REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novo spoznanje: Koronavirus lahko najdlje časa preživi v človeškem očesu in se tam tudi uspešno razmnožuje

Novo spoznanje: Koronavirus lahko najdlje časa preživi v človeškem očesu in se tam tudi uspešno razmnožujeĆloveško oko, gostitelj virusa. Vir: Pixabay

Da se lahko z novim koronavirusom okužimo tudi preko oči, je znano.

Toda sedaj so znanstveniki v zvezi z novim koronavirusom ugotovili še eno doslej neznano posebnost; da lahko virus v očesu preživi dlje časa kot v ostalih delih telesa in se tam tudi razmnožuje.

To so zdravniki ugotovili na osnovi večkratnih pregledov kitajske ženske, ki je imela virus v svojem očesu, medtem ko ga v nosu več ni bilo mogoče najti, navaja Jerusalem Post.

Omenjena 65-letna ženska je v Italijo prišla z letalom iz kitajskega mesta Wuhan, kjer so najprej zabeležili prve okužene.

Poročilo navaja, da se lahko virus 'razmnožuje tudi, ko ga več ni mogoče zazanati', kar pomeni, 'da infekcija potencialno obstaja še naprej, četudi je pacient videti – zdrav.'

Zbolela je 27. januarja, ko je pričela kašljati. Ob tem je imela tudi visoko temperaturo in infekcijo oči.

Po dvajsetih dnevih v bolnišnici se je infekcija oči končala, toda naslednji dan so v očesu znova našli koronavirus.

Nato znova v očeh ali nosni votlini niso odkrili nobenega virusa vse do 27-tega dneva v bolnišnici, ko so virus znova odkrili v njenem očesu.

Poročilo navaja, da se lahko virus »razmnožuje tudi, ko ga več ni mogoče zazanati«, kar pomeni, »da infekcija potencialno obstaja še naprej, četudi je pacient videti – zdrav

Prvi, ki je javnost opozoril na širjenje nove bolezni v Wuhanu in na infekcije oči je bil sicer očesni zdravnik Li Wenliang. Že decembra je opozoril na sedem bolnikov, ki so zboleli za novo obliko pljučnice, podobno SARS.

Zaradi tega je imel veliko težav z oblastmi.

Pokojni očesni zdravnik Li Wenliang
Pokojni očesni zdravnik Li Wenliang je med prvimi opozarjal na novi koronavirus in zato s strani oblastii prejel tudi opozorila, da naj molči, ker bo sicer kaznovan zaradi razširjanja panike.

Wenliang se je januarja tudi sam okužil in kasneje tragično, komaj s 34 leti, podlegel bolezni Covid-19.

Na podlagi tega znanstveniki rimske bolnišnice Spallanzani menijo, da se virus lahko množi tudi v očesni veznici in ne samo v dihalnem sistemu.

Na podlagi tega znanstveniki rimske bolnišnice Spallanzani menijo, da se virus lahko množi tudi v očesni veznici in ne samo v dihalnem sistemu.

Oči tako niso lahko samo vstopna točka za virus, ampak tudi potencialni vir okužbe.

Potrebne so nadaljnje raziskave, da bi ugotovili, kako dolgo je virus lahko prisoten v solzah in so tako solze kužne, so ob tem opozorili v Rimu.

Bris očesa so italijanski bolnici s Covidom-19 odvzeli tri dni po sprejemu v bolnišnico, kamor so jo sprejeli konec januarja.

Oko

Ker se novi koronavirus lahko prenaša tudi preko oči, je razširjeni strokovni kolegij (RSK) za oftalmologijo v Sloveniji nedavno je pripravil napotke, kako se izogniti okužbi, kako ravnati v primeru poškodb oči ter nasvete za tiste, ki nosijo leče ali očala.

Bolezen pa se širi tudi preko solz okuženih bolnikov, zlasti tistih, ki imajo konjunktivitis, tako z rok ali s površin, kjer so solze pristale, opozarjajo v RSK za oftalmologijo.

Ravno zato svetujejo, da se čim manj dotikate obraza, da vedno kašljate v rokav ali robec in »držite varnostno razdaljo do ljudi okoli sebe.«

Ker si kapljice z virusom lahko prenesete na sluznice tudi z rokami, svetujejo, da se čim manj dotikate obraza.

Če kontaktne leče uporabljate le občasno, je bolj varno uporabljati enodnevne kontaktne leče, ki jih po vsaki uporabi zavržete.

V kolikor je le mogoče, pa oftalmologi svetujejo tudi nošenje očal namesto leč. Očala tudi do neke mere ščitijo oči pred okužbo.

Delite članek