REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Smola: Zagorelo in eksplodiralo v edini ameriški in največji evropski tovarni granat, ki delata za Ukrajino in Izrael

Smola: Zagorelo in eksplodiralo v edini ameriški in največji evropski tovarni granat, ki delata za Ukrajino in IzraelZagorelo in eksplodiralo je prav v edini ameriški in največji evropski tovarni streliva... Vir: Posnetek zaslona, X

V Ukrajini res nimajo sreče.

Končno so dobili 60 milijard dolarjev iz ZDA za nove nakupe orožja, a vse manj je možnosti, da z denarjem tudi res kupijo to, kar najbolj potrebujejo: granate kalibra 155 milmetrov.

Te dni je namreč najprej zagorelo in eksplodiralo v edini ameriški tovarni tega streliva, dan zatem pa še v britanski, ki je največji proizvajalec te vrste granat v Evropi.

»Tovarna streliva. Ne kar katerakoli, vojaška tovarna streliva. Za velike topove. Ja, pravkar je zagorelo. Ocenjujejo škodo, da bi ugotovili, ali je sploh mogoče nadaljevati proizvodnjo.

Sprašujem se, kaj je naslednje.

Zbudi se Amerika. Vaš sovražnik ni v neki daljni državi. Tvoj sovražnik je tukaj,« je komentiral eden od prebivalcev Scrantona.

Dan zatem je eksplodiralo in zagorelo še v edini tovarna streliva v Združenem kraljestvu.

V Ukrajini res nimajo sreče. Končno so dobili 60 milijard dolarjev iz ZDA za nove nakupe orožja, a vse manj je možnosti, da z denarjem tudi res kupijo to, kar najbolj potrebujejo: granate kalibra 155 milmetrov.

Je bilo vse skupaj le nedolžna nesreča?

Morda, a nekateri dvomijo…

Dejstvo je, da je do eksplozije v Veliki Britaniji prišlo le en dan po izbruhu požara v tovarni v Scrantonu v ameriški zvezni državi Pennsylvania, ki proizvaja granate kalibra 155 mm.

Oba obrata pa oskrbujeta Ukrajino in Izrael.

In dejstvo je, da živimo v zanimivih časih.

Zastoj bo nadležen, ker prihaja v trenutku, ko Ukrajina, pa tudi Izrael, državi, ki uživata skorajda neomejeno podporo Zahoda, potrebujeta največ granat.

Če proizvodnjo zaženejo znova šele čez več mesecev, bo to morda za nekatere, predvsem Ukrajino - že prepozno.

Sicer pa proizvajalcem orožja ne gre slabo in bodo nastalo škodo verjetno zlahka pokrili.

Britanski proizvajalec orožja BAE Systems je lani na primer objavil rekorden dobiček za leto 2023. BAE je poročal o dobičku pred obdavčitvijo v višini 2,7 milijarde funtov (3,4 milijarde dolarjev) ob prodaji v višini 25,3 milijarde funtov za leto 2023.

Britanski BAE Systems Glascoed je namreč največja evropska tovarna orožja.

Tiskovni predstavnik BAE Systems je dejal, da je do eksplozije prišlo v oddaljenem obratu, ki se običajno uporablja za polnjenje izstrelkov, in dodal, da ni poročil o poškodovanih.

V začetku tega leta je bila tovarna prizorišče velikega protesta, ko so propalestinski protestniki zaprli obrat, orožarsko družbo pa so obtožili, da izraelskim obrambnim silam dobavlja nevidna bojna letala F-35 in 155 mm topniške granate.

Za Ukrajino je podjetje začelo sodelovati avgusta lani.

Navedli so, da bodo začeli s proizvodnjo topniških sistemov L119 in M777 ter bojnega vozila pehote CV90.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek