REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Žarek upanja: Našli zdravilo, ki pomaga preprečiti »razpad pljuč« ob koronavirusu

Žarek upanja: Našli zdravilo, ki pomaga preprečiti »razpad pljuč« ob koronavirusuOpustelo mesto Codogno v severni Italiji

V poplavi slabih novic v zvezi s širjenjem novega koronavirusa predstavlja žarek upanja kratka novica italijanske agencije ANSA, po kateri bi neko zdravilo vendarle lahko pomagalo ob okužbi z novim koronavirusom, ki povzroča bolezen Covid-19.

Šlo naj bi za »tocilizumab«, znano zdravilo, ki se običajno uporablja pri zdravljenju artritisa.

Zdravniki poročajo, da so s tem zdravilom dosegli »odlične uspehe« v boju proti virusu, je dejal onkolog Paolo Ascierto iz neapeljske bolnišnice Pascale.

Zdravilo je pokazalo, da je »učinkovito proti pljučnici, ki jo povzroča Covid-19.«

Prav zaradi tega zdravila naj bi dva bolnika že lahko odklopili od respiratorjev, ki so jim zaradi hudega vnetja pljuč medtem pomagali pri dihanju.

Asicerto je ob tem predlagal, da se z nacionalnim protokolom takoj razširi uporaba zdravila »tocilizumab« po vsej Italiji.

Laboratorij ob preiskavi virusov

Po njegovih besedah bo bolnišnica s tem zdravilom pričela zdraviti še štiri druge paciente. Zdravilo »tocilizumab« so uporabljali tudi pri zdravljenju pacientov na Kitajskem, ima pa protivnetne učinke.

Z njim naj bi v Italiji doslej poskusno zdravili okoli 50 hudo bolnih pacientov.

Pri prvem od šestih so dosegli izjemno pozitiven učinek, pri ostalih petih pa malo bolj umirjen, vendar še vedno pozitiven učinek.

Zdravilo samo sicer ne uniči virusa, vendar, kot je opozorila Stanka Magister na Twitterju, 'blokira interlevkin 6 in s tem prepreči 'razpad' pljuč.

Zdravilo samo sicer ne uniči virusa, vendar, kot je opozorila Stanka Magister na Twitterju, »blokira interlevkin 6 in s tem prepreči 'razpad' pljuč.«

Če so rezultati res pozitivni, bo znano čez okoli deset dni, nato pa naj bi ga bolj množično uvedli v zdravljenje.

Zdravilo bodo brezplačno distribuirali po vseh regijah, če bo to potrebno.

Na Kitajskem se medtem epidemija umirja, iz te države pa so pomoč poslali tudi Italiji.

Francija in Belgija medtem zapirata šole, vse več pa je tudi poročil o okuženih politikih iz vsega sveta.

Delite članek