REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Komisar zaradi zamenjave na čelu SURS-a zahteval pojasnilo, Janša priznal, da je bila zamenjava politična in nezakonita

Komisar zaradi zamenjave na čelu SURS-a zahteval pojasnilo, Janša priznal, da je bila zamenjava politična in nezakonitaJanez Janša / SDS | VIR: Pixsell

Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni je po navedbah Evropske komisije v pismu »pozval (premierja Janeza Janšo) k nekaterim pojasnilom v povezavi z nedavno zamenjavo generalnega direktorja Statističnega urada Slovenije«.

Pismo je poslal v torek, 9. junija.

Na vprašanje o razlogih za pismo v Bruslju odgovarjajo, da je »Komisija zavezana zagotavljanju popolnega spoštovanja načel nepristranskosti in strokovne neodvisnosti nacionalnih statističnih organov, kot to določa zakonodaja Evropske unije

Iz okoliščin zamenjave je bilo očitno, da je bila zamenjava politična.

Vlada je namreč konec maja zamenjala generalnega direktorja Statističnega urada RS Bojana Nastava in za vršilca dolžnosti imenovala Tomaža Smrekarja, in sicer do imenovanja novega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev, to je do 22. novembra.

Iz okoliščin zamenjave je bilo očitno, da je bila zamenjava politična.

Skupina vladnih svetovalcev z Matejem Lahovnikom na čelu je želela do podatkov mimo ustaljenih procedur, nato so se pritoževali Janševi vladi, ki je nato zamenjala direktorja SURS, ki je spoštoval zakonodajo.

Statistični svet Republike Slovenije, ki je strokovno posvetovalno telo za strateška in razvojna vprašanja državne statistike, je v začetku junija dal pobudo za ustavno presojo Nastavove razrešitve.

Pravno mnenje, ki so ga pridobili, kaže, da se je vlada pri razrešitvi sklicevala na napačen zakon.

Predsednik vlade Janez Janša je glede Nastavove razrešitve za TV Slovenija konec maja dejal, da je bila ta potrebna »zaradi odzivnosti«.

Evropska komisija, EU, Evropska unija

»Gre za to, da ta organ deluje strokovno, da je odziven, da se lahko zanesemo na to, da, če bomo jutri potrebovali podatke, jih bomo dobili,« je pristavil Janša.

Premier Janez Janša se je na poziv evropskega komisarja za gospodarstvo Paola Gentilonija k pojasnilom glede zamenjave generalnega direktorja SURS-a odzval s tvitom, češ da ni prejel Gentilonijevega pisma, medtem ko so ga mediji prejeli.

Skupina vladnih svetovalcev je želela do podatkov mimo ustaljenih procedur, nato so se pritoževali vladi, ki je strumno zamenjala direktorja, ki je spoštoval zakonodajo.

»Gospod Paolo Gentiloni, vašega pisma nisem prejel, so ga pa mediji. Slovenska vlada je menjala političnega nastavljenca na vrhu Statističnega urada s strokovnjakom, ki ima 30 let izkušenj v tem uradu. Upam, da tokrat zadnjič igrate politično igro za slovensko levico,« je predsednik slovenske vlade Janez Janša po digitalnem družbenem omrežju Twitter odgovoril evropskemu komisarju za gospodarstvo Paulu Gentiloniju.

Na svoj zapis je opozoril tudi predsednico Evropske komisijo Ursulo von der Leyen.

Na zapis predsednika vlade na Twitterju se je na istem družbenem omrežju odzvala predsedujoča SD-ju Tanja Fajon.

Kot je navedla, ni verodostojne informacije brez verodostojnih podatkov.

Gentiloni po njenem prepričanju zahteva pojasnila, ker je menjava na čelu Statističnega urada (SURS) »nov znak suspenza demokracije v Sloveniji.«

»Janšev odgovor je nedostojen: ko ni argumentov, napad in blatenje. Ta vlada je uničila ugled Slovenije v EU,« je sklenila Tanja Fajon.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek