REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Uničen štab najbolj elitne ukrajinske 47. brigade, ki je dobila tudi slovenske tanke M-55S

Uničen štab najbolj elitne ukrajinske 47. brigade, ki je dobila tudi slovenske tanke M-55SM-55S v Ukrajini. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Ruska vojska je predvsem na severnem delu fronte pričela z ofenzivnimi operacijami, ukrajinske enote se umikajo, vse več pa je tudi predaj celotnih ukrajinskih enot.

Nekatere druge čaka drugačna usoda: Po navedbah turških virov je 1.500 kg težka bomba padla blizu Orehova in uničila celoten štab 47. neodvisne mehanizirane brigade ukrajinskih oboroženih sil.

Ta brigada je sestavljena iz prostovoljcev iz ostalih enot ukrajinske vojske in velja za eno od najboljših. Dobila je tudi nemške Leoparde, ameriške Bradleyje ter slovenske tanke M-55S.

Julija naj bi z granato Krasnopol zadeli enega od teh tankov, ki pa je zadetek preživel, čeprav je bil močno poškodovan. Pozneje so poročila navajala najmanj tri uničene takšne tanke.

Napad na štab 47. brigade je po navedbah turških virov prekinil nadzor nad celotno enoto v tem sektorju, saj se ukazi centralnega poveljstva, posebej iz zveze NATO, prenašajo prek terminalov Starlink.

Tako natančnega napada na tem območju ni bilo že 2,5 meseca.

Napad je povezan z informacijami, da Rusija razvija in preizkuša nove sisteme za zatiranje in odkrivanje sistema Starlink, poleg vse pogostejših poročil o okvarah Starlinka, kar verjetno nakazuje, da so ti ruski sistemi opravili uspešne prve korake v testiranju.

Sistem Starlink, ki ga poseduje podjetje Elona Muska je ukrajinskim silam omogočil komunikacijo na bojišču tudi potem, ko so ostali ukrajinski sistemi zaradi delovanja ruskih sistemov za elektronsko bojevanje - odpovedali.

Brez štaba pa bodo tudi slovenki tanki na tem delu bojišča precej manj uporabni…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek