REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj ZDA podirajo rekorde po številu žrtev koronavirusa? Dve zgodbi pojasnita vso bedo ameriškega zdravstvenega sistema

Zakaj ZDA podirajo rekorde po številu žrtev koronavirusa? Dve zgodbi pojasnita vso bedo ameriškega zdravstvenega sistemaTrump, zanikovalec nevarnosti koronavirusa Covid-19

ZDA se je zgodilo točno to, kar so mnogi napovedovali že od januarja letos – koronavirus se po državi nezadržno širi, medtem ko se zvezne oblasti prepirajo z državami, aktualni predsednik Združenih držav Amerike pa išče dežurnega krivca za svoje napake.

Zadnje število okuženih in žrtev lahko preverite tukaj.

ZDA, dnevne smrti
Ob sproščanju ukrepov bi ob koncu meseca dnevni prirast novih žrtev v ZDA lahko dosegel 3000 smrtnih žrtev, do avgusta pa bo mrtvih že okoli 135.000.

Najprej si je izbral Kitajsko, nato je obtožil Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) in počasi se seveda znova vrača k obtožbam na račun Pekinga.

V skrajno desnih ameriških krogih in celo ponekod v Evropi se že pojavljajo ideje o tem, kako bi Kitajski morali izstaviti nekakšen »račun« zaradi epidemije.

Donald Trump trdi, da je bila WHO pod vplivom Kitajske in da ni pravočasno obveščala sveta o pandemiji, toda v njegovi lastni administraciji ga demantirajo in pojasnjujejo, da so bili pravočasno obveščeni.

Donald Trump trdi, da je bila WHO pod vplivom Kitajske in da ni pravočasno obveščala sveta o pandemiji, toda v njegovi lastni administraciji ga demantirajo in pojasnjujejo, da so bili pravočasno obveščeni.

Da virus ni nastal v kitajskem laboratoriju sta potrdila celo načelnik generalštaba ameriške vojske in glavni državni epidemiolog.

Kitajska je ob tem o pandemiji svet obvestila 31. decembra lani, 7. januarja pa je bil vsem državam že na voljo DNK novega virusa.

Maske v boju proti koronavirusu

Kakšen kaos je vladal v ZDA in do katere mere so bili v Washingtonu zgolj zaradi zamudniške administracije nepripravljeni na vse, kar je sledilo, pa dobro opisujeta dve zgodbi.

Tako je na primer 36-letni Američan iz Cupertina v Kaliforniji obiskal Kunming v Kitajski 25. januarja letos. Mesto je od Wuhana oddaljeno okoli 1000 kilometrov.

V tistem trenutku je bilo na Kitajskem le 217 potrjenih primerov okužbe s koronavirusom.

Vendar je takoj opazil razliko med ravnanjem na Kitajskem, kjer so k zatiranju bolezni pristopili resno in ravnanjem doma, kamor se je nato vrnil.

Na Kitajskem so takoj testirali, ločevali ljudi in jih zdravili; ko se je sam 2. februarja vrnil v ZDA so na kitajskem letalu vsi uslužbenci nosili maske, na letališču so tudi vse potnike skenirali in preverili njihovo telesno temperaturo.

Na letališču v San Franciscu pa 'pojma niso imeli, kaj delajo.'

Ko mu je na Kitajskem umrl sorodnik (zaradi raka) so njegovo telo kljub temu odpeljali zdravstveni delavci v zaščitnih oblekah, kremirano pa je moralo biti v 12 urah, za vsak primer, če bi imel virus.

Na letališču v San Franciscu (ko se je vrnil domov v ZDA) pa »pojma niso imeli, kaj delajo.«

Potnikom, ki so prispeli iz Kitajske nihče ni meril temperature, nihče ni nosil zaščitnih mask, dolge ure je moral stati v vrsti, da opravi formalnosti pri vstopu, kjer je moral izpolnjevati papirnate carinske formularje. Naposled je priznal, da se je bolj varnega počutil na Kitajskem.

Testiranja za koronavirus bodo nujna

Trikrat je šla v lokalno bolnišnico in se poskusila testirati, vsakič neuspešno. Nato je frustrirana odletela na Kitajsko – in ob prihodu bila takoj testirana.

Kitajka, ki živi v Massachusettsu in je zbolela je imela podobne težave. Imela je namreč simptome, podobne koronavirusu.

Trikrat je šla v lokalno bolnišnico in se poskusila testirati, vsakič neuspešno.

Nato je frustrirana odletela na Kitajsko – in ob prihodu bila takoj testirana. Izkazalo se je, da je pozitivna na koronavirus.

Tudi takšni primeri kažejo, zakaj sta državi doživeli povsem drugačno usodo glede razvoja pandemije.

Počasen in napačen odziv v ZDA, ne pa Kitajska sama – kljub temu, da je tudi Kitajska naredila vrsto napak - je glavni razlog za veliko število žrtev koronavirusa v ZDA.

Delite članek