REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj je incident na meji res podoben aferi »Depala vas« kot trdi Janša in glede česa predsednik vlade znova zavaja?

Zakaj je incident na meji res podoben aferi »Depala vas« kot trdi Janša in glede česa predsednik vlade znova zavaja?Janša in njegova civilna žrtev - Smolnikar
Televizija, ki se financira skoraj izključno iz virov na Madžarskem je na svoji spletni strani tudi navedla, da pri tem dogodku »ne gre izključiti možnosti o načrtni provokaciji Slovenske vojske in s tem tudi vlade z namenom insceniranja incidenta.«

Predsednik slovenske vlade je v zadnjem času večkrat zatrdil, da naj bi bil »incident«, ko je vojak Slovenske vojske meril v s puško v glavo sprehajalca bil »insceniran«, njegova medijska trobila pa so nič hudega slutečega Tržačana s slovenskim državljanstvom prikazovala celo kot nekakšnega ekstremista.

Janez Janša je tako na primer na Twitterju objavil prispevek Nove24 TV, v katerem je ta razkrila domnevno identiteto omenjenega sprehajalca, hkrati pa navaja, da naj bi šlo »za radikalnega titoista in zagovornika Antifa.«

Televizija, ki se financira skoraj izključno iz virov na Madžarskem je na svoji spletni strani tudi navedla, da pri tem dogodku »ne gre izključiti možnosti o načrtni provokaciji Slovenske vojske in s tem tudi vlade z namenom insceniranja incidenta.«

Premier je ob tem zapisal tudi lasten komentar: »Kot leta 1994 v aferi Depala vas. Inkarnacija Smolnikarja - oboževalec diktatorja, član mednarodne teroristične organizacije v akciji za diskreditacijo Slovenske vojske, v ozadju pa kadri globoke države v tožilstvu, policiji in MSM (osrednji mediji, op.a.)

Do Depale vasi je prišlo zato, ker so kriminalisti in njihovi sodelavci brskali po trgovini z orožjem, ki jo je vodil Janša in v kateri so izginili državni milijoni, vojaki pod poveljstvom Janše pa so se temu zoperstavili.

Ob obisku vojašnice Ivana Cankarja pa je ob tem tudi dejal, da v Sloveniji postajajo normalne grožnje nekega črnosrajčnika policiji, ne pa to, da je vojak Slovenske vojske pri opravljanju svoje dolžnosti nameril v nekoga, ki je bil na prvi pogled sumljiv.

Pri tem pa je potrebno dodati, da ima predsednik vlade res prav – zadeva je res podobna aferi Depala vas, vendar drugače, kot misli sam.

Janševa verzija temelji namreč na pravljici, na teoriji zarote.

Zadnjo teorijo zarote o spletki na italijanski meji sta tožilstvo in policija prvkar zavrgli.

Prejšnja, afera Depala vas pa je podobna zgodba.

Prava zgodba se od Janševe interpretacije te zgodbe razlikuje, kot se noč razlikuje od dne.

Tudi v Depali vasi je seveda prišlo do vdora vojaške v civilno sfero.

In edino po tem sta si zgodbi podobni.

Povedano preprosto: kriminalisti in njihovi sodelavci so brskali po trgovini z orožjem, ki jo je vodil Janša in v kateri so izginili državni milijoni, vojaki pod poveljstvom Janše pa so se temu zoperstavili.

Janša se je v tej zgodbi kot minister za obrambo seveda trudil zabrisati sledi, ki so vodile do njega.

S tem pa je Janša pozornost javnosti usmeril na podobno ravnanje drugih v državi, hkrati pa onemogočil dosledno preiskavo in sankcioniranje samega sebe, saj pregona Janše ne bi bilo mogoče izvesti brez podobnega pregona vseh drugih, ki jih je razkril Janša in ki so imeli za svoje transporte orožja čez Slovenijo podporo njegovih političnih nasprotnikov, predvsem Milana Kučana.

Kaj zanima kriminaliste so medtem ugotovili tudi Janševi obveščevalci in so Milanu Smolnikarju, tajnemu sodelavcu policije, nastavili past, ustavili njegov avto, ga razbili, Smolnikarja pa pretepli, še pred tem pa so mu podtikali lažne dokumente, s katerimi so vrgli sum tudi na tiste originalne, ki so dokazovali, kako je v času embarga OZN (ko je bila prodaja orožja vsem republikam na območju SFRJ strogo prepovedana) Slovenija trgovala z orožjem in ga v nasprotju z zapovedanim embargom, torej s kršitvijo mednarodnega prava pošiljala predvsem hrvaškim in muslimanskim vojskam, zapletenim v bratomorno vojno na Hrvaškem in v BiH.

Janši se je za državne interese že tedaj fučkalo celo do te mere, da je v Mariboru razkril velik, tajen transport orožja, ki je po vzporednem kanalu, ki ga je odprla slovenska tajna služba, napajal poznejšo bošnjaško in deloma hrvaško stran v vojni, ki je potekala v BiH.

S tem je seveda osramotil in v veliko nevarnost spravil državo, ki bi se zaradi razkrite trgovine z orožjem lahko znašla tudi pod sankcijami.

S tem pa je pozornost javnosti usmeril na podobno ravnanje drugih v državi, hkrati pa onemogočil dosledno preiskavo in sankcioniranje samega sebe, saj pregona Janše ne bi bilo mogoče izvesti brez podobnega pregona vseh drugih, ki jih je razkril Janša in ki so imeli za svoje transporte orožja čez Slovenijo podporo njegovih političnih nasprotnikov, predvsem Milana Kučana.

Janša - Depala vas
V aferi Depala vas, kjer so vojaki pretepli civilista Milana Smolnikarja se je posebej izkazal Janšev sodelavec Anton Krkovič (levo zgoraj), s ponaredki so zavajali celo Janeza Drnovška, Janšo pa je pred obtožbami naposled rešila tožilka Barbara Brezigar. Celo ponarejanje uradnih dokumentov se ji je zdelo dejanje brez omembe vrednih posledic.

Ponaredki dokumentov o prodajah orožja, ki so jih pripadniki takratne brigade Moris in Voma podtikali kriminalistom so ob tem zavajali marsikoga, tudi takratnega predsednika Janeza Drnovška, Janša pa jih je izkoristil, da je tudi originalne, pristne dokumente, ki so nakazovali njegovo vpletenost v trgovino orožjem - označil za lažne, enako kot celotno afero.

Tako zamegljena zadeva je bila obsojena na propad.

Ker je v tistem času tožilstvo vodila Janši naklonjena Barbara Brezigar, je bil na koncu Janez Janša samo politično kaznovan – ostal je brez mesta obrambnega ministra. Vsi ostali postopki so, kot je v Sloveniji v navadi ko gre za vidne funkcionarje, žalostno propadli.

To pa seveda ni zgodba o aferi Depala vas, ki bi jo rad povedal Janez Janša – v njegovi interpretaciji so pripadniki »globoke države« preganjali klenega patriota in osamosvojitelja, te pravljice pa danes širijo tudi njegovi mediji.

Tako zamegljena zadeva je bila obsojena na propad. Ker je v tistem času tožilstvo vodila Janši naklonjena Barbara Brezigar, je bil na koncu Janez Janša samo politično kaznovan – ostal je brez mesta obrambnega ministra.

Nekaj podobnega se sedaj dogaja tudi z zamejskim Slovencem Danielom Malalanom, ki sta ga po njegovih navedbah na meji z Italijo 7. maja ustavila vojaka Slovenske vojske, eden pa je vanj uperil puško.

Dogodek je predsednik vlade takoj označil za zaroto, čeprav je to daleč od resnice.

Istočasno pa so trditve in namigovanja predsednika vlade zanikali tudi na vrhovnem državnem tožilstvu in policiji.

Tržačan Daniel Malalan je namreč za RTV Slovenija ponovil, da je 7. maja z orožjem vanj meril slovenski vojak, misleč, da je prebežnik.

Dejal je, da je vojaku na obrazu videl, da se je zmotil in da zato ni hotel »v nobeno tožbo.«

»Nimam nič proti Slovenski vojski, nič proti temu vojaku,« je dodal, poroča portal RTV Slovenija MMC.

Poudaril je, da ni član nobene politične stranke in da nima razloga, da bi lagal.

Boli ga, ker so lažne obtožbe na njegov račun prizadele tudi njegove najbližje.

Janševi mediji potiskajo vojsko v intervencije proti civilistom
Mediji SDS afero Depala vas neresnično prikazujejo kot zaroto in podpirajo nezakonite posege vojske v civilno sfero.

»Mislim, da je bil ta drugi napad novinarjev slabši kot napad vojaka na začetku,« je dejal.

Že po prvih namigih, da naj bi šlo za lažno novico, je z željo, da se resnici pride do dna, incident prijavil policiji, je povedal.

Želel je ostati anonimen, ko pa so nekateri mediji objavili njegovo ime in ga začeli napadati, se je odločil javno spregovoriti.

»Imam svoja prepričanja, ki so antifašistična, gotovo, ker smo na tem teritoriju, kjer Slovenci v Italiji živimo, imeli 25 let fašizma je poudaril.

'Mislim, da je bil ta drugi napad novinarjev slabši kot napad vojaka na začetku,' je dejal Daniel Malalan.

Ni ga strah, pravi, ga pa nenehno spremljata neprijeten občutek in jeza, ker je bil blatenja deležen od matične domovine. »Hočem, da se ta zgodba zaključi čim prej, gotovo z nekimi opravičili meni in, mislim, tudi naši manjšini v Italiji, ker smo zavedni Slovenci je dodal.

Dogodek pa medtem še vedno preiskuje Obveščevalno-varnostna služba obrambnega ministrstva.

Načelnik generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš je prejšnji teden zagotovil, da bodo dogodek raziskali, medtem pa so iz sindikata vojakov celo sugerirali, da bi si vojak morda zaslužil pohvalo, direktorju policije Antonu Travnerju pa se ne zdi nič spornega, če bi vojaki patruljirali kar po celotni državi.

Vojaki JLA niso uperili orožje v četverico, proti njim pa so vodili postopek na vojaškem sodišču v Ljubljani. Danes pa Janez Janša opravičuje vojaka, ki je v slovensko-italijanskega državljana meril z orožjem, ker naj bi bil na prvi pogled sumljiv. Je to res napredek?

»In kaj je narobe, če bi bili po celi Sloveniji vojaki? Saj ne izvajajo nobenih pooblastil. Ne vem, zakaj ste tako nastrojeni proti vojski,« je za Dnevnik dejal Travner.

Toda postopek z Danielom Malalanom kaže, da to, da vojaki ne izvajajo nobenih pooblastil - ni res. Predvsem pa vojaki po vsej državi seveda ne morejo biti že zato, ker Slovenija ni vojaška diktatura.

In tudi zato, ker se vojska šola, vzdržuje, opremlja in pripravlja na boj s sovražnikom in obrambo domovine, ne pa za postopanje z domačim prebivalstvom.

Vendar pa nenavadna stališča predsednika vlade in direktorja policije kažejo, da se bo zadeva pometla pod preprogo, predvsem pa vojska očitno ne bo dobila edinega sporočila, ki bi bilo res pomembno: da vojaki nimajo nobene pravice s puškami meriti v civiliste, še posebej pa ne v mirnem času.

Janša je tem po treh desetletjih potrdil, da tudi s postopkom JLA proti njemu - po njegovi lastni oceni - ni bilo pravzaprav čisto nič narobe.

Pri tem je paradoksalno tudi to, da smo številni Slovenci zaradi posega JLA v civilno sfero ob procesu JBTZ protestirali v podporo četverici, da bi nato ugotovili, da Janezu Janši to očitno ne pomeni prav nič, saj je takšne posege tako sredi devetdesetih (pri Depala vasi) kot očitno tudi danes - zmeraj odobraval.

In s tem po treh desetletjih potrdil, da tudi s postopkom JLA proti njemu - po njegovi lastni oceni - ni bilo pravzaprav čisto nič narobe.

To je informacija, ki jo bodo gotovo veseli tudi tisti, ki so nekoč zasliševali Janeza Janšo v zaporih na Roški.

Janša tega seveda ni naredil eksplicitno, pač pa, kot bi rekli pravniki, s konkludentnimi dejanji – z vztrajnim in srditim opravičevanjem vojaških posegov proti civilistom.

Enako pa očitno počne tudi prvi mož policije, ki ga je na visok položaj prav tako zavihtela Janševa vlada.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek