REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Avstrija in koronavirus: Dunaj morda pod karanteno, prekinjeni poleti proti Švici, Franciji in Španiji

Avstrija in koronavirus: Dunaj morda pod karanteno, prekinjeni poleti proti Švici, Franciji in ŠpanijiSebastian Kurz | Vir: Profimedia

Avstrija se je odločila za oster nastop proti koronavirusu. Avstrijski predsednik vlade je napovedal nove ukrepe.

Od ponedeljka poleg šol zapira tudi vse trgovine, gostilne, restavracije in lokale, razen samopostrežb, bencinskih servisov in lekarn.

Kot je na konferenci ob 14. uri v petek povedal avstrijski kancler Sebastian Kurz, so prekinili tudi vse letalske polete proti Švici, Španiji in Franciji, poroča Der Standard.

»Ne morem izključiti, da Dunaja ne bomo dali v karanteno,« je dejal Kurz.

Od svojih sodržavljanov je zahteval, da delujejo kot »enoten team« in da svoje socialne kontakte zmanjšajo na najmanjšo možno mero.

V Španiji so medtem uvedli izredne razmere.

Razglasitev stanja nacionalne katastrofe je predlagal tudi ameriški predsednik, ki bo zato v boju proti bolezni lahko uporabil 40 milijard dolarjev.

Ne morem izključiti, da Dunaja ne bomo dali v karanteno, je dejal Kurz.

Od vseh podjetij je avstrijska vlada zahtevala, da omogočijo delo na daljavo ali prekinejo z delom, precizirala pa je, da bodo restavracije sicer lahko odprte »do 15 ure«.

Kurz je omenil tudi tri države, v katerih se je virus zelo hitro razširil, zaradi katerih mora Avstrija prekiniti letalske povezave z njimi – toda med sosedi ni omenil Slovenije, pač pa Španijo, Švico in Francijo.

Parlament Avstrije

Popolnoma bo izoliran tudi Vorarlberg. Tu naj bi čez 14 dni najverjetneje znova lahko živeli običajno življenje, je dejal Kurz.

Dejal je, da je to, čeprav gre za zelo neprijetne in omejujoče ukrepe, nujno potrebno predvsem zaradi zaščite starejše generacije Avstrijcev.

Popolnoma bo izoliran tudi Vorarlberg. Na Tirolskem bodo od ponedeljka zaprti tudi vsi hoteli.

V takojšnji karanteni sta se znašli tudi mesti Paznauntal in St. Anton/Arlberg.

V Avstriji je do tega trenutka 432 primerov okuženih, prva smrtna žrtev pa je 69-letnik, ki se je vrnil iz Italije.

Pouk se prekinja za čas po velikonočnih počitnicah.

Na Tirolskem bodo od ponedeljka zaprti tudi vsi hoteli.  

Odpovedan je tudi Grand Prix v avstralskem Melbournu.

Stanje na svetovnih borzah se je nekoliko stabiliziralo, vendar še vedno ni mogoče govoriti o izboljšanju na trgih.

V Avstriji lahko zaposleni z otroci pod 14 leti dobijo tudi do tri tedne posebnega dopusta, v tem primeru pa bodo zvezne pokrajine prevzele tretjino stroškov plač zaposlenih.

V Avstriji lahko zaposleni z otroci pod 14 leti dobijo tudi do tri tedne posebnega dopusta, v tem primeru pa bodo zvezne pokrajine prevzele tretjino stroškov plač zaposlenih.

Odločitev o tem pa mora sprejeti delodajalec.

V bolnišnicah in domovih za starejše v Avstriji veljajo še naprej prepovedi obiskov. Izjeme veljajo le za majhne otroke in paciente v paliativni oskrbi.

Prestavljene so tudi volitve v pokrajinske svete, ki bi morale biti v Vorarlbergu in na Štajerskem.

Avstrijskim podjetjem naj bi vlada že jutri predstavila tudi paket gospodarske pomoči.

Delite članek