REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odstop Hojsa, ki to ni: Janša dokazuje, da se medijskih manipulacij hitro uči od Orbana in Vučića

Odstop Hojsa, ki to ni: Janša dokazuje, da se medijskih manipulacij hitro uči od Orbana in VučićaPoročilo srbske Politike o Sloveniji v novem Orbanovem cesarstvu

Skupni pogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića, madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana in slovenskega predsednika vlade Janeza Janše je lepo razkril, da med njimi vlada velika stopnja soglasja ob pogledih na dogajanje v njihovih državah, svetu in v Evropi.

Prav to mnoge skrbi. Prvi in drugi namreč že vladata z okoli dvotretjinsko večino, slovenski predsednik vlade pa že uporablja zelo podobne ukrepe, kot jih uporabljata Orban in Vučić.

Prav to mnoge skrbi. Prvi in drugi namreč že vladata z okoli dvotretjinsko večino, slovenski predsednik vlade pa že uporablja zelo podobne ukrepe, kot jih uporabljata Orban in Vučić.

To vključuje skoraj popoln nadzor nad mediji in onemogočanje vseh neodvisnih institucij v državi, vključno z opozicijo, nevladnimi organizacijami in podobno…

Kako to deluje v primeru Madžarske, je precej dobro poznano.

Toda na zelo podoben način deluje tudi srbska oblast.

Vlada si je z neposrednim vplivom (RTS, Studio B) sodelovanjem z kršilci zakonov in zasebniki (Željko Mitrović in Pink TV), uničenjem lokalnih medijev, pa tudi z »odstopi« do katerih nikoli ne pride, cementirala oblast tudi v Srbiji.

JanšaVučićOrban
Janez Janša se očitno odlično počuti v družbi Aleksandra Vučića in Viktorja Orbana, ki pa vladata brez naporne koalicije strank. Tudi Janša bi bil očitno vesel takšne vladavine. Mu bodo pri tem pomagali tudi madžarski in srbski mediji?

Med televizijami z nacionalno frekvenco ostaja v Srbiji kritična le izpostava N1 (ki reemitira program preko Slovenije!)

Srbski predsednik vlade je tako večkrat napovedal odstop nekdanjega župana Siniše Malega, ki je dopustil nezakonito rušenje hiš v Savamali ( ki je bilo »potrebno« za izgradnjo velikega Vučićevega graditeljskega projekta, kompleksa »Beograd na vodi«, ki se gradi s poslvneži iz UAE in brez razkrite vsebine pogodb), vendar so se te napovedi vlekle tako dolgo, da je medtem le-ta postal finančni minister nove vlade.

Medtem so mu odvzeli tudi lažni doktorat, fendar ga tudi ponarejeni doktorat ni odnesel s položaja.

Predsedniku vlade je tako Siniša mali še bolj vdan.

Na podoben način je vršilec dolžnosti direktorjev »Koridorjev Srbije« Zoran Babić potrdil, da je po težki nesreči, v kateri je ena oseba izgubila življenje podal 'nepreklicen odstop.' Toda nato vlada tega odstopa še leto dni zatem ni obravnavala in sprejela in tako je v.d. direktorja ostal na položaju.

Obrambnega ministra Bratislava Gašića je zaradi seksistične izjave o novinarki parlament res razrešil s položaja, vendar ga je kmalu zatem Vučić že imenoval na še prestižnejše mesto šefa tajne službe.

Na podoben način je vršilec dolžnosti direktorjev »Koridorjev Srbije« Zoran Babić že pred dvema letoma potrdil, da je po težki nesreči, v kateri je ena oseba izgubila življenje podal »nepreklicen odstop.«

Toda nato vlada tega odstopa še leto dni in vse do danes ni obravnavala in sprejela in tako je v.d. direktorja ostal na položaju.

Kompromitiran je predsedniku države še bolj vdan.

Izginil pa je tudi posnetek nadzorne kamere, ki naj bi dokazoval, da je službeni avto, ki je na plačilni rampi ubil žensko, vozil sam Babić.

In na kaj vsi ti primeri spominjajo? Jasno, na »primer Hojs« v Sloveniji.

Da je Slovenija vse bolj podobna Madžarski poročajo že tuji mediji, takoj ob nastopu Janšine vlade pa je o novi mednarodni koaliciji Madžarske, Slovenije, Srbije in Slovaške poročala srbska Politika na naslovni strani. 

Vse več je namreč neuradnih napovedi, da predsednik vlade Janez Janša odstopa Aleša Hojsa »ne bo sprejel«, tako pa bi Hojs lahko ostal na položaju.

DZ namreč še ni prejel obvestila premierja Janše o odstopu notranjega ministra Aleša Hojsa, je povedal predsednik parlamenta Igor Zorčič.

Po poslovniku se je rok iztekel opolnoči.

Predsednik vlade mora namreč po poslovniku o odstopu ministra obvestiti predsednika državnega zbora najpozneje v sedmih dneh po prejemu pisne odstopne izjave ministra.

Hojsova odstopna izjava pa je datirana na 30. junij, sam jo je takrat tudi objavil na družbenem omrežju Twitter.

Ob prihodu na sejo vlade je bil Hojs zelo redkobeseden. Dejal je, da ne ve, ali ostaja minister, saj je to v rokah predsednika vlade. Z njim o tem, ali to morda želi, ni govoril. Tako Hojs tudi ne ve, ali je Janša sprejel njegov odstop, sam ga je, ko mu je poslal odstopno izjavo, razumel, kot da ga je.

Na vprašanje, ali je mogoče, da se je to spremenilo - pa je le skomignil z rameni.

Aleš Hojs ohranja mračne tradicije nacizma
Če ne odstopi, se bo Hojs moral zagovarjati zaradi interpelacije ob dovoljenju za neoustaški koncert Thompsona. Toda  - koliko bodo Hojsove besede še vredne, če se bo požvižgal na lasten odstop?

Pri tem pa Hojsa, če ne bi odstopil, kmalu zagovarjati na interpelaciji. To so stranke SD, LMŠ, Levica in SAB vložile zaradi odločitve ministrstva, ki je odpravilo prepoved koncerta za nekatere spornega hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona v Mariboru.

Pri tem je seveda pomembno vedeti, da je Aleš Hojs odstopil tako, da je preiskavo NPU-ja zasenčil s svojim presenetljivim odstopom in ob navajanju razlogov v ospredje medjev postaviv prav te razloge – ne pa vsebine, zaradi katere je NPU izvedla preiskave.

Po takšnih 'nategih' namreč javnost preprosto ne ve več, kaj sploh verjeti svoji vladi in kaj ne. V Srbiji je postalo to jasno, ko je BIRN razkril, da so bili tudi podatki o srbski »zmagi« proti koronavirusu zgrajeni na lažnih rezultatih testiranj.

Hojs je sicer odstopil ob hišnih preiskavah, v katerih so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada iskali dokaze za sum kaznivega dejanja pri naročilu in dobavi zaščitne in medicinske opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa.

Med preiskovanci je bil tudi minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek. Hojs je ocenil, da so preiskave politično motivirane, zato je »prevzel politično odgovornost« in nepreklicno odstopil.

Predtem je sprejel odstop takratnega generalnega direktorja policije, ki ga je vmes vlada že nadomestila z novim.

Če bo Hojs res ostal na položaju, se bo pokazalo, da se je Janša od Vučića naučil novega medijskega »spina« - odstopov, ki to niso.

Presenetljivi odstopi ministrov namreč uspešno zasenčijo določene (negativne) dogodke in »ugasnejo« javne razprave, ko pa javnost na te dogodke nekoliko pozabi, pa se izkaže, da odstopi sploh niso bili odstopi.

Na prvi pogled deluje briljantno.

Edina težava tega postopka je, da sproža erozijo zaupanja javnosti v vse, kar pove vlada. Po takšnih »nategih« namreč javnost preprosto ne ve več, kaj sploh verjeti svoji vladi in kaj ne. V Srbiji je postalo to jasno, ko je BIRN razkril, da so bili tudi podatki o srbski »zmagi« proti koronavirusu zgrajeni na lažnih rezultatih testiranj.

In ko pride tako daleč, se lahko zgodijo ne samo protesti, ampak še kaj veliko hujšega...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek