REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenija testira koronavirus enkrat počasneje od Avstrije, zdravstveni protokoli umetno znižujejo število okuženih

Slovenija testira koronavirus enkrat počasneje od Avstrije, zdravstveni protokoli umetno znižujejo število okuženihKoronavirus - zdravnik in pacient

Goranko Fižulić v hrvaškem Telegramu kritizira ravnanje Hrvaške, ki kljub nevarnosti širjenja koronavirusa ni sprejela podobnih ukrepov kot Švica, ki je prepovedala vsa javna zbiranja, kjer je več kot 1000 ljudi.

Bi pa se ta kritika lahko povsem enostavno prenesla tudi na primer Slovenije, kjer je (bilo) stanje podobno.

Avtor pronicljivo opozarja tudi na to, zakaj se pojavljajo tako velike razlike pri odkritih primerih bolezni Covid-19 v posameznih državah.

Do tega je prišlo zaradi zelo selektivnega testiranja.

Velike razlike pri odkritih primerih bolezni Covid-19 v posameznih državah so rezultat zelo selektivnega testiranja.

Da bi nekoga testirali, sta morala biti doslej izpolnjena dva pogoja; bolna oseba je morala potovati na Kitajsko ali v neko drugo državo Azije, kjer je bil prisoten koronavirus, ali pa je morala biti v stiku z nekom, ki je že bil pozitiven.

»S takšnimi omejitvami so države ustvarile pogoje za lokalna, neopazna širjenja epidemije, ki je javno izbruhnila šele s širjenjem okužb na bolnišnice in ustanove, ki so skrbele za stare osebe, kar je po pravilu privedlo do smrtnih primerov večjega števila pacientov nameščenih v teh ustanovah. Državljani v poznih letih so odigrali vlogo dinamita v rudniku, saj se je vse razletelo, ko je bil koronavirus prenesen na njih. Prav to se je zgodilo v Italiji, Iranu in zvezni državi Washington

Koronavirus in Trump

Ko so protokole testiranja nekoliko spremenili in dovolili več testiranj, pa se je število primerov – drastično povečalo.

Prav zato se bo ta teden število okuženih v ZDA in še kje bistveno povečalo.

Če bi v Sloveniji testirali enako rigorozno kot v Avstriji, bi glede na število prebivalcev (okoli 2 milijona v Sloveniji proti 8,8 milijonom v Avstriji) morali v Sloveniji na primer doslej testirati že najmanj 979 oseb, kar je skoraj enkrat več, kot jih je bilo testiranih v resnici.

Ob tem je velik škandal nastopil prav v ZDA, kjer je njihov center CDC naredil napako v testih, poslanih laboratorijem, zato v ZDA prejšnji teden ni bilo narejenih niti 500 testov.

Za primerjavo: Republika Koreja, ki ima sedemkrat manj prebivalcev kot ZDA, je do ponedeljka testirala 109.591 oseb, Italija 23.345 oseb, Velika Britanija 13.525, Avstrija po zadnjih podatkih 4308, Švica pa 1850. 

Zato je jasno, da v številnih državah epidemija enostavno ni registrirana.

Po vsej verjetnosti to velja tudi za Slovenijo, kjer so doslej testirali okoli 800 oseb.

Če bi v Sloveniji testirali enako rigorozno kot v Avstriji, bi glede na število prebivalcev (okoli 2 milijona v Sloveniji proti 8,8 milijonom v Avstriji) morali v Sloveniji na primer doslej testirati že najmanj 979 oseb, kar je skoraj za petino več, kot jih je bilo testiranih v resnici.

Delite članek