini.

Srbi ob taki uverturi seveda ne pristajajo, da jih bodo drugi narodi označevali za »genocidne.«

Ob taki politiki se bodo odnosi s Srbijo samo poslabševali.

Slovenija tako sama prispeva k nestabilnosti na Balkanu, predvsem zaradi politike sedanje vlade.

Srbsko veleposlaništvo v Ljubljani sicer vodi odpravnik poslov.

Slovenija namreč še vedno naj ne bi podelila agremaja kandidatu za veleposlanika v Ljubljani Zoranu Đorđeviću, vzrok naj bi bili po poročanju medijev pomisleki v varnostno-obveščevalnih krogih.

Slovenskemu veleposlaniku v Srbiji su medtem podaljšali mandat, ampak večno ne bo mogel biti v Srbiji. In naslednji kandidat za slovenskega veleposlanika bo verjetno tudi zato dobil srbsko »košarico.« Upravičeno.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek