REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prvega okuženega s koronavirusom v Sloveniji izolirali, sedaj iščejo vse, ki so bili z njim v stiku

Prvega okuženega s koronavirusom v Sloveniji izolirali, sedaj iščejo vse, ki so bili z njim v stikuOpustelo mesto Codogno v severni Italiji

Prvi primer okužbe s koronavirusom Covid-19 v Sloveniji je bil potrjen v sredo zvečer.

Okuženi je šel v zdravstveni dom k svoji osebni zdravnici, ki ga je napotila na vstopno točko za odvzem brisa, kamor so ga po besedah predsednika vlade v odstopu Marjana Šarca prepeljali z rešilnim vozilom.

Okuženi je slovenski državljan in je star okoli 60 let.

Po prvih informacijah je iz Maroka do Italije prispel z letalom, nato pa pot nadaljeval do svojega doma v Sloveniji.

Še vedno ni jasno, pred kolikimi dnevi se je vrnil v Slovenijo. Več zaradi varovanja osebnih podatkov po besedah ministra za zdravje Aleša Šabedra pristojni ne morejo razkriti. Ostaja v izolaciji na ljubljanski infekcijski kliniki.

Več o aktualni situaciji bodo pojasnili epidemiologi na tiskovni konferenci.

Epidemiologi po besedah ministra Šabedra sestavljajo seznam oseb, ki so bile v stiku z bolnikom s potrjeno okužbo s koronavirusum.

Rizičnim kontaktom so že odvzeli brise, na rezultate testiranja pa pristojni še čakajo, je ob robu seje DZ sporočil Šabeder.

V izolaciji je tudi osebna zdravnica, ki je okuženega sprejela.

Okuženi je ambulanto namreč obiskal brez predhodne najave, zato sta tako Šabeder kot premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec vse, ki sumijo, da so okuženi z novim koronavirusom, ponovno pozvala k upoštevanju protokola.

Trenutno ugotavljajo, če je okužen še kdo.

Vsem visoko in nizko rizičnim kontaktom so po besedah ministra za zdravje Aleša Šabedra že odvzeli brise in čakajo na rezultate testiranj.

Zdravstveni sistem je pripravljen na trenutno situacijo, ni nobenih razlogov za paniko, je poudaril Šabeder. Ob tem je dodal, da je po prvi potrjeni okužbi pričakovati še kakšno v naslednjih dneh glede na stike okuženega. Šarec pa se je zahvalil zdravstvenim delavcem za dobro ukrepanje.

Predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec je danes zavrnil tudi očitke, da so skrivali prvo okužbo z novim koronavirusom.

Delite članek