REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vodilni zdravniki iz Wuhana: Če imate to bolezen, potem je koronavirus za vas smrtno nevaren

Vodilni zdravniki iz Wuhana: Če imate to bolezen, potem je koronavirus za vas smrtno nevarenKoronavirus je še bolj nevaren v primeru visokega krvnega tlaka ...

Vodilni zdravniki iz Wuhana, ki delajo v intenzivni negi, so na podlagi podatkov o vplivu bolezni na paciente ugotovili, v katerih primerih je ta bolezen, v kombinaciji z drugimi, še posebej nevarna in lahko povzroči smrt.

Podatki kažejo, da to velja predvsem za paciente s povišanim krvnim tlakom.

Čeprav doslej še ni bila objavljena nobena študija, ki bi pojasnjevala, zakaj je temu tako, so zdravniki iz Wuhana, kjer je bolezen izbruhnila, opazili, da je bila bolezen še posebej uničujoča za vse, ki so že imeli določene bolezni.

Takšni so lahko še posebej prizadeti, zapleti pa lahko privedejo tudi do smrti.

V prvi skupini 170 pacientov, ki so januarja umrli v Wuhanu jih je namreč imela kar okoli polovica zvišan pritisk.

V prvi skupini 170 pacientov, ki so januarja umrli v Wuhanu jih je namreč imela kar okoli polovica zvišan pritisk.

»To je zelo velik odstotek,« ocenjuje Du Bin, direktor intenzivne nege v pekinški medicinski fakultetni bolnišnici Union v Wuhanu.

Ta zdravnik je bil eden od najboljših, ki so jih takoj po izbruhu bolezni poslali v Wuhan.

»Iz tega, kar so mi povedali drugi zdravniki in iz podatkov, ki sem jih videl sam, je hipertenzija ključen, najbolj nevaren faktor. In čeprav glede tega še ni nobene objavljene raziskave, smo prepričani, da bi povišan pritisk lahko bil pomemben faktor, ki povzroči, da se stanje pacientov poslabša in da to privede do slabe prognoze,« je opozoril zdravnik.

Koronavirus - nevarnosti

Število okuženih in mrtvih po svetu medtem hitro narašča.

Poleg Kitajske je najbolj na udaru trenutno Italija, kjer je več kot 60 milijonov prebivalcev že v karanteni in se lahko iz svojih mest odpravijo le zaradi poslovnih ali zdravstvenih razlogov.

Stanje obolelih in geografsko razprostranjenost bolezni si je sicer mogoče ogledati tudi tukaj.

Pri tem se je potrebno zavedati, da lahko prenašalec okuži drugega tudi 3 ali 4 metre vstran, kapljice z virusi pa ostanejo v zraku tudi 30 minut.

Ker se stanje pacientov lahko poslabša zelo hitro, doktor Du zdravnikom priporoča, da »hitro ekslairajo ukrepe pacientom, ki imajo hude respiratorne probleme, saj lahko kmalu zatem pride do odpovedi organov.«

Umre približno polovica tistih, ki končajo na sistemih za umetno dihanje, vendar pa preživijo tisti, ki so bili priključeni na te aparate zelo hitro.

To pomeni, da bi zdravniki morali »intervenirati agresivno in z invazivnimi ukrepi ventilacije – tako da vstavijo dovod kisika v grlo pacienta ali pa da odprejo grla in omogočijo dostop zraka, ko ni mogoče dvigniti ravni kisika v krvi na drugačen način.«

Pri tem umre približno polovica tistih, ki končajo na sistemih za umetno dihanje, vendar pa preživijo tisti, ki so bili priključeni na te aparate zelo hitro.

»Pacienti potrebujejo ventilacijo čimprej je to mogoče, nobenega smisla nima to narediti pozneje,« je dejal zdravnik z veliko praktičnimi izkušnjami s Covid-19.

In prav zato je tako pomembno, da se število obolelih v času čim bolj zmanjša.

Koronavirus po svetu

Sicer lahko pridemo do situacije, na katero je s svojim tvitom nedanvno opozoril tudi Boštjan M. Zupančič, ko zdravniki jočejo, ker se morajo odločiti, ali bodo na aparate priključili 40-letnika ali 60-letnika.

Kajti eden od obeh bo nato zagotovo umrl.

Bolezni in njenega širjenja se ne da preprečiti, potrebno pa ga je ustaviti in to z drastičnimi ukrepi, sicer bodo ogrožena življenja.

Najpomembnejše je zagotoviti, da ne bo preveč obolelih v kratkem časovnem obdobju, ker bodo zaradi pomanjkanja respiratorjev ljudje umirali.

To kaže spodnji graf - število obolelih mora ostati pod maksimalno kapaciteto zdravstvenega sistema - ali pa bo (še bolj) kosila smrt.

Podatki pa razkrivajo še eno, toda dobro novico.

Dr. Du ni videl še nobenega otroka, katerega stanje bi se poslabšalo do te mere, da bi potreboval pomoč aparatov za dihanje.

V nasprotju s tistimi, ki imajo visok krvni tlak podatki kažejo, da so majhni otroci in tudi noseče matere manj podvržene posledicam te bolezni, kar je prav tako razlika v primerjavi z navadnimi vrstami gripe.

Tam se gripa lahko zaplete in predstavlja rizičen dejavnik.

Otroci imajo v primeru koronavirusa Covid -19 običajno le blage simptome.

Dr. Du poudarja, da ni videl še nobenega otroka, katerega stanje bi se poslabšalo do te mere, da bi potreboval pomoč aparatov za dihanje.

Delite članek