REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

SDS v programu prisega na trg, svoje strankarske medije bi pa takoj priključila na državno denarno korito

SDS v programu prisega na trg, svoje strankarske medije bi pa takoj priključila na državno denarno koritoTomašič in Simoniti - denarni načrt

Protesti zoper podrejanje medijev v središču Ljubljane so te dni pokazali, da se mnogi v Sloveniji zavedajo pomena neodvisnosti medijev, toda to očitno ni spremenilo politike aktualne vlade.

Javna razprava o spornem paketu več medijskih zakonov je zgolj podaljšana do konca avgusta, pri tem pa Janševa vlada očitno računa na poletno letargijo večine prebivalstva - in medijev.

Prav tako je očitno, da vlada tudi v vmesnem času neprestano išče dolgoročne rešitve za svoje strankarske medije, ki jih, kljub temu, da sama ves čas prisega na trg in njegove zakonitosti, poskuša priključiti na državno pipico.

Iz Madžarske v Slovenijo namreč že več let teče enosmerni tok finančnih sredstev.

Sedaj se poskuša najti zamenjava za sedanje finančne vire. S temi, novimi in domačimi viri naj bi se v prihodnosti napajali Nova24TV, Demokracija in še nekateri podobni mediji.

Omenjeni mediji namreč sami na trgu ne bi preživeli niti nekaj mesecev, saj za njihovo ponudbo enostranskih novic, nespoštovanja novinarskih standardov in razpihovanja sovraštva do drugačemislečih ni dovolj zanimanja.

Omenjeni mediji imajo premalo dohodkov, da bi lahko pokrili latne stroške.

Zato so neprestano na finančni infuziji, ki jo dobivajo iz tujine, izpod okrilja finančnih oligarhov, povezanih z Viktorjem Orbanom.

Zato pa vlada usmerja svoje topove zoper od nje neodvisne medije, predvsem pa zoper javno RTV SLO, ki je razkrila velike nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme.

Po poročanju portala necenzurirano.si vlada po eni strani večine denarja, ki bi ga ti mediji po pogodbah z državo morali dobiti za že opravljene projekte, ni izplačala, obenem pa je izjema od tega Nova24TV, strankarska televizija Janševe SDS.

RTV SLO na merku vlade

Z enim od ukrepov je namreč vlada dodatno finančno razbremenila televizijske hiše in radijske postaje, ki so v času epidemije informirale državljane Republike Slovenije.

Vlada je oprostila plačila storitev RTV signala in plačila frekvenčnine televizije, ki so v času koronavirusa obveščale javnost. Največ od tega je imela prav Nova24TV, v kateri imajo lastniške deleže funkcionarji stranke, med njimi tudi predsednik vlade Janez Janša.

Oprostila jih je namreč plačila storitev RTV signala in plačila frekvenčnine.

Največ od tega je imela Nova24TV, v kateri imajo lastniške deleže funkcionarji stranke SDS, med njimi tudi predsednik vlade Janez Janša.

Za Nova24TV je to pomenilo 8.200 evrov prihranka na mesečni ravni, kar je za to televizijo zelo veliko, saj so lani za stroške dela porabili okoli 10.000 evrov na mesec.

Vlada pa ni namenila podobnih doklad drugim medijem, ki s(m)o o pandemiji koronavirusa prav tako obveščali javnost.

Gre za očitno diskriminacijo v korist predvsem tistim televizijam, ki jim vsota frekvenčnine in RTV signala predstavlja velik strošek poslovanja - torej prav strankarski Nova24TV.

To pomeni, da so samo s tem vladnim ukrepom prihranili skoraj toliko, kot dajejo za plače zaposlenih. Zato tudi ni nenavadno, da pri tej televiziji celo na novo zaposlujejo.

Istočasno pa želi vlada javni RTV SLO odvzeti okrog 14 milijonov evrov denarja in s tem onemogočiti njeno delovanje. Pri tem pa so številni poslanci in strankarski veljaki SDS – delničarji Nova24TV.

To pa predstavlja veliko korupcijsko tveganje.

Istočasno pa vladna koalicija na čelu s SDS pripravlja drugačen način financiranja za televizijo Nova24TV.

Ko bi ta televizija lahko dobila veliko finančno pomoč države bi namreč lahko zmanjšala svoje zajemanje madžarskih financ iz tujine, kar je tarča neprestanih kritik.

Ideja SDS in njenih podpornikov je znana že več let. Država naj bi tako ustanovila nov sklad za financiranje slovenske televizijske produkcije.

Nova24

Vanj bi se zbiral denar od posebej za to namenjenega prispevka, ki ga bodo morali plačevati štirje kabelski operaterji (Telekom, A1, Telemach, T2), in sicer v višini 4,27 evra (z DDV) mesečno na vsakega naročnika.

Vsako leto bi torej sklad zbral okrog 25 milijonov evrov. Dejansko bi šlo za denar, ki bi ga plačevali naročniki kabelskih storitev, saj so nanje operaterji v zadnjih letih prenesli še vsako novo obveznost.

Letno bi torej vsako gospodinjstvo v sklad prispevalo okrog 50 evrov. Za toliko bi bile torej dražje tudi položnice.

Denar bi vsako leto delilo ministrstvo za kulturo, ki ga vodi član SDS Vasko Simoniti.

Pri tem je zanimivo zlasti dejstvo, da se za takšne rešitve in za napajanje strankarskih medijev iz državnih korit zavzemajo predvsem tisti, ki se, kot prepričani liberalci neprestano borijo za tržne zakonitosti in nasprotujejo državnemu intervencionizmu.

Do denarja iz tega sklada pa bi bili upravičeni le izdajatelji televizijskih programov, ki izpolnjujejo dva pogoja:

- da imajo status nepridobitnega medija posebnega pomena,

- da dosegajo najmanj 0,3-odstotni povprečni mesečni delež gledalcev, torej jih gleda okrog pet tisoč ljudi, in so prosto dostopni na način prizemne digitalne video radiodifuzije.

Ti kriteriji so zelo pogodu vodstvu Nova24TV, ki si že štiri leta želi pridobiti status nepridobitnega televizijskega programa.

Cenzura vsebin

O vsem tem odloča ministrstvo za kulturo.

Denar pa dobi medij, ki dobiček vlaga v dejavnost, med vsebinami, ki jih oddaja, pa ima najmanj 30 odstotkov programa lastne produkcije.

Hkrati bi iz osnovnih paketov kabelskih operaterjev umaknili programa Pop TV in Kanal A, do katerih je kritičen zlasti predsednik SDS.

SDS - program, tržno gospodarstvo
SDS se v svojem programu večkrat zavzema za tržno svobodo, kar naj bi bil tudi temelj, iz katerega izvira sama stranka. Na področju medijev pa želi z državnim intervencionizmom preoblikovati prepričanja večine prebivalcev Slovenije in jih približati pogledom lastne stranke.

Idejo o ustanovitvi sklada, ki naj bi omogočil pluralizacijo medijev in razbil medijski monopol, so junija letos podprli tudi v eni od desnosredinskih civilnih iniciativ Katedrala svobode.

Pri tem je zanimivo zlasti dejstvo, da se za takšne rešitve in za napajanje strankarskih medijev iz državnih korit zavzemajo predvsem tisti, ki se, kot prepričani liberalci neprestano borijo za tržne zakonitosti in nasprotujejo državnemu intervencionizmu.

Če bi ostali zvesti svojim načelom, bi zavarovali javno RTV, ki že sedaj posluje po zakonodaji, ki jo je izglasovala prva Janševa vlada, ostale medije pa bi prepustili trgu.

Če bi ostali zvesti svojim načelom, bi zavarovali javno RTV, ki že sedaj posluje po zakonodaji, ki jo je izglasovala prva Janševa vlada, ostale medije pa bi prepustili trgu.

Toda ker večina ljudi ne želi prebirati strankarskih trobil desnice in poslušati medijev, kot je npr. Nova24TV, ki zato denar zgolj porabljajo, ne znajo in ne zmorejo pa ga ustvariti (ker nimajo dovolj gledalcev posledično ne zaslužijo dovolj z reklamami!) v tem primeru vlada ubira revolucionarno pot.

In to v nasprotju s svojimi predvolilnimi obljubami, kjer so vneto propagirali zavzemanje za tržno gospodarstvo.

Z novim skladom poskuša Janševa vlada v resnici prisilno iz žepov davkoplačevalcev izbiti dodatnih 50 evrov na leto, da bi s tem financirala strankarske medje, ki vidijo svet tako, kot ga vidi SDS, torej nekje manj kot 20 odstotkov (junija letos) in do največ okoli 27 odstotkov (če se štejejo samo opredeljeniprebivalcev Slovenije.

Pri državnem koritu

Pri tem pa za kaj takega stranka SDS nima podpore velike večine prebivalcev v Sloveniji.

Izvaja torej prevrat, pravno in dejansko nasilje nad voljo večine v Sloveniji, ki je zgolj zapakirano v navidezno demokratično obliko.

To pa jim omogočata stranki SMC in DeSUS, ki sta v parlament prišli izrecno na zavezi boja proti prav takšnim zlorabam države, saj s svojim sodelovanjem v koaliciji s SDS umetno napihujeta in ustvarjata zgolj nelegitimno parlamentarno »večino«, zaradi katere Janševa SDS lahko sploh vlada – v nasprotju z večinsko voljo ljudi.

Delite članek