REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Iz zaupnih virov: »Izrael je nad Iran poslal F-35 z jedrsko bombo, a ni uspel, na poti tja so ga sestrelili Rusi!«

Iz zaupnih virov: »Izrael je nad Iran poslal F-35 z jedrsko bombo, a ni uspel, na poti tja so ga sestrelili Rusi!«Izraelski F-35. Vir: Posnetek zaslona, X

Znani novinar Pepe Escobar, ki danes piše večinoma za alternativne in ruske medije, je na svojem X kanalu objavil šokantno in kot pravi sam »resnično zgodbo o izraelskem protiodzivu« na iranski protiodziv in napad z več kot 300 letalniki in izstrelki na Izrael.

Izraelci so nad Iran poslali »nevidno«» letalo F-35, ki pa ni uspelo izvršiti naloge in odvreči jedrske bombe nad Iranom, ki bi eksplodirala v ozračju in povzročila elektro-magnetni udar (EMP).

Kot je znano, naj bi Izrael v tem primeru uporabil le nekaj zelo preprostih letalnikov, škode na iranskih objektih praktično ni bilo, Iranci pa so se temu napadu celo posmehovali.

Toda Pepe Escobar trdi, na podlagi informacije iz zelo dobro obveščenih virov v Aziji (in ne iz Rusije) ter ob dvakratni potrditvi informacije, da je zgodba drugačna in da so v resnici Izraelci nad Iran poslali »nevidno«» letalo F-35, ki pa ni uspelo izvršiti naloge in odvreči jedrske bombe nad Iranom (ki bi eksplodirala v ozračju, povzročila elektro-magnetni udar in uničila praktično vse elektronske komponente v Iranu, pa tudi širše…), ker so ga sestrelile – ruske sile.

Na to se je takoj odzval ameriški vojaški strokovnjak Scott Ritter, ki je zatrdil, da po njegovi oceni Izrael nikoli ne bi naredil kaj takšnega in predlagal, da Pepe Escobar svojo objavo umakne.

V odgovoru je Pepe Escobar zapisal, da sicer ceni Scotta Ritterja, a da je informacijo večkrat preveril in da je točna, umaknil pa jo bo le, če se izkaže, da ni.

Za genocid nad Palestinci Izrael že uporablja umetno inteligenco. Bi bilo res neverjetno, če bi z eksplozijo jedrske bombe nad Iranom poskusil uničiti vso električno infrastrukturo in elektronske naprave v Iranu? Vir: Posnetek zaslona, X

Istočasno je Escobar že ob prvi objavi izzval slavnega ameriškega raziskovalnega novinarja Seymourja Hersha (ki je med drugim odkril, da so ZDA minirale plinovode Severni tok v Baltskem morju), ki ima dobre zveze med ameriškimi obveščevalci, da poda svojo oceno tega dogodka.

Hkrati se je med komentatorji razvila živahna debata tudi o tem, ali bi jedrski izstrelek, če bi po sestrelitvi letala padel na tla - moral eksplodirati ali ne.

Najbolj avtoritativno mnenje je postavil znani vojaški komentator, ki piše pod psevdonimom Simplicius (a je hkrati veliko bolj informativen in točen od večine zahodnih in slovenskih »strokovnjakov«), ki je opozoril na dejstvo, da so ZDA v preteklosti odmetavale več neaktiviranih bomb (tudi izgubile so že več takšnih jedrskih bomb z letal), ki pa niso nikoli eksplodirale, ker niso bile »oborožene« oziroma aktivirane, zato je verjetno, da ne bi eksplodirala niti jedrska bomba, ki bi bila sestreljena skupaj z letalom F-35.

Izraelski EMP - članek
Eden od člankov - objavljen 13. aprila letos -, ki je napovedoval, da vlada Benjamina Netanjahuja razmišlja o izvedbi elektromagnetnega udara (EMP) nad Iranom. Vir: Posnetek zaslona

Kdo ima prav in ali gre morda še za en primer brutalne ruske propagande boste morali v tem primeru presoditi sami.

Izrael ob tem ves čas eskalira napetosti, zato je bolj verjetno kot ne, da je tokrat storil enako.

Za razliko od Evropske komisije, ki je prepovedala obveščanje državljanov iz neprimernih virov menimo, da imajo naši bralci dovolj razuma, da to miselno operacijo opravite sami.

In naša ocena?

Res je, da se po eni strani zgodba sliši kot povsem neverjetna, po drugi strani pa je izraelski režim doslej naredil že toliko povsem nepojmljivih stvari, da ne bi bilo nenavadno, če bi se odločil tudi za nekoliko poseben jedrski udar na Iran.

Izrael ob tem ves čas eskalira napetosti, zato je bolj verjetno kot ne, da je tokrat storil enako.

Omenjena zgodba bi tudi pojasnila, zakaj se je Izrael po velikem napadu Irana odzval tako slabotno, samo z »kvadkopterji«, ki bi bili v tem primeru lahko zgolj dodatek k napadom ali pa provizoričen poskus reševanja iz zagate.

Temu napadu so se v Iranu posmehovali, kot povsem neprimerne pa so jih ocenili celo ministri v izraelski vladi.

In čeprav sta oba avtorja (Escobar, Ritter) znana in z dobro reputacijo v teh zadevah, ima Pepe Escobar majhno prednost vsaj v tem, da v zadnjem času ni podal kakšne napačne ocene.

Scott Ritter ima običajno v vojaških zadevah sicer prav, a je v času, ko so v Ukrajini (večkrat) zaprli ameriškega novinarja Gonzalo Liro le-tega zaradi ene hitre izpustitve napačno ocenil za sodelavca ukrajinske SBU.

Kar Gonzalo Lira očitno ni bil, kar kaže neuspešen poskus njegovega bega na Madžarsko in potem smrt zaradi mučenja in zanemarjanja v ukrajinskem zaporu.

Poglejmo sedaj prevode objav te zgodbe, ki jo bomo vsekakor še spremljali.

Pepe Escobar: »EKSKLUZIVNO, RESNIČNA ZGODBA IZRAELSKEGA PROTIODZIVA

Iz obveščevalnega vira na zelo visoki ravni.

V Aziji. NE Rusija-Kitajska. Čeprav strateško partnerstvo seveda izmenjuje informacije na najvišji ravni 24/7.

Potrjeno in ponovno potrjeno.

Vir: Posnetek zaslona, X

Super bo izvedeti, kaj Sy Hersh sliši od svojih virov v Beltwayju.

Izvolite.

Izrael se je sprva odločil za odgovor s skrajno silo.

Letalo F-35 z jedrsko bombo je bilo poslano proti vzhodu nad Jordanijo.

Naloga: povzročiti višinsko detonacijo nad Iranom, ki bi izzvala prenapetost visokozmogljivih daljnovodov, ohromila iransko električno omrežje in onesposobila vse elektronske naprave. EMP napad.

Vendar ... Ko je izraelski F-35 zapuščal jordanski zračni prostor, so ga sestrelile ruske zračne sile.

Zato je bila objavljena različica izraelskega nasprotnega odgovora taka travestija.

Na koncu so se vse strani odločile, da ne bodo objavile pravih novic –, da bi zmanjšale napetost, kar bi se lahko sprevrglo v tretjo svetovno vojno

Sott Ritter: »Pepe Escobar je napisal objavo, v kateri poroča, da je ruski lovec nad Jordanijo sestrelil izraelski F-35 z jedrskim orožjem.

Čeprav spoštujem Pepeja kot novinarja, se njegov vir moti.

Izrael nikoli ne bi sprejel tako hitrega ukrepa. Ne samo, da bi zagotovil javno priznanje izraelskih zmogljivosti jedrskega orožja, s čimer bi Izrael odkrito kršil obstoječe sporazume med njim in ZDA, temveč bi Izrael tudi kršil pogodbo o vesolju iz leta 1968, ki prepoveduje namestitev in/ali uporabo jedrskega orožja v vesolju in nedavne opomine Bidnove administracije v zvezi s tem.

Poleg tega opisani scenarij nima nobenega smisla v smislu opredelitve orožja, ki je vpleteno, tako v smislu domnevnega rusko-izraelskega sodelovanja kot v smislu tega, kar bi Izrael upal, da se bo zgodilo v zvezi z EMP.

To je v vseh pogledih oblika nesmiselnega poročanja.

Pepe bi moral umakniti svojo objavo.«

Simplicius: »Seveda ni nujno, da verjamem v to zgodbo, toda za ljudi, ki jo zanikujejo predvsem z besedami, da bi sestrelitev letala z jedrskim orožjem sprožila jedrsko bombo - to sploh ne drži.

Nuklearni izstrelek ni pripravljen na detonacijo in se ne oboroži, dokler ni izstreljen, in celo uničenje pred tem je ne bi 'sprožilo'. ZDA so že prej po naključju iz letal odvrgle več jedrskih bomb, ki niso eksplodirale niti po padcu z višine 30.000 ft, ker niso bile oborožene.

Čeprav mislim, da ta zgodba ni verjetna, zagotovo ni neverjetna iz tega posebnega razloga.

Pravzaprav se ta zgodba ujema z več nedavnimi govoricami, ki so se pojavile pred njo in so govorile o tem, da Izrael načrtuje napad na Iran v stilu EMP, na primer v časniku Telangana Today.

In zdaj, kot je večina videla, so ZDA govorile o uporabi svoje nove mikrovalovne rakete CHAMP, da bi naredile natanko isto stvar – scvrle iranske rastline z impulzi EMP.

Glede na ta kontekst Pepejeva zgodba oziraje na to, kar vemo, sama po sebi ni povsem nenavadna ali izven scenarija.«

Pepe Escobar je zatem objavil še novo posodobitev, v kateri še naprej vztraja pri svojih zgodbi: »ZELO POMEMBNA POSODOBITEV

Zdaj imam DVE ločeni, dokončni potrditvi DVEH ultravisokih obveščevalnih virov iz DVEH ločenih azijskih držav. Prizadevanje poteka za pridobitev tretjega – vsaj delnega priznanja.

Pred 30 leti sem se preselil v Azijo. Zgrajeno imam omrežje brez primere. Milijardo odstotkov zaupam mojim najboljšim virom.

Prvotni vir, ki je vodil do moje prve objave, je ponovno potrdil, da stoji za tem. Njegove besede: 'Iskreno sem presenečen, da so ljudje presenečeni. Ali res mislijo, da se jim bo to prikazalo pred televizorji, če se je kaj takega zgodilo? Kot da jih zgodovina ni ničesar naučila.'

Delam na novi kolumni - verjetno izide jutri.

Najlepša hvala vsem, ki ste podali informirane, ostre komentarje in kritike. To bi moralo biti skupno prizadevanje, da bi prišli do tega, kar bi se lahko zgodilo: vsaj do osnovnega orisa, ne nujno do podrobnosti, kot so pricurljale.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek