REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Putinov glavni gospodarski svetovalec: Nemško avtomobilsko industrijo bi lahko prodali Kitajski

Putinov glavni gospodarski svetovalec: Nemško avtomobilsko industrijo bi lahko prodali KitajskiBYD Hanev. Vir: Posnetek zaslona, X

Mercedes, BMW in drugi evropski proizvajalci avtomobilov bodo verjetno »zbledeli v zgodovino« v naslednjem desetletju, je opozoril Maksim Oreškin.

Kitajska hitro pridobiva tržno kapitalizacijo v svetovnem avtomobilskem sektorju, medtem ko evropski proizvajalci avtomobilov izgubljajo konkurenčnost, je v intervjuju za revijo Expert povedal Maksim Oreškin, glavni gospodarski svetovalec ruskega predsednika Vladimirja Putina, v intervjuju, objavljenem v torek.

Oreškin je opozoril, da je Kitajska že postala številka ena med izvozniki avtomobilov na svetu, kar pa ne pomeni nič dobrega za evropske avtomobilske znamke.

»Ne bi me presenetilo, če bi podjetja, kot sta Mercedes in BMW, čez deset let zbledela v zgodovino. Kot znamki bodo verjetno ostali, a bodo sledili usodi Volva, ki je bil prodan na Kitajsko. Z drugimi besedami, dejansko ne bodo več evropski avtomobili,« je napovedal svetovalec predsednika Ruske federacije.

»Evropski proizvajalci zdaj nimajo niti trga niti tehnološke prednosti, kot so jo imeli pred petimi do desetimi leti,« meni Oreškin.

Evropska unija in zlasti Nemčija, industrijska velesila EU, sta zadnje leto in pol v primežu gospodarske krize, vse odkar je Bruselj sprožil vojno sankcij proti Rusiji kot odgovor na konflikt v Ukrajini.

Protiruske sankcije pa so se vrnile kot bumerang in v resnici najbolj škodovale državam Evropske unije.

Evropska unija in zlasti Nemčija, industrijska velesila EU, sta zadnje leto in pol v primežu gospodarske krize, vse odkar je Bruselj sprožil vojno sankcij proti Rusiji kot odgovor na konflikt v Ukrajini. Sankcije so najbolj škodovale sami EU.

Posledično je EU izgubila dostop do poceni energije iz Rusije, ki je nekoč poganjala velik del evropske industrije.

V začetku tega leta je vodja nemškega združenja avtomobilske industrije Hildegard Muller opozorila, da država »dramatično izgublja svojo mednarodno konkurenčnost« kot lokacija za avtomobilsko industrijo zaradi naraščajočih stroškov energije.

Kitajska je v prvem četrtletju letos prvič postala največji svetovni izvoznik avtomobilov, saj je prodala 1,07 milijona vozil in s tem Japonsko potisnila na drugo mesto.

Država je obdržala svojo prednost v naslednjih četrtletjih, pri čemer je obseg izvoza med januarjem in oktobrom zabeležil 59,7-odstotno rast na 3,92 milijona enot, glede na podatke kitajskega sveta za spodbujanje mednarodne trgovine.

Medtem je Kitajska po odhodu evropskih, ameriških, južnokorejskih in japonskih proizvajalcev avtomobilov zaradi sankcij Rusiji leta 2023 postala tudi največji ruski dobavitelj avtomobilov.

Po zadnjih razpoložljivih podatkih so kitajske znamke predstavljale 92 odstotkov vsega ruskega uvoza avtomobilov od januarja do avgusta letos.

Kitajsko podjetje BYD ob tem že prodaja toliko električnih vozil kot Tesla in bo kmalu te številke preseglo.

Njihovi najboljši modeli so že enako dobri ali pa celo presegajo evropske in ameriške po kvaliteti in ceni.

Kakšne avtomobile pa na primer proizvaja kitajsko podjetje BYD, ki bo zgradilo tovarno v sosednji Madžarski (kar je še ena izgubljena priložnost za Slovenijo!) in kako se kosa z Teslinim modelom 3 pa si lahko ogledate v spodnjem videu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek