REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Študija: Kar 83 odstotkov smrti zaradi koronavirusa v ZDA bi lahko preprečili, če bi se Donald Trump odzval v začetku marca

Študija: Kar 83 odstotkov smrti zaradi koronavirusa v ZDA bi lahko preprečili, če bi se Donald Trump odzval v začetku marcaMrtvi v ZDA in predsednik, ki mu ni mar

ZDA zaostrujejo obtožbe do Kitajske zaradi izbruha koronavirusa, vendar pri tem pozabljajo, da bi veliko večino rekordnega števila žrtev lahko preprečili, če bi se predsednik Združenih držav Amerike in ameriška vlada odzvala pravočasno.

Okoli 83 odstotkov žrtev v ZDA zaradi koronavirusa bi lahko ušlo smrti, če bi ameriške oblasti uvedle karanteno najpozneje vsaj 1. marca letos, kaže študija raziskovalcev iz Univerze Columbia v ZDA.

V ZDA j trenutno več kot 1,6 milijona okuženih, za Covid-19 pa je umrlo že preko 97.000 ljudi.

Če bi karanteno uvedli šele 8. marca, bi kljub temu lahko preprečili še 36.000 smrti zaradi Covida-19.

Toda 9. marca je ameriški predsednik Donald Trump še zmeraj poskušal zmanjšati nevarnost virusa.

Pri tem se je skliceval na to, da je že prepovedal polete med ZDA in Kitajsko. Toda smrtonosni virus se je tedaj že širil po državi.

Najbolj prizadeti - Covid 19
ZDA po številu vseh okuženih (prva kolona), številu novih primerov (druga), vseh smrtnih žrtvah (tretja) in novih smrtnih žrtvah (četrta) vodijo na lestvicah glede Covida-19.

»Lani je 37.000 Američanov umrlo zaradi navadne gripe. V povprečju jih umre od 27.000 do 70.000 letno. Pa se nič ne zapre, življenje in gospodarstvo gre naprej. V tem trenutku je 546 potrjenih primerov koronavirusa in 22 mrtvih. Razmislite o tem!« je Donald Trump tvitnil 9. marca.

V resnici pa so začeli s karantenami v ZDA šele v sredini ali konec marca, ko je število okuženih že pričelo hitro naraščati.

V začetku marca je bilo samo 20 primerov umrlih zaradi Covida 19. Toda sedaj je ta številka že ogromna.

»To je velika, velika razlika. Ta majhen trenutek v času, ki ga je bilo potrebno uloviti v trenutku rasti je bil izjemno kritičen pri zmanjševanju števila smrti,« je ocenil epidemiolog Jeffrey Shaman, raziskovalec Univerze Columbia. 

Ob tem, da so prepozno uvedle karanteno pa so sedaj v ZDA številne zvezne države že pričele tudi s hitrim »odpiranjem« in rahljanjem ukrepov, čeprav pandemije koronavirusa v tej državi še zdaleč ni konec.

Znanstveniki so prav zato napovedali, kakšen bo rezultat – število smrti v ZDA se bo zato po njihovih izračunih podvojilo.

Še pred mesecem dni, 29. aprila so ocenjevali, da bo v ZDA do avgusta zaradi koronavirusa umrlo v povprečju 72.400 ljudi oziroma najmanj 59.300 in največ 114.200.

Ameriški predsednik zaradi hitrege naraščanja žrtev ni več zaskrbljen. Ankete mu, odkar si je za krivca za pandemijo izbral Kitajsko, znova dobro kažejo. Kitajski analitiki pa opozarjajo, da to morda vodi - v vojno.

Toda nova politika ZDA in hitro odpiranje gospodarstva, ki ga zahtevajo tudi gospodarstveniki, bo sedaj zahtevala bistveno več žrtev.

Doslej je bilo v ZDA okuženih 1,2 milijona ljudi, smrtnih žrtev Covida-19 pa je bilo 68.762.

Novi podatki, izračunani na podlagi »rahljanja ukrepov« pa kažejo, da se bo zato število pričakovanih smrti do sredine avgusta letos v ZDA dvignilo na 135.000.

Napovedi smrti zaradi koronavirusa v ZDA - maj 2020

Kar je v primerjavi z na primer nekaj tisoč žrtvami terorističnih napadov enajstega septembra 2001 prav grozljivo visoka številka.

Ampak ameriški predsednik Donald Trump ne glede na to podpira »odpiranje« in tudi protestnike, ki si želijo zagona gospodarstva.

Ko so ga vprašali, ali bo zaradi tega več žrtev, je dejal, da je to »verjetno.«

Te analize so tudi v skladu z oceno Bele hiše, da bo ob koncu maja pandemija v ZDA dnevno ubila 3000 ljudi.

Empatija nikoli ni bila močnejša vrlina aktualnega ameriškega predsednika.

Pa tudi drugače zaradi številnih mrtvih v ZDA zaradi koronavirusa očitno ni več posebej zaskrbljen.

Zadnje ankete kažejo, da mu je popularnost po velikem padcu znova poskočila na običajno raven, medtem pa je že našel pripravno žrtev, ki jo bo obtožil za svoje katastrofalne zamude pri odzivu na pandemijo.

To je seveda Kitajska, ki jo ameriški politiki že obtožujejo, da je kriva za pandemijo, zahtevajo mednarodno preiskavo in ji želijo izstaviti »visok račun«, kar bi lahko privedlo do novega kroga trgovinske vojne – in celo prave vojne, kot že napovedujejo kitajski analitiki.

Koronavirus in Trump

»Sedaj pričakujemo, da bo epidemija v velikem številu držav trajala tudi čez poletje,« je dejal direktor washingtonskega inštituta IHME, dr. Christopher Murray.

Končno število smrtnih žrtev je zabeleženo v obliki statistične verjetnosti in bi jih lahko bilo do 4. avgusta letos od 95.092 do 242.890, vendar je najverjetneje, da jih bo 134.475.

Te analize so tudi v skladu z oceno Bele hiše, da bo ob koncu maja pandemija v ZDA dnevno ubila 3000 ljudi.

Konec maja se bo število na novo okuženih v ZDA dnevno povečevalo tudi za 200.000 oseb, kar je desetkrat več kot sedaj, ko se jih dnevno okuži okoli 25.000.

Situacija je v tem trenutku sicer nekoliko boljša, kajti trenutno jih umira manj kot 1000 dnevno, bo pa čez teden dni ta številka zagotovo večja.

Konec maja naj bi se število na novo okuženih v ZDA po projekcijah IHME dnevno povečevalo tudi za 200.000 oseb, kar je desetkrat več kot sedaj, ko se jih dnevno okuži okoli 25.000.

Vendar je tudi tu situacija nekoliko boljša, saj se jih dnevno okuži okoli 16.000.

Vendar je to še vedno zelo veliko, smrtnih žrtev pa bo gotovo veliko več kot 100.000.

Ne glede na to je ameriški predsednik še vedno »optimist.«

»Izgubili bomo nekje med 75, 80 do 100.000 ljudi. To je grozna stvar,« je dejal za Fox News.

Ne glede na to pa Trump še vedno podpira hiter zagon gospodarstva in je to ceno očitno pripravljen plačati. Še posebej zato, ker se ta grozljiv račun ne plačuje iz njegovega žepa.

Z zaostrovanjem retorike do Kitajske, podpiranjem članstva Tajvana v WHO, prenehanjem plačevanja prispevkov za WHO in podpiranjem protestnikov v Hongkongu zaostruje konflikt s Pekingom, kajti v tem vidi pot, po kateri bi lahko pozornost javnosti od svojih napak usmeril proti zunanjemu sovražniku.

Težava je le v tem, da bi se vse skupaj lahko končalo s precej večjim konfliktom in pravo gospodarsko in morda celo pravo vojno, ki pa si jo večina sveta absolutno ne želi.

Delite članek