REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vlada razglasila konec epidemije, ne da bi bili 28 dni brez okužb, teste zmanjšali 10x, Janša pa se čudi zaprtim mejam

Vlada razglasila konec epidemije, ne da bi bili 28 dni brez okužb, teste zmanjšali 10x, Janša pa se čudi zaprtim mejamJanša vs. Črna gora

Potem ko je slovenski predsednik vlade Janez Janša slavnostno napovedal, da ima Slovenija »najboljšo epidemiološko sliko v Evropi« se je zgodilo nekaj precej nenavadnega.

Najprej nobena od sosed, še posebej pa ne Avstrija in Madžarska, nista prepoznale te odlične epidemiološke slike. Meje za Slovence so ostale zaprte.

Nekateri državljani se sprašujejo, ali se je nad Slovenijo z novo vlado Janeza Janše spustila »železna zavesa.«

Nato je Grčija naredila svoj seznam držav, iz katerih državljani lahko pridejo na dopust v Grčijo, vendar na njem – znova ni Slovencev.

Vse skupaj je morda povezano tudi s tem, na kako lažniv način Slovenija »šteje« svoje okužene.

Tem Potemkinovim vasem, ki jih gradi Janez Janša, ne verjamejo niti konservativni premierji Avstrije, Madžarske in Grčije. Vse skupaj je morda povezano tudi s tem, na kako lažniv način Slovenija »šteje« svoje okužene.

Očitno namreč je, da jih vse manj testirajo, zato so podatki za oblast nadvse ugodni.

Vendar pa tem Potemkinovim vasem, ki jih gradi Janez Janša ne verjamejo niti konservativni premierji Avstrije, Madžarske in Grčije.

Sedaj pa Slovenijo »po desni«, kot nova zmagovalka prehiteva tudi Črna gora.

Ta država je namreč v nedeljo, 68 dni po prvem potrjenem primeru okužbe z novim koronavirusom, razglasila, da v državi ni več obolelih z boleznijo Covid-19, s čimer je postala prva država v Evropi brez koronavirusa.

V Črni gori po podatkih tamkajšnjega inštituta za javno zdravje že 20 dni zapored niso potrdili nobene nove okužbe. Prav tako v državi v tem trenutku ni nobenega aktivnega primera okužbe.

Črnogorske zdravstvene oblasti so pred tem sporočile, da bodo razglasile konec epidemije, ko v državi 28 dni zapored ne bodo potrdili nobene nove okužbe.

Črna gora je bila 17. marca zadnja evropska država, v kateri so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Od takrat je obolelo 324 ljudi, 315 jih je ozdravelo, devet pa jih je umrlo.

V 70 dneh, ko so v Črni gori veljali omejitveni ukrepi, so zaradi kršitev sprožili postopke proti 1768 državljanom, ki so morali v dobrodelne namene skupno vplačati 106.000 evrov.

Na tem mestu je zato utemeljeno vprašanje slovenski vladi, namreč, kako je sploh lahko razglasila »konec epidemije« brez mnenja stroke in brez tega, da najprej v državi ne bi imeli 28. dni nobenega okuženega?

Pri tem pa je potrebno povedati, da to ni nenavadno – gre pravzaprav za standardno proceduro ob epidemijah.

Očitno je, da je Janševa vlada epidemijo nestrokovno in v nasprotju z uveljavljenim standardom (28-dnevnem obdobju brez okužb, ob vztrajnem testiranju) epidemijo preklicala zgolj zato, da bi lahko znova pognala gospodarstvo, odprla meje, poslala otroke nazaj v šole in predvsem – privarčevala pri izdatkih, saj je s tem ukinila svoje »korona pakete.«

Predsednik vlade se tako sicer hvali, da na primer Slovenija »včeraj ni zabeležila novega primera okužbe s koronavirusom. Avstrija pa še vedno 51,« ter trdi, da  »tudi v drugih sosednjih državah epidemiološka slika še ne dosega naše« in ob tem blagohotno dodaja, da »zato razumemo previdnost pri sproščanju zapor na mejah«, kajti »pri 2 vratih na prehodu je ta lahko zaprt z 1, odprt pa le z obema.«

Toda dejstvo je, da si je slovenska vlada sama kriva za odnos tujih držav do nje in zaprta vrata.

Slovenijo sta prehiteli že Črna gora, zaradi realne neokuženosti in Srbija, s popolnoma odprtimi mejami za vse tujce.

Domače prebivalstvo lahko sicer nekaj časa plahtaš in tudi na rezultate testov se da z zmanjšanjem intenzitete in števila testov vplivati tako, da postanejo »ugodni« za vlado.

Ne moreš pa tega skriti pred sosedi, ki dobro vedo, kakšna je resnica.

Število mrtvih na milijon prebivalcev in zaprte meje sosed so jasen dokaz, da Slovenija nima »najboljše epidemiološke slike v Evropi,« kot je trdil predsednik vlade.

Slovenija je namreč pričela testirati samo še tiste nad 60 let, kadar imajo vnetje dihal, dodatne bolezni ali kompromitiran imunološki sistem.

Ostale pa ne, če ne potrebujejo bolnišnično zdravljenje.

Pred desetimi dnevi je bilo v Sloveniji testiranih še več kot 1000 ljudi, sedaj pa se testira samo še (na primer 24. maja) 256 ljudi!

Da gre za prevare in da tako lahko dosežeš lažne rezultate je opozoril tudi srbski predsednik Vučić.

Da gre za prevare in da tako lahko dosežeš lažne rezultate je opozoril tudi srbski predsednik Vučić.

Na izjavo epidemiologa dr. Zorana Radovanovića, da je »Srbija šla skozi najhuje« in da dnevno testirajo preko 7000 ljudi, je dejal: »Kako mislite da imajo lahko drugi več okuženih, ko imajo 1000 testiranih dnevno? Tudi mi bi lahko sedaj prekinili s testiranjem in jih testirali 300 dnevno. Ampak nočemo prikrivati, nočemo lagati.«

Srbija, ki ima okoli sedem milijonov prebivalcev (brez Kosova) jih torej testira najmanj 6000 dnevno, pa tudi do 7000. Po tej računici bi jih Slovenija, če bi izvajala podobno število testov, morala testirati okoli 2000 dnevno.

Testira pa jih - desetkrat manj.

In kdor ne išče - ta ne najde. Ampak sosedje se seveda ne dajo naplahtati. Lažeš lahko lastnim medijem in prebivalstvu, kaže primer slovenske vlade. Ne pa tujim vladam in tujim strokovnjakom.

Pri vsem tem pa si je zaradi »zmage nad koronavirusom« slovenska vlada omislila oziroma podprla celo (kako bizarno!) zastavo, s katero sedaj posiljuje ves svet (kjer v drugih državah še umirajo tisoči).

Povedano drugače - obvezno karanteno za vse iz EU ob vstopu v Slovenijo, ki jo je vlada odpravila 14. maja je Slovenija z današnjim dnem (26. majem) - znova uvedla.

Še več, to, kako sta Slovenijo sedaj prehiteli že Črna gora (zaradi realne neokuženosti) in Srbija (s popolnoma odprtimi mejami) kaže, da pravljicam o slovenski zmagi nad koronavirusom ne verjamejo ne samo slovenske sosede, ampak tudi bolj oddaljene države v soseščini.

Na koncu pa je vlada sprejela še nov odlok, s katerim je zgolj na enak način kot doslej zaostrila pogoje za vstop v Slovenijo.

S prejšnjim odlokom je odprla meje za vse državljane iz EU, sedaj pa ga je zaostrila kljub dejstvu, da je epidemiološka slika v mnogih že boljša (očitno zaradi boljših pogajalskih izhodišč do drugih držav EU) in uvedla obvezno 14-dnevno karanteno za vse državljane EU, ki prihajajo iz držav EU v Slovenijo, razen za slovenske državljane in tiste s stalnim prebivališčem v Sloveniji.

Zaostritev pogojev za vstop

To je seveda v popolnem nasprotju s tem, kar je vlada sprejela na seji 14. maja. Tedaj je na primer Regional Obala poročal takole: »Vlada je na četrtkovi dopisni seji spremenila ukrepe na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije. Pri prihodu v Slovenijo za državljane Slovenije in drugih držav Evropske unije ni več predvidena karantena, razen za osebe iz tretjih držav z izjemami.

Še več, to, kako sta Slovenijo sedaj prehiteli že Črna gora (zaradi realne neokuženosti) in Srbija (s popolnoma odprtimi mejami) kaže, da pravljicam o slovenski zmagi nad koronavirusom ne verjamejo ne samo slovenske sosede, ampak tudi bolj oddaljene države v soseščini.

Hrvaška je svoje meje za državljane EU odprla v nedeljo. Vstop v državo državljanom EU dovolijo zaradi poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov, kot tudi zaradi nujnih osebnih razlogov ali če imajo rezervacijo pri turističnih ponudnikih. Odpravili so tudi obvezno 15-dnevno samoizolacijo potnikov iz drugih držav po vstopu na Hrvaško.«

Povedano drugače - obvezno karanteno za vse iz EU ob vstopu v Slovenijo, ki jo je vlada odpravila 14. maja je Slovenija z današnjim dnem (26. majem) - znova uvedla.

Kar je znova seveda nelogično. Zakaj takšna nenadna sprememba?

Očitno le zato, da bi imela vlada v rokah pogajalski adut, saj je vlada najprej sama sprostila vstop v Slovenijo, v zameno pa ni dobila odprtih meja z Avstrijo in Madžarsko.

Janša in Sziijarto

Kar kaže, se je predsednik vlade pri korakih glede odpiranja meje Slovenije zmotil, in sedaj poskuša z novo zaostritvijo pogojev za vstop v Slovenijo popraviti napako.

Toda to je dvorezna politika - Italija, na primer, s 3. junijem odpira svoje meje za vse in verjetno ne bo tolerirala, da ji mejo (s 14-dnevno karanteno) de facto blokira Slovenija.

To pomeni, da bodo slovenski državljani ob izteku karantene kmalu še bolj blokirani, kot so bili nedavno.

Hkrati je z novim odlokom vlada ponovno potrdila 14-dnevno, absurdno karanteno za vse, ki prihajajo iz tretjih držav, ne glede na državljanstvo.

Potniki, ki prihajajo iz manj okuženih džav JV Evrope morajo torej še naprej v karanteno.

S tem je vlada ravnala tudi v nasprotju s svojo zavezo, da bo pri sproščanju ukrepov upoštevala epidemiološko sliko v posameznih državah.

Delite članek