REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Propad zahoda: Koronavirus se širi, ker številne države, tudi Slovenija, ne želijo sprejeti »kitajskih« ukrepov

Propad zahoda: Koronavirus se širi, ker številne države, tudi Slovenija, ne želijo sprejeti »kitajskih« ukrepovMaske v boju proti koronavirusu

Nove okužbe s  koronavirusom v Sloveniji in drugje po Evropi kažejo na največji, tudi evropski in svetovni problem z dosedanjimi ukrepi.

Vlade držav, kjer se bolezen širi, se odzivajo počasi in neuspešno, prebivalstvo, navajeno ne veliko osebno svobodo pa brez strahu sabotira navodila pristojnih oblasti in širi bolezen še naprej.

Pri tem večina okuženih sploh ne ve, da so – okuženi. Nekateri so asimptomatično kužni, pri drugih se bolezenski znaki razvijejo šele čez čas - tudi šele čez 14 dni. Ali več.

In zato mirno hodijo naprej, tudi na delo in tako okužijo nove skupine ljudi.

Primerov je neskončno – od Slovenije, kjer so zdravstvene ustanove postale gojišča okužb do ZDA, kjer obolelim, če jih sploh sprejmejo na testiranje, računajo izjemno visoke »globe« za to, ker so se sploh testirali.

V več primerih se je ob tem v Sloveniji v zadnjih dnevih zgodil celo najhujši scenarij: da so se v tujini okužili celo zdravniki, ki so nato okužili še nove, prihodnje bolnike okoli sebe.

V več primerih se je ob tem v Sloveniji v zadnjih dnevih zgodil celo najhujši scenarij: da so se v tujini okužili celo zdravniki, ki so nato okužili še nove, prihodnje bolnike okoli sebe.

Koronavirusa se seveda ne da v popolnosti ustaviti.

S človeštvom bo živel še leta, morda desetletja. 

Toda z odpovedjo javnih prireditev in testiranji vseh, ki so bili v področjih, kjer je bil virus prisoten, bi se dalo naraščanje števila primerov vsaj deloma upočasniti.

In zakaj je to pomembno?

Zato, da bi bilo za najbolj potrebne v trenutku, ko bo obolelih največ - dovolj zdravnikov.

Zato, da zdravstven sistem ne bi odpovedal, kar kažejo tudi analize tujih strokovnjakov.

V Sloveniji pa smo tako potrdili že osmi primer okužbe z novim koronavirusom.

Okužil se je zdravnik, ki je zaposlen v Zdravstvenem domu Metlika.

Ta se je v zadnjih dneh iz tujine vrnil prek Italije, bolezenske znake pa je opazil v četrtek.

Za virusom je zbolela tudi žena obolelega 32-letnika iz Maribora, ki je zaposlen v UKC Maribor in pri katerem so pristojni pred tem potrdili šesti primer okužbe v Sloveniji.

Obolela je zdravnica in je prav tako zaposlena v mariborski bolnišnici.

Trenutno se okuženi zdravi na ljubljanski infekcijski kliniki, pred tem je bil v novomeški bolnišnici. Njegovo zdravstveno stanje je za zdaj stabilno. Zdravnik naj bi pred tem še tri dni hodil v službo in bil v stiku z bolniki, danes pa je ostal doma.

Okužbo so potrdili tudi v Zdravstvenem domu Metlika, ki je do nadaljnega zaprt. Kar ni nenavadno, kajti še pred tem naj bi bil okuženi v stiku z več kot 90 pacienti in zdravniki. Med njimi naj bi bilo najmanj 40 pacientov in 54 zaposlenih.

Vse to kaže tudi na nesposobnost in nemoč države, ki ustreznih ukrepov ni niti zapovedala, niti jih očitno ni sposobna izvesti.

In kakor da že to ne bi bilo dovolj slabo je okuženi zdravnik delal tudi v domu za starostnike, ki so še posebej ogroženi.

Med tistimi starimi okoli 80 let ali več umre skoraj vsak peti.

Okuženi zdravniki celo po besedah ministra Šabedra predstavljajo »najslabši mogoči scenarij«, zato se »primeri, ki so se nam zgodili, se ne smejo ponoviti.«

Toda za to je sedaj že prepozno.

Slovenija bi lahko že pred dvema tednoma zaprla mejo z Italijo, lahko bi vsem, ki prihajajo preko meje v Slovenijo, izdala uredbe o samoizolaciji.

Slovenija bi lahko že pred dvema tednoma zaprla mejo z Italijo, lahko bi vsem, ki prihajajo preko meje v Slovenijo, izdala uredbe o samoizolaciji.

Isto bi moralo veljati za vse, ki so bili v kakšni drugi državi, kjer so bile potrjeni primeri s koronavirusom.

Je ministrstvo za zdravje to storilo? Seveda ne.

Namesto tega smo dobili puhlice.

Frazarjenje.

»Minister je pozval vse zdravniške organizacije in zdravnike, naj najprej poskrbijo za svojo varnost in preventivo, šele nato pa za zdravje pacientov,« je dejal Šabeder.

Minister, ki ni kos epidemiji koronavirusa?

Če bi od vseh, ki so bili v Italiji zahteval, da 14 dni počakajo doma in da naj, kolikor je to mogoče, delajo na daljavo, okuženi ne bi mogli okužiti vsak še po nekaj desetin novih prenašalcev.

Hkrati je bila okužena tudi njegova soproga, ki je bila sicer po odvzemu brisa v »samoizlaciji«, toda očitno ne tudi pred tem. Kar pomeni, da je lahko okužila številne druge. Kar je neodgovorno!

Isto velja za šestega okuženega s koronavirusom, 32-letnika iz Maribora.

Ta je od petka do ponedeljka v manjši skupini ljudi potoval po severni Italiji. Hkrati je bila okužena tudi njegova soproga, ki je bila sicer po odvzemu brisa v »samoizlaciji«, toda očitno ne tudi pred tem.

Kar pomeni, da je lahko okužila številne druge.

To se seveda ne bi zgodilo, če bi se vsi, ki so se gibali po severni Italiji v zadnjih 14 dnevih izolirali oziroma odšli v obvezno karanteno.

Kar niso storili. Kar je neodgovorno.

Kaže pa tudi na nesposobnost in nemoč države, ki takšnih ukrepov ni niti zapovedala, niti jih očitno ni sposobna izvesti.

To se seveda ne bi zgodilo, če bi se vsi, ki so se gibali po severni Italiji v zadnjih 14 dnevih izolirali oziroma odšli v obvezno karanteno.

Zveni »kruto«? Sploh ne, če si se odločil da hodiš po krajih, kjer razsaja virus, ali pa si imel pač smolo, da si se zatekel tam, bi bilo takšno ravnanje edino smiselno.

Oboleli je ob tem zaposlen v UKC Maribor, po pisanju Večera na enoti intenzivne terapije, ki spada pod oddelek za anestezijo. Za zdravstvene delavce, ki so bili v stiku z njim, pa so pametni slovenski epidemologi »do nadaljnjega našli delovna mesta, kjer ne bodo v stiku z bolniki.«

Kar je sicer krasno, ampak dokler ne vemo ali so ti zdravstveni delavci kužni ali ne, bodo nekateri med njimi lahko okužili še dodatne sodelavce.

In tako bi UKC Maribor, paradoksalno, ob Zdravstvenem domu v Metliki lahko postal pravo žarišče novih okužb.

Pravo vprašanje je – zakaj sploh še hodijo na delo? Ampak takšna vprašanja si očitno zastavljajo samo na družbenih omrežjih.

Še več, pri tem se v Sloveniji še vedno izvajajo vse mogoče javne prireditve, tekmovanja in koncerti, ki so v sosednji Italiji že precej časa prepovedani.

Prizor iz Italije - koronavirus

Medtem pristojni trdijo, da so »stvari pod nadzorom.«

Vidimo kakšnim – zdravniki, ki se »privat« okužijo v tujini takoj po svojih dopustih odhajajo na delo in okužijo nove desetine ljudi. Kakor da o tem ne bi poročali že pred časom in opozarjali na problem ljudi, ki se bodo iz severne Italije, najbolj pogosto s smučanja, vračali v Slovenijo.

Slovenski mediji pa medtem še vedno pišejo naivna in zavajajoča besedila.

»Potniki, ki ste se vrnili z območij, kjer je razširjen novi koronavirus, in po vrnitvi kažete simptome bolezni, ostanite doma in se izogibajte stikom z drugimi ljudmi. Ne hodite k zdravniku! Pokličite izbranega ali dežurnega zdravnika in mu povejte za svoje težave. Z zdravnikom se boste dogovorili za pregled oziroma dobili nasvet glede na svoje zdravstveno stanje. Seznam kontaktov, kjer je mogoče dobiti informacije, najdete na dnu članka,« piše v enem.

Čakanje na bolezenske znake lahko v številnih primerih prepozno. Edini učinkoviti ukrep je zato pravočasna karantena vseh na določenem območju.

To je sicer krasno, toda – kaj s tistimi, ki (še) ne kažejo simptome?

Znani pa so primeri, kjer ljudje niso bili kužni -v izjemnih primerih - celo 40 dni, ob tem pa se bolezenski znaki običajno razvijejo šele v 14 dnevih.

Potrjeni so celo primeri, ko se tisti, ki je bolezen prebolel – ponovno okuži.

In človek-bolnik je pri Covid-19 prenašalec bolezni celo pred bolezenskimi znaki.

Kar pomeni, da je čakanje na bolezenske znake lahko v številnih primerih prepozno. Edini učinkoviti ukrep je zato pravočasna karantena vseh na določenem območju ali tistih, ki prihajajo v določena območja.

Kdor prihaja iz države z nevarnim smrtonosnim virusom mora tudi na Kitajskem, na primer, v obvezno 14-dnevno karanteno.

Bolnišnica v Wuhanu

V britanskem Guardianu je sinolog, profesor univerze St. Andrews nedavno opozoril sodržavljane, da bi država morala v boju z boleznijo ravnati »bolj kakor Kitajska«.

In ta opozorila bi si bilo potrebno dobro zapomniti, kajti veljajo ne samo za Veliko Britanijo, pač pa tudi za Slovenijo in vse ostale »zahodne« družbe.

V teh primerih se namreč kaže, da pretirana svoboda, ki meji že na anarhijo – škodi.

Omenjeni profesor je namreč zapisal, da so »dinamične sposobnosti kitajske države« onemogočile razširjanje koronavirusa po Kitajski in da je »kljub določenim neprijetnim vidikom njihove avtoritarne vladavine« potrebno priznati, da je »sposobnost, da hitro mobilizirajo vso moč države privedla do izjemnega odgovora na takšno krizo.«

Od zapiranja celotnih mest, do karanten za celotne soseske, do graditve bolnišnic v samo nekaj dnevih, je bil ta odziv izjemen,« opozarja profesor.

Kratkoročno verjetno je nujno, da bi se Velika Britanija morala obnašala bolj kakor Kitajska. Njene slabosti s stališča osebne svobode posameznika so se tako pokazale kot prednosti, ko gre za obrambo vse družbe.

Ob tem je imela Kitajska na voljo tudi vsa sredstva, vključno s cenzuro interneta, da prepreči širjenje dezinformacij.

Njene slabosti s stališča osebne svobode posameznika so se tako pokazale kot prednosti, ko gre za obrambo vse družbe.

»V takšnih eksistencialnih izrednih razmerah je takšno postopanje koristno, da se zmanjšajo strah, paranoja in negotovost, ki jo povzroči izbruh bolezni. To prav tako omogoča preprečevanje širše panike, nestabilnosti in histerije, ki so lahko še bolj nevarne, kot fizično širjenje same bolezni. Težko si je zamisliti, da bi se Velika Britanija in druge zahodne države bile sposobne odzvati s takšno hitrostjo.

Ne samo, da imamo manj kapacitet, ki bi bile primerne za takojšnjo uporabo, tudi naše prebivalstvo je manj privrženo temu, da bi odkrito sledilo volji naših voditeljev. Oba faktorja pa bi lahko imela negativen vpliv na katere koli ukrepe, ki jih bo britanska država sprejela, da bi se uprla velikemu izbruhu virusa. Z ignoriranjem uradnih navodil in ob neuspehu ukrepov ni nenavadno, da v vladi menijo, da je v tem primeru enako pomembna kot zmaga proti bolezni tudi 'zmaga v bitki za zaupanje javnosti,'« opozarja priznani sinolog.

In kot ugotavlja Chris Ogden, to pomeni, da bi bilo vsaj »kratkoročno verjetno nujno, da bi se Velika Britanija morala obnašati bolj kakor Kitajska, omejiti dostop do mest, prekiniti potovanja, izolirati celotne regije – in celo internet,« saj bi se lahko zgodilo, da si bomo zaradi posledic bolezni na koncu »vsi želeli, da bi živeli na Kitajskem vsaj do trenutka, ko bo problem rešen.«

Delite članek