REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Koncert Andree Bocellija zaradi koronavirusa odpovedan, polete v Planici bomo gledali le preko kamer

Koncert Andree Bocellija zaradi koronavirusa odpovedan, polete v Planici bomo gledali le preko kamer

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedala, da se stopnja tveganja prenosa novega koronavirusa povečuje. Zato so predlagali omejitev množičnih prireditev.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je nato danes izdal odredbo, da se od danes od 19. ure prepove zbiranje ljudi na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa, kjer se zbira več kot 500 ljudi.

Prepoved velja, dokler ne preneha nevarnost širjenja bolezni, ki jo povzroča novi koronavirus, piše v odredbi, objavljeni v uradnem listu.

Prepoved velja za prireditve v objektih, pa tudi pod šotori, pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje.

Priporočajo sicer, da zaradi povečanega epidemiološkega tveganja organizatorji razmislijo tudi o smiselnosti prireditev z manjšim številom ljudi.

7.3.2020 14:00
Slovenija
testirani: 785
okuženi: 12#COVIDー19 #koronavirusSlovenija#koronavirus #slovenija#COVID19Slovenia

Stopnja tveganja prenosa se povečuje, zato bo minister za zdravje danes podpisal sklep o prepovedi večjih prireditev.

Tako bo med drugim prestavljen tudi današnji koncert Andree Bocellija v Stožicah. To so medtem zahtevali mnogi - tudi na družbenih omrežjih.

Kako bo s poleti v Planici, še ni jasno, možno pa je, da bodo potekali brez gledalcev.

V Sloveniji je potrjenih 12 okužb z novim koronavirusom.

Stopnja tveganja prenosa se povečuje, zato bo minister za zdravje danes podpisal sklep o prepovedi večjih prireditev.

 Posebni ukrepi bodo sprejeti za Metliko z okolico. Tam odsvetujejo vsakršno druženje ljudi. Premier Marjan Šarec bo za ponedeljek sklical Svet za nacionalno varnost.

Zaenkrat pa vzgojno-izobraževalne ustanove ne bodo zapirali, so potrdili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ). Zavedajo se sicer, so dodali, da se situacija spreminja iz ure v uro.

Posebne omejitve bodo izdali tudi za Metliko z okolico, kjer je imel okuženi zdravnik veliko stikov z ljudmi, zaradi tega pa so že zaprli dom za starejše in zdravstveni dom.

Posebni ukrepi bodo sprejeti za Metliko z okolico. Tam odsvetujejo vsakršno druženje ljudi. 

Klinično delo v metliškem zdravstvenem domu se ne bo izvajalo, nujna medicinska pomoč pa bo potekala v Zdravstvenem domu Črnomelj in po potrebi v Zdravstvenem domu Novo Mesto, je pojasnil vodja sektorja za katastrofno medicino ministrstva za zdravje Darko Čander.

Testi šestih zdravstvenih delavcev, ki so bili v stiku z okuženim zdravnikom, so bili po besedah Pirnatove na testiranju za okužbo z novim koronavirusom negativni.

Vse zdravstvene delavce z znaki okužbe zgornjih dihal pa je pozvala, naj ne hodijo v službo oz. se v primeru pojava simptomov na delovnem mestu takoj ustrezno zaščitijo.

Pri osebi, ki je bila z njim v neposrednem tesnem stiku, pa so potrdili deveti primer okužbe. To so potrdili še pri državljanu Slovenije, ki je pripotoval iz Avstrije.

Že tam je kazal znake okužbe, prav tako je bil v stiku z veliko ljudmi.

Okužen je še en slovenski državljan, ki je pripotoval iz Italije, med drugim je bil tudi v Benetkah. Zadnji novi primer pa je moški, ki je z družino čez Italijo pripotoval iz Španije.

Skupno je v Sloveniji tako potrjenih 12 primerov okužb, doslej pa so testirali 785 ljudi.

Skupno je v Sloveniji tako potrjenih 12 primerov okužb, doslej pa so testirali 785 ljudi.

»Lahko smo še relativno mirni, ker so vsi primeri bili vneseni, moramo pa biti izjemno pozorni,« je dodala Pirnatova. Ponovno je pozvala, da se ob kakršnihkoli znakih okužbe zgornjih dihal in nedavnega potovanja z rizičnega območja brez predhodnega telefonskega pogovora pomoči pri zdravniku ne išče osebno.

Vsi, ki so hospitalizirani, so v stabilnem stanju in se nobeden ne zdravi za pljučnico ali kritičnega stanja, je povedala Repar Bornškova.

NIJZ je predlagal tudi sklic Sveta za nacionalno varnost in predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle Marjan Šarec je na Twitterju že napovedal, da ga bo sklical za ponedeljek, in sicer v razširjeni sestavi.

Delite članek