REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ta stroj bi lahko reševal življenja okuženih s koronavirusom

Ta stroj bi lahko reševal življenja okuženih s koronavirusomCoughSync - naprava za čiščenje pljuč

Medtem ko število smrti zaradi nevarnega koronavirusa Covid-19 po svetu narašča, se je izraelski izumitelj domislil načina, s katerim bi lahko reševali življenja.

Njegova naprava, imenovana CoughSync, bi lahko pomagala tudi tistim, ki imajo druge bolezni dihal.

Izumitelj, dr. Eliezer Be'eri iz izraelske pediatrične in rehabilitacijske bolnišnice Alyn trdi, da bi stroj lahko reševal življenja okuženih s koronavirusom in tudi medicinskih delavcev, ki jih zdravijo.

Naprava je velikosti škatle za čevlje in se priključi na običajen respirator, ki ga na določen, pomemben način dopolnjuje.

Uporablja namreč posebno programsko opremo, ki ugotavlja, kdaj je potrebno očistiti izločke iz pljuč pacienta, ki je priključen na respirator.

Pri tem bolniku ni potrebno narediti ničesar, vse naredi naprava.

»Naprava določi točno točko, v kateri je respirator končal z vpihovanjem zraka v pacienta in v tem trenutku se vklopi stroj za sesanje in nenadoma izsesa zrak in izločke iz pacienta, kar je v resnici prav isto, kar počnemo, ko kašljamo,« je dejal Be'eri.

Be'eri trdi, da je to najbolj varen in učinkovit način za čiščenje pacientovih zračnih poti v pljučih v najbolj kritični fazi bolezni.

Prav nabiranje teh izločkov je za pacienta najbolj nevarno, saj se v njih nato razvijejo patogeni.

Pogosto jih ne uspejo uničiti niti antibiotiki.

Nova naprava pa čiščenje pljuč opravlja to delo tolikokrat, kot je to potrebno.

To je lahko vsaki dve ali tri uri ali nekajkrat na uro, odvisno od stanja bolnika.

Ob tem ustvari tok zraka globoko iz pljuč.

Be'eri trdi, da je to najbolj varen in učinkovit način za čiščenje pacientovih zračnih poti v pljučih v najbolj kritični fazi bolezni.

Naprava je izdelana na Kitajskem, v podjetju Ruxin Medical Systems.

Tu je Be'eri opravil tudi klinične teste, ki so pokazali, da je CoughSync varen in da odpravlja potrebo po nevarnejšem, popolnem čiščenju katetra.

Sedaj pričakujejo, da bo v nekaj mesecih kitajska nadzorna agencija za medicinsko opremo dovolila uporabo CoughSynca.

Delite članek