REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj tuje države ne verjamejo Janševi pravljici, da ima Slovenija najboljšo epidemiološko sliko v Evropi

Zakaj tuje države ne verjamejo Janševi pravljici, da ima Slovenija najboljšo epidemiološko sliko v EvropiSlovenija malo testira, zato tudi najde malo okuženih

Slovenski predsednik vlade Janez Janša je ob razglasitvi konca epidemije v Sloveniji poudaril, da ima Slovenija kar se tiče okužb s koronavirusom, ki povzroča Covid-19 »najboljšo epidemiološko sliko v Evropi

O tem so poročali tudi številni tuji mediji.

Ker zapiranje meja pred tistimi državami, ki imajo manj okuženih ni smiselno je bilo seveda mogoče pričakovati, da bi sosednje države kmalu odprle meje za slovenske državljane.

Na seznamu za prost vstop v Grčijo so torej vse države naslednice nekdanje Jugoslavije razen Slovenije in Črne gore.

Vendar se to ni zgodilo.

Razen v Italijo, ki je itak ena od epicentrov evropskih okužb, slovenski državljani ob določenih pogojih sicer lahko potujejo tudi na Hrvaško.

Vendar številne druge države niso »prepoznale« tega, kar je slovenski javnosti predstavil slovenski predsednik vlade.

Čeprav naj bi državljani Slovenije živeli v najbolj s koronavirusom neokuženi državi v Evropi, slovenski turisti ne morejo (nasploh ali vsaj ne brez obvezne karantene) niti v Madžarsko, ki jo vodi Janšev prijatelj Viktor Orbán, ne v Avstrijo, kjer vlado vodijo konservativci Ljudske stranke in Sebastian Kurz, ne v Grčijo, kjer grški predsednik vlade Kiriakos Micotakis prav tako vodi konservativno vlado.

To je res zelo nenavadno. 

Čeprav naj bi državljani Slovenije živeli v najmanj s koronavirusom (ne)okuženi državi v Evropi, slovenski turisti ne morejo niti v Madžarsko, ki jo vodi Janšev prijatelj Viktor Orbán, ne v Avstrijo, kjer vlado vodijo konservativci Ljudske stranke, ne v Grčijo, kjer grški predsednik vlade Kiriakos Micotakis prav tako vodi konservativno vlado. To je res zelo nenavadno.

Grčija, ena od držav, ki se je s koronavirusom spopadla učinkovito, bo na primer svoje meje ponovno odprla 15. junija, pri čemer bo sprva sprejela zgolj turiste iz 20 držav.

Med njimi kljub menda epidemiološko dobri sliki ni Slovenije, ki jo še kar blokirata tudi Avstrija in slovenski vladi naklonjena madžarska vlada.

Pravljice o tem, da je Slovenija glede epidemije Covid-19 najboljša v Evropi lahko slovenski predsednik vlade očitno uspešno širi le v Sloveniji, izven njenih meja pa mu očitno ne verjamejo.

Grški minister za turizem Haris Theoharis je napovedal da se bo država za turiste odprla 15. junija, pri čemer za turiste iz okoli 20 držav ne bo omejitev in karantene.

1. julija naj bi nato Grčija še dodatno sprostila omejitve in na seznam dodala še nekatere države, še tretja skupina pa naj bi sledila 15. julija, vendar bo to odvisno od razvoja pandemije.

V sklopu te prve faze odpiranja mej 15. junija bodo v Grčijo lahko pripotovali državljani iz držav, za katere oblasti ocenjujejo, da so se z virusom uspešno spopadle.

Te države so: Ciper, Izrael, Nemčija, Kitajska, Avstralija, Japonska, Danska, Avstrija, Bolgarija, Srbija, Romunija, Albanija, Severna Makedonija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Madžarska, Poljska, Češka, Slovaška in Norveška.

Novica, da je bila Slovenija ponovno izpuščena, je že sprožila živahne razprave na družbenih omrežjh.

Ob tam naj bi bila tudi Avstrija glede odprtja meje s Slovenijo »še vedno precej nefleksibilna«, čeprav je naša epidemiološka slika enaka ali celo boljša kot v Avstriji, je javnosti sporočil uradni govorec slovenskega zunanjega ministrstva Aleksander Geržina.

Državi sta glede tega vprašanja v stiku in slovenska stran pričakuje skorajšnjo spremembo stališča Avstrije.

Kot je dejal, si veliko Avstrijcev želi na dopust tako v Slovenijo kot na Hrvaško, ki ima tako kot Slovenija dobro epidemiološko sliko. Stališče Avstrije se mu tako zdi precej nenavadno.

Očitno je, da tuje države izjavo slovenskega predsednika vlade o 'najboljši epidemiološki sliki v Evropi' ne prepoznavajo kot resnično in utemeljeno.

Državi sta sicer v stalnih stikih in načeloma ima Slovenija z Avstrijo dobre odnose.

A to, kar se dogaja zadnje tedne, je po njegovih besedah »precej v nasprotju z evropskim duhom, z dobrososedskimi odnosi, s pravili prostega pretoka ljudi«, sploh ker je vsem pogojem, tudi zdravstvenim, zadoščeno.

Premier Janez Janša je popoldne tvitnil, da Slovenija v četrtek ni zabeležila novega primera okužbe z novim koronavirusom, Avstrija pa jih je 51.

»Tudi v drugih sosednjih državah epidemiološka slika še ne dosega naše. Zato razumemo previdnost pri sproščanju zapor na mejah,« je zapisal in priložil fotografijo s podatki Slovenije in sosednjih držav. »Pri dvojih vratih na prehodu je ta lahko zaprt z enimi, odprt pa le z obema,« je še zapisal premier.

Zunanji minister Anže Logar pa je kasneje v oddaji Svet na Kanalu A dejal, da mu avstrijski kolega Alexander Schallenberg zagotavlja, da je seznanjen, da je epidemiološka slika v Sloveniji dobra.

Okuženost v Evropi - belo manj, modro več
Okuženost z koronavirusom Evropi, maj 2020. Belo manj, rumeno, sivo več. Rdeče - ukrepi, ki veljajo za vso državo, modro regionalni.

Avstrija je sicer že pred dnevi zrahljala nadzor na meji s Češko, Slovaško in Madžarsko, prav tako tudi z Nemčijo, Lihtenštajnom in Švico. Če bodo epidemiološke razmere to dopuščale, načrtujejo s 15. junijem popolno odprtje teh mej.

Meje z Italijo pa Avstrija ne želi odpreti, pri čemer kot razlog navaja tamkajšnje epidemiološke razmere.

Vse to se bo verjetno spremenilo, toda zavračanje slovenskih državljanov s strani kar treh držav v zadnjem času, ki svoje meje odpirajo in od tega dveh sosed jasno kaže, da ima Slovenija resen problem.

Republika: 'V Makedoniji je bilo zabeleženih enaindvajset smrtnih žrtev na milijon prebivalcev. Samo Slovenija ima slabšo statistiko kakor mi.'

Povedano preprosto – očitno je, da tuje države izjavo slovenskega predsednika vlade o 'najboljši epidemiološki sliki v Evropi' ne prepoznavajo kot resnično in utemeljeno.

Skopski časnik Republika je že 15. aprila opozoril, da se »glede na število žrtev koronavirusa v regiji, Makedonija sooča s popolnim neuspehom.«

»V Makedoniji je bilo zabeleženih enaindvajset smrtnih žrtev na milijon prebivalcev. Samo Slovenija ima slabšo statistiko kakor mi, s 27 smrti na milijon prebivalcev. Druge države v regiji so po številu žrtev za našo državo in imajo nižjo stopnjo smrtnosti, kar pomeni, da so bolj uspešne v boju proti koronavirusu,« je opozorila Republika iz Skopja.

Seznam boljših od Slovenije je bistveno daljši, saj je kar 120 držav sveta, glede na število smrtnih žrtev na milijon prebivalcev, v tem pogledu na boljšem od Slovenije.

In to stanje se ni spremenilo vse do danes.

Kje je problem, kaže tudi dejstvo, da je Slovenija imela in še vedno ima precej odprto mejo z Italijo. Na to pa je opozarjalo avstrijsko veleposlaništvo v Ljubljani že ob vrhuncu pandemije.

Ob tem je bilo prav nedavno sporočeno, da je Slovenija zaradi domnevno »dobre slike« še dodatno zmanjšala testiranja in bo odslej testirala le še tiste z očitnimi bolezenskimi znaki Covida-19.

Kdor zmanjša obseg in naravo testiranja seveda »nič ne najde« in se lahko tako kot slovenski predsednik vlade hvali z »najboljšo sliko v Evropi,« toda očitno je, da mu v Evropi ne verjamejo.

Na to, da takšno testiranje pravzaprav daje lažno sliko, opozarjajo tudi številni tuji strokovnjaki in politiki.

Kdor zmanjša obseg in naravo testiranja seveda »nič ne najde« in se lahko tako kot slovenski predsednik vlade hvali z »najboljšo sliko v Evropi,« toda očitno je, da mu v Evropi ne verjamejo.

Podobne propagandne poteze izvajajo tudi nekatere druge države, ki med mrtve zaradi bolezni Covid-19 ne prištevajo tiste, ki so imeli še kakšne druge bolezni ali pa izvajajo testiranja tako usmerjeno, med na primer samo zdravstvenimi in drugimi zaščitenimi delavci v nujnih službah, da ti testi sploh ne dajejo prave slike.

Plakati SDS z dodano vrednostjo

Ker lahko skriješ skoraj vse, razen smrti, je zato število mrtvih na milijon prebivalcev zaradi Covida-19 najboljši podatek, ki kaže uspešnost neke države v spopadu s smrtonosnim koronavirusom.

Tu pa je Slovenija v JV Evropi najslabša, predvsem zato, ker je smrt na veliko kosila v njenih centrih za starejše občane.

Ker lahko skriješ skoraj vse, razen smrti, je zato število mrtvih na milijon prebivalcev zaradi Covida-19 najboljši podatek, ki kaže uspešnost neke države. Tu pa je Slovenija v JV Evropi najslabša.

Veliko vprašanje je, ali so podatki tukaj sploh pravi ali pa ne, že sedaj pa je Slovenija rekorderka vsaj po številu smrti starejših varovancev v primerjavi z ostalimi smrtnimi primeri.

Res je boljša tudi od Avstrije, toda očitno ne tako zelo, da bi to kogarkoli v Avstriji - za zdaj - prepričalo.

Predvsem pa je veliko slabša ne samo od Grčije, pač pa tudi od vseh balkanskih držav, s katerimi slovenski politiki tako radi primerjajo Slovenijo.

Kot je razvidno iz enega od zadnjih sporočil NIJZ v Sloveniji sploh več ne testirajo tistih pod 60 let starosti, če nimajo okužbe dihal in resnejših znakov bolezni.

V Sloveniji so seveda rezultati nadvse ugodni, okuženih se več ne najde, zato ker tisti, ki ne išče - okuženih pač ne najde!

Kaj šele, da bi naključno testirali med populacijo ali pa vse, ki bi to ob blagih simptomih zahtevali!

Zato se seveda rezultati nadvse ugodni, okuženih se več ne najde, zato ker tisti, ki ne išče - okuženih pač ne najde!

Pri tem Slovenija za številne države, ki imajo precej manj okuženih kot jih je v Sloveniji za vse potnike iz teh držav zahteva 14-dnevno karanteno.

Anže Logar in Viktor Orban

Na spleti strani MZZ pa še vedno visi zastarelo opozorilo MZZ-ja, ki navaja: »Slovenskim državljanom zaradi epidemije COVID-19 odsvetujemo vsa potovanja. Posebna opozorila veljajo za Italijo, Srbijo, Španijo, Iran, Južno Korejo, ZDA in Kitajsko.«

Pri tem pa imajo na primer Srbija (ki je svoje meje odprla za vse!), Južna Koreja in Kitajska že zagotovo boljšo epidemiološko sliko od same Slovenije!

Srbska Air Serbia je celo prvo tuje letalsko podjetje, ki po propadu domače Adrie Airways znova povezuje Slovenijo s svetom, Slovenija pa za potnike iz te države zahteva 14-dnevno karanteno in odsvetuje potovanja iz bolj okužene Slovenije, v kateri se testiranja ukinjajo (verjetno zato, da rezultati ne bi pokvarili navedb predsednika vlade o najboljši epidemiološki sliki v Evropi), v manj okuženo Srbijo, kjer vsak dan testirajo več tisoč ljudi.

Pravljice o tem, da je Slovenija glede epidemije najboljša v Evropi lahko slovenski predsednik vlade očitno uspešno širi le v Sloveniji, izven njenih meja pa mu - in enako njegovemu zunanjemu ministru Anžetu Logarju - očitno ne verjamejo.

Delite članek