REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»V študentskih letih je bil Janša socialist, celo komunist, radikalen Jugoslovanar, komisar na pohodu AVNOJ77«

»V študentskih letih je bil Janša socialist, celo komunist, radikalen Jugoslovanar, komisar na pohodu AVNOJ77« Nekdanji komunist vs. nekdanji socialist: Janša in Gentolioni

Po razkritju konflikta, ki ga je zagodel osoren (milo povedano) odgovor predsednika slovenske vlade evropskemu komisarju Paolu Gentiloneju na njegovo poizvedovanje, zakaj je bil čez noč zamenjan generalni direktor Statističnega urada Slovenije (SURS), se je v bran Janezu Janši med prvimi javil šef UKOM, vladnega urada za komuniciranje.

Uroš Urbanija se je spravil nad Gentiloneja z običajnim blatenjem iz desničarskega arzenala, češ da gre za »socialista«, ki je bil »v študentskih letih član skrajnega levičarskega gibanja« …

Pod budnim očesom Tita in Kardelja: Janez Janša. Vir: Twitter

Ivan Maček Novak je nato opomnil Urbanijo, da se mu zlahka zgodi, da »bo izgubil bogato plačano uradniško službo« v UKOM, ker bi moral prvo pomesti pred lastnim pragom.

Janša v Grosuplju

Torej popolnoma enake »očitke« s katerimi je napadel komisarja Evropske komisije, bi moral Urbanija enako pogumno oponesti (namreč da je bil »član levičarskega gibanja«) tudi svojemu šefu – aktualnemu predsedniku slovenske vlade.

Zgovorno je, da se je v bran Janševega odgovora evropskemu komisarju postavil tudi Matej Lahovnik, ki je menda tudi terjal odstavitev neposlušnega direktorja SURS-a, ker se je ta »držal zakona kot pijan plota« in ni ustregel nezakonitim zahtevam t. i. Lahovnikove skupine.

Matej Lahovnik

Toda Saša Zagorc in Ana Slavec sta hitro ovrgla Lahovnikovo stokanje, češ da je premier »Evropski komisiji ponudil roko sprave«, nasprotniki pa zdaj Janši očitajo aroganco zaradi »odločnega odziva na zahteve evrokomisarja po pojasnilu glede SURS.«

Vse to dogajanje na domačem političnem parketu pa je Jureta Mesariča spomnilo, da se je pod Janševo taktirko zgodil sunkovit obrat v slovenski politiki do Evropske unije in Evrope na sploh.

Komentator notranjepolitičnih dogajanj z vzdevkom Loka_republika je nato pripomnil, da so se Angleži, zahvaljujoč brexitu, odločili sami zapustiti EU, da pa Slovenijo lahko doleti nekoliko drugačna usoda …

Kar zadeva Janšev že znan izgovor, češ da »ni prejel pošte« (in se je na ta način tudi v preteklosti izogibal na primer prevzemu sodbe v zadevi Patria leta 2013 oziroma prevzemu tožilske pošte za odvzem premoženja nezakonitega izvora leta 2017), je Blaž Verderber opomnil na veliko evropsko hibo.

Godrnjavi Grumpy McGreumpet je naposled vestno popisal dosežke aktualne vlade:

In to še ni vse …

Brane Gruban je na koncu sklenil debato z ugotovitvijo, zakaj vernikom Janševe SDS ter koalicijskih strank (DeSUS sporne Aleksandre Pivec in SMC večnega gospodarskega ministra Zdravka Počivalška) prav nič ne pride do živega.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek