REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slab konec: Ruska vojska s fragmentacijsko granato velikega kalibra uničila prvi, moderniziran slovenski tank M-55S!

Slab konec: Ruska vojska s fragmentacijsko granato velikega kalibra uničila prvi, moderniziran slovenski tank M-55S!Pojavil se je prvi posnetek klavrne usode prvega uničenega slovenskega tanka M-55S. Kot kaže posnetek, objavljen na ruskih kanalih, naj bi šlo za potrjeno uničenje tanka in to celo z neposrednim zadetkom s fragmentacijsko granato velikega kalibra. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Slovenija nesebično sodeluje v posredniški vojni ZDA proti Rusiji tudi tako, da v Ukrajino pošilja svoje orožje.

Slovenski tank so uničili s fragmentacijsko granato velikega kalibra.

Nazadnje je tajno poslala šest brezpilotnih letalnikov, pred tem pa še topove, oklepna vozila pehote in modernizirane tanke M-55S.

Sedaj pa se je pojavil prvi posnetek klavrne usode prvega uničenega slovenskega tanka M-55S.

Kot kaže posnetek, objavljen na ruskih kanalih, naj bi šlo za potrjeno uničenje tanka in to celo z neposrednim zadetkom s fragmentacijsko granato velikega kalibra.

Te granate niso narejene za prebijanje oklepov, temveč za napade na mehkejše tarče, a od moči eksplozije te granate velikega kalibra si slovenski tank, s katerim upravljajo pripadniki zelo zdesetkane 47. brigade ukrajinskih sil ni več opomogel.

Samo za prenovo enega tanka je tedaj Slovenija plačala okoli tri milijone nemških mark oziroma 1,5 milijona evrov.

Če je posadka preživela ni razvidno iz posnetka, a to ni zelo verjetno.

Te tanke je slovenska vlada v Ukrajino poslala po dogovoru slovenskega opredsednika vlade z nemškim kanclerjem.

Še pred tem pa je Slovenija v devedesetih letih te tanke JLA obnovila v Sistemski tehniki na Ravnah po načrtih iz izraela in jim dodala tudi nov, izraelski top s kalibrom 105 milimetov.

Za to je bilo porabljenih za 52 milijonov evrov, po ocenah naših virov sta bili celo dve tretjini tega denarja porabljeni netransparentno oziroma ukradeni.

Samo za prenovo enega tanka od 30 obnovljenih je tedaj Slovenija plačala okoli tri milijone nemških mark oziroma 1,5 milijona evrov.

Šlo je za obnovo, ki jo je tedaj podpiral Milan Kučan in izvajal Jelko Kacin, izkazala pa se je za nepotrebno in zgrešeno.

Ukrajina je od Slovenije dobila 28 slovenskih teh tankov M-55S, v zameno pa je Slovenija prejela 40 nemških vojaških transportnih vozil, in sicer 35 težkih 8x8 nakladalnih tovornjakov in 5 težkih 8x8 vodnih cistern.

Na bojiščih so se slovenski tanki pojavili z oznakami nacistične 23. tankovske divizije.

Poleg tankov so se na bojiščih znašli tudi slovenski oklepniki, ki so bili prav tako že uničeni.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek