REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nouriel Roubini: »Delnice bodo padle, Trump bo izgubil volitve in koronavirus bo šokiral svet«

Nouriel Roubini: »Delnice bodo padle, Trump bo izgubil volitve in koronavirus bo šokiral svet«Roubini napoveduje črne obeti za svetovno gospodarstvo. Vir: Twitter

Nouriel Roubini, ekonomist, ki je zaslovel, ko je med redkimi pravilno napovedal gospodarsko krizo leta 2008, je za nemški Der Spiegel znova napovedal precej črno prihodnost za svetovno gospodarstvo in še posebej za gospodarstvo ZDA.

Napovedal je namreč, da po padanju delnic tudi predsednik ZDA Donald Trump ne bo več izvoljen za predsednika ZDA ter da investitorji podcenjujejo posledice koronavirusa.

Nouriela Roubinija se zaradi črnogledih napovedi sicer drži vzdevek »Dr. Prekletstvo«.

Možnosti demokratov so slabe, toda Trump je mrtev.

Za nemški Der Spiegel, ki ga povzema Markets Insider je napovedal še več slabih posledic v prihodnje.

»Pričakujem, da bodo globalno gledano vrednosti papirji padli za 30 do 40 odstotkov to leto,« je dejal Roubini, ki je sicer profesor na newyorški Sternovi univerzi in ekonomski šoli.

Delnice S&P 500 so prejšnji teden padle na najnižjo raven po letu 2008, Dow Jones pa ja samo v enem tednu izgubil okoli 14 odstotkov vrednosti.

Roubini je investitorjem predlagal, da sredstva vlagajo v denar in državne obveznice.

Borza - New York oktober 2018

Po njegovi oceni bodo sicer tudi napetosti med ZDA in Iranom ter druge napetosti nujno pripeljale do »dviga cen nafte in Trumpovega poraza na volitvah.«

Kot podobne primere je navedel naftni šok iz leta 1973 in naftno krizo leta 1979 ter invazijo na Kuvajt.

Vsi ti primeri so prejšnjim ameriškim predsednikom pomešali štrene in jim onemogočili zmage v predsedniških kampanjah za ponovno izvolitev.

»Možnosti demokratov so slabe, toda Trump je mrtev,« je sklenil in dodal, da so »trgi popolnoma iluzorni.«

Živim v New York Cityju in ljudje tukaj še komajda gredo v restavracije, kina ali gledališča.

Dejal je tudi, da bi v primeru, če bi koronavirus povzročil, da kitajsko gospodarstvo zmanjša rast samo za 2 odstotka v prvem četrtletju in nato raslo le s 6 odstotki v naslednjih treh četrtletjih, ta upočasnitev pomenila »dejansko recesijo za Kitajsko in šok za svet.«

Izbruh koronavirusa pa bi samo še poslabšal situacijo.

»Živim v New York Cityju in ljudje tukaj še komajda gredo v restavracije, kina ali gledališča,« je dejal še predno so v mestu potrdili prvega obolelega za smrtonosnim koronavirusom Covid-19.

»Če pride sem, potem bomo popolnoma zje*ani,« je sklenil.

Delite članek