REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Koronavirus: Univerza v Oxfordu pričela z množično izdelavo cepiva, če deluje, bo znano junija ali julija

Koronavirus: Univerza v Oxfordu pričela z množično izdelavo cepiva, če deluje, bo znano junija ali julijaKoronavirus - cepivo iz Oxforda

V podjetju AstraZeneca so potrdili, da so v sodelovanju z Univerzo Oxford že pričeli množično izdelovati cepivo zoper koronavirus, ki povzroča Covid-19.

Cepivo izdelujejo vzporedno s tem, ko preizkusi še potekajo.

V Univerzi Oxford so namreč že delali na nekaterih podobnih cepivih, ki so se izkazala za nenevarna človeku, zato so določene faze postopka lahko preskočili.

Čeprav se je doslej zdelo, da bi prvo cepivo lahko izdelali v ameriškem podjetju Moderna ali pa na Kitajskem, se za zdaj zdi, da bo prvo cepivo proti SARS-CoV-2 vseeno naredila skupina znanstvenikov z inštituta Jenner na Oxfordu.

Največji problem, ki so ga imeli doslej, je bil v tem, ker velika farmacevtska podjetja v cepivih zoper različne viruse niso videla možnost zaslužka.

Medtem ko morajo drugje namreč začeti z majhnimi kliničnimi preizkusi so v Oxfordu te faze lahko preskočili in sedaj delajo preizkuse na 6000 kandidatih.

Z istim cepivom so v ZDA v ameriškem nacionalnem inštitutu za zdravje (National Institutes of Health) že cepili šest makakijev in jih nato izpostavili veliki količini virusa SARS-CoV-2.

Necepljene opice so se okužile, cepljene pa ne in so zdrave ostale še mesec dni zatem.

Matt Hancock, britanski minister za zdravje je zato temu inštitutu že odobril dodatnih 20 milijonov funtov za raziskave.

Koronavirus - raziskovalci o novem virusu vsak dan odkrijejo kaj novega

Hrvaški profesor dr. Kristijan Ramadan, ki dela na Oxfordu je pojasnil, da je osnova za cepivo inaktivni adenovirus šimpanza, v katerega vstavijo genetski material SARS-CoV-2, oziroma samo tisto njegovo sekvenco, ki je odgovorna za sintezo »špičastih« proteinov na površini virusa.

S temi vrhovi, ki so sestavljeni iz glikoproteinov, SARS-CoV-2 napada naše celice in se veže za receptorje, ki se imenujejo »human angiotensin converting enzyme 2 (hACE2)«.

S temi vrhovi, ki so sestavljeni iz glikoproteinov, SARS-CoV-2 napada naše celice in se veže za receptorje ki se imenujejo »human angiotensin converting enzyme 2 (hACE2)«.

Ti vrhovi so istočasno zelo imunogeni, povzročajo odziv imunskega sistema, zato se pričakuje, da bodo takšno reakcijo sprožili tudi v telesih cepljenih ljudi.

Obenem pa je adenovireus šimpanzov popolnoma neškodljiv za človeka.

Za cepivo naj bi bil sicer najbolj zaslužen direktor inštituta dr. Adrian Hill s štirimi kolegi.

Največji problem, ki so ga imeli doslej, je bil v tem, ker velika farmacevtska podjetja v cepivih zoper različne viruse niso videla možnost zaslužka, saj je bilo potrebno vložiti ogromna sredstva, nato pa bi virusi običajno izzveneli, še preden bi lahko ljudi cepili z njimi.

Koronavirus - preizkusi v laboratoriju, ki so se morda ponesrečili?

Ob tem so virusi pogosto prizadeli tudi najbolj siromašne države.

Prav zato je dr. Hill želel narediti neprofitni center, ki bi raziskoval cepiva.

Zanimivo pa je, da se ob tem preizkusno cepivo že proizvaja v Italiji, nedaleč od Rima (čeprav bi ga lahko izdelali tudi v Oxfordu) in nato pošilja v Oxford, kot poroča Večernji List.

Če bo vse v redu, naj bi bilo cepivo za Veliko Britanijo pripravljeno že do oktobra, ko se pričakuje ponoven porast okužb s koronavirusom.

Vendar je Pascal Soriot, manager podjetja AstraZeneca ob tem dodal, da bodo dokončne odgovore na vprašanje, ali cepivo res deluje, dobili šele do junija ali julija letos.

Cepivo naj bi proizvajali v velikih količinah, prva prioriteta pa naj bi bila zaščita prebivalstva Velike Britanije.

»Skupina v Oxfordu je ena od najboljših na svetu. Vse so naredili zelo hitro,« je dejal Pascal Soriot.

Proizvodnja pa poteka sedaj že zato, ker morajo za klinične preizkuse narediti večjo količino cepiva.

Če bo vse v redu, naj bi bilo cepivo za Veliko Britanijo pripravljeno že do oktobra, ko se pričakuje ponoven porast okužb s koronavirusom.

Istočasno bo korporacija AstraZeneca s še nekaterimi drugimi partnerji v tem projektu cepivo dala na voljo tudi drugim državam, še posebej pa državam s srednjimi in nižjimi dohodki.

Delite članek