REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Laž, velika laž, statistika? Zamenjan direktor SURS-a, na udaru vlade sedaj celo državni statistični urad!

Laž, velika laž, statistika? Zamenjan direktor SURS-a, na udaru vlade sedaj celo državni statistični urad!Maske in teatralni koronavirus v vladi, Slovenija pa je bila v začetku pandemije rekorderka po okuženih. Vir: Twitter

Vlada se je odločila tudi s pomočjo statistike dokazati, da so bili sprejeti vladni koronazakoni in ukrepi dobri, celo odlični. Njeno delo bodo ocenjevali njeni strokovnjaki.

Učinke vladnih ukrepov na koronakrizo bodo namreč očitno preučevali tisti, ki so jih predlagali.

Za primeren rezultat potrebujejo prave podatke, ki jih bodo dobili od novega direktorja.

Potem ko je na celo vrsto položajev vlada namestila nove kadre se je lotila še državne statistike.

Učinke vladnih ukrepov na koronakrizo bodo namreč očitno preučevali tisti, ki so jih predlagali. In zato potrebujejo drugačno sodelovanje državnega statističnega urada, kar je očitno glavni razlog za zamenjavo direktorja.

Prejšnjega je namreč imenovala Šarčeva vlada za obdobje petih let.

Podatkov, kjer se Slovenija ne odreže najbolje je seveda veliko.

Pri številu mrtvih zaradi Covida-19 v domovih starejših občanov ali po številu mrtvih na milijon prebivalcev se je Slovenija, na primer v primerjavi s sosedi v sicer manj razviti JV Evropi odrezala zelo slabo. 

Vlada je najverjetneje prav zato razrešila generalnega direktorja državnega statističnega urada.

Na mesto Bojana Nastava, ki je bil na petletni mandat imenovan avgusta lani, je imenovala Tomaža Smrekarja. Je pa zanimiv podatek, da se je predčasna zamenjava direktorja Statističnega urada RS (SURS) zgodila prvič v zgodovini.

Vlada za zamenjavo ni navedla nobenega razloga.

Toda razloge za zamenjavo razkriva novi v.d. direktorja.

Znano pa je, da je Matej Lahovnik, ki ima sicer precej masla na glavi tudi zaradi napak in odgovornosti v katastrofalnem projektu TEŠ 6 sodeloval tudi pri pripravi vladnih koronazakonov.

»Nemogoče je, da bi 300 ljudi na statističnem uradu lahko to kakovostno analiziralo, kar pomeni, da pridejo tukaj nasproti raziskovalci, lahko govorimo o tej Lahovnikovi svetovalni skupini,« je pojasnil.

Kot pravi Smrekar, jim bodo pripravili potrebne podatke, koliko časa bodo za to potrebovali, pa je težko napovedati, saj gre za obsežno količino podatkov.

Znano pa je, da je Matej Lahovnik, ki ima sicer precej masla na glavi tudi zaradi napak in odgovornosti v katastrofalnem projektu TEŠ 6 sodeloval tudi pri pripravi vladnih koronazakonov.

Z drugimi besedami to pomeni, da bodo učinke teh zakonov torej ocenjevali prav tisti, ki so jih – predlagali in ocenjevali.

Če bodo podatki statistike v nasprotju z ocenami vlade o uspehih v boju proti koronakrizi – potem toliko slabše za podatke!

Nekako tako se torej bere vest o zamenjavi na čelu Statističnega urada RS.

Če bodo podatki statistike v nasprotju z ocenami vlade o uspehih v boju proti koronakrizi – potem toliko slabše za podatke! Nekako tako se torej bere vest o zamenjavi na čelu Statističnega urada RS.

Statistični urad namreč razpolaga z ogromno količino podatkov, ima dostop do vseh administrativnih registrov, torej tudi do najobčutljivejših informacij o osebah in podjetjih.

V desetem členu zakona o državni statistiki piše, da je generalni direktor urada lahko predčasno razrešen, če vlada ugotovi, da je zaradi neustreznih organizacijskih rešitev prišlo do večjih motenj pri delu SURS-a.

»Niso mi pojasnili in ne poznam razlogov, na podlagi česa so me razrešili. Ekipa, s katero smo delovali in vodili SURS, mislim, da takšne napake ni naredila,« je dejal razrešeni direktor.

Vlada je direktorja Bojana Nastava sicer razrešila na dopisni seji 21. maja, odločitev je začela veljati že naslednji dan.

O zamenjavi ni bil posebej obveščen. »O razrešitvi sem izvedel v četrtek zvečer na spletni strani vlade, na zapisniku te seje,« pojasnjuje Nastav.

Anuška Ferligoj, predsednica Statističnega sveta, ki je SURS-ovo strokovno in posvetovalno telo, prav tako pravi, da razlogov za razrešitev niso dobili, le sklep vlade, zato predlaga čimprejšen sklic seje Statističnega sveta, kjer bi razjasnili, kako je prišlo do razrešitve generalnega direktorja in ali so bili ti postopki v skladu z zakonodajo.

Matej Lahovnik
Matej Lahovnik zdaj lahko hitro dokaže, da so bili ukrepi, ki jih je predlagal Janši pravilni, vendar zato potrebuje prave podatke in sodelovanje voljnega direktorja Statističnega urada.

Novi vršilec dolžnosti za največ pol leta, Tomaž Smrekar, je medtem že začel delati.

Ena izmed njegovih prioritet pa bo - spremljanje učinkov vladnih ukrepov za reševanja koronakrize.

Način razrešitve in jasni indici, da je razrešitev povezana s pripravo podatkov za Lahovnikovo skupino, ki bo proučevala učinke vladnih ukrepov pa kaže, da imamo znova opraviti z istim problemom kot drugje, ko gre za kadrovanje te vlade.

Povedano preprosto – ta vlada enega za drugim odpravlja in uničuje vse institucije in vire, ki bi lahko neodvisno ocenjevali njeno delo.

Povedano preprosto – ta vlada enega za drugim odpravlja in uničuje vse institucije in vire, ki bi lahko neodvisno ocenjevali njeno delo.

Zamenjala je vrh policije, vojske, direktorje policije in NPU, odgovorne tudi za preiskovanje morebitnih nečednosti odličnikov sedanje vlade in predvsem stranke SDS, sedaj pa so prišli na vrsto celo Statistični urad in podobne institucije.

Vse skupaj pa seveda spodkopava tudi prav te institucije in njihovo objektivnost in nepristranskost, kajti, le kako verjeti analizam »Lahovnikove skupine«, ki bo najprej pripravila podatke za SURS in nato analizirala svoje lastno delo?

Še posebej, če bo Lahovnikova skupina dobivala morda celo prirejene vhodne podatke od novega v.d. direktorja Statističnega urada, ki ga je nastavila Janševa vlada in se dobro zaveda, da je njegov mandat lahko že jutri preklican in da je njegov položaj v.d. direktorja SURS v celoti odvisen od nje?

Vlada si je torej na mesto vodilnega za državno statistiko namestila voljnega in sebi vdanega direktorja. Zakaj nas to ne preseneča?

Vlada pa je ob tem že v primeru NIJZ dokazala, da lahko zamenjave direktorjev opravi celo dvakrat mesečno, vse dokler se institucije ne pričnejo obnašati tako voljno in vladi naklonjeno, kot je potrebno.

In kakšen je tu interes vlade?

Jasno, s pomočjo statistike dokazati, da so bili vladni ukrepi dobri, celo odlični.

Kako pa to gre vemo, kajti znano je, da ob laži in večji laži tretja stopnja laži v državah brez neodvisnih institucij predstavlja – prav statistiko … 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek