REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prvi primer koronavirusa potrjen v Vatikanu, tudi v Sloveniji število okuženih še vedno narašča

Prvi primer koronavirusa potrjen v Vatikanu, tudi v Sloveniji število okuženih še vedno naraščaPapež Frančišek Vir: Pixell

Novi koronavirus, ki se je razširil že v več kot 80 držav po svetu očitno ni zaobšel niti Vatikana.

V papeški mestni državi, ki je središče katoliške cerkve in domovanje papeža Frančiška, so potrdili prvo okužbo s koroavirusom, ki povzroča bolezen Covid-19.

Rim, v katerem se nahaja Vatikan, sicer ni tako zelo na udaru okužb kot severni deli države. Predvsem na severu je bolezen odnesla že 148 življenj, več kot 3800 pa jih je potrjeno okuženih.

Okužbo v Vatikanu je potrdil direktor tiskovnega urada Vatikana Matteo Bruni.

Dejal je, da so primer odkrili v četrtek in da so zdravstvene službe medtem že dezinficirale prostore, kjer se je nahajal oboleli. Identiteta okuženega še ni znana.

Papeža, ki je pred nekaj dnevi kašljal so sicer preverili in ugotovili, da ni okužen s koronavirusom.

Primer so odkrili v četrtek, zdravstvene službe pa so medtem že dezinficirale prostore, kjer se je nahajal oboleli. Identiteta okuženega še ni znana.

V Sloveniji imamo medtem šest potrjenih okužb s koronavirusom, zdravniki pa so opravili 433 testov.

Stanje vseh okuženih je dobro in so v izolaciji v bolnišnici.

Prvi primer so potrdili v sredo zvečer. Za boleznijo Covid-19, ki jo povzroča nevarni koronavirus, je zbolel 60-letni Ljubljančan.

V Slovenijo je prispel bolan iz Italije, pred tem je bil v Maroku.

Z njim sta povezana še dva okužena, skupaj so bili na potovanju v Maroku.

Ker so okuženi v Benetke pristali z letalom, pot nadaljevali z GoOptijem do Ljubljane, prvi moški pa je v soboto obiskal tudi urgenco zaradi telesne poškodbe in v sredo še zdravstveni dom Ljubljana Vič – Rudnik, odgovorni pozivajo, naj se javijo vsi, ki so bili sočasno v istih prostorih.

Koronavirus - širjenje, Italija

Tisti slovenski državljani, ki so bili na letu AT-938, ki je v soboto, 29. februarja, ob 16.25 pristal na letališču Marco Polo v Benetkah (letalska družba Royal Air Maroc; Casablanca–Benetke), naj po navodilih zdravstvenih strokovnjakov opazujejo svoje zdravstveno stanje in v primeru vročine, kašlja ali težav z dihanjem pokličejo svojega osebnega zdravnika, ki jih bo ustrezno usmeril naprej.

Medtem na družbenih omrežjih kritizirajo predvsem dejstvo, da nekateri od okuženih kljub opozorilom o potrebi po ločitvi vseh s simptomi koronavirusa niso bili sprejeti ločeno od drugih bolnikov in da so samo nekateri bili obravnavani po protokolu.

Tudi zdravniki, ki naj bi bili dostopni po telefonih najpogosteje niso dostopni, predvsem zaradi povečanega števila klicev.

Delite članek