REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nobelovec Luc Montagnier: »Koronavirus SARS-CoV-2 je delo človeških rok, hitro mutira, možno je, da se bo samouničil!«

Nobelovec Luc Montagnier: »Koronavirus SARS-CoV-2 je delo človeških rok, hitro mutira, možno je, da se bo samouničil!«Nobelovec Luc Montaigner dvomi, da je smrtonosni koronavirus nastal v naravi

Luc Montagnier, kontroverzni francoski dobitnik Nobelove nagrade za medicino leta 2008, (zaradi odkritja retrovirusa HIV, ki povzroča AIDS leta 1983), je sprožil številne odzive s svojo oceno, da je novi koronavirus SARS-CoV-2 nastal v - laboratoriju.

O tem so poročali tudi v tujini, na primer v Izraelu, Italiji in ZDA.

Pravkar pa je dal tudi intervju za beograjske Večernje novosti in podal nekaj najnovejših podatkov o tem, kar je pravkar odkril o novem koronavirusu.

Zadeva je sicer precej kontroverzna in potrebuje nekoliko daljši uvod.

Dejstvo je, da o tem vprašanju dokončnega konsenza še ni, med zagovorniki in nasprotniki naravnega ali človeškega vpliva na nastanek virusa pa se bije tudi strokovna debata.

Luc Montaigner med prejemom Nobelove nagrade leta 2008
Luc Montaigner med prejemom Nobelove nagrade leta 2008.
Vnesli so kratke sekvence virusa AIDS-a v koronavirus, v velikosti 20 nukleotidov, osnovnih enot genetske zgradbe.

Da virus Sars-CoV-2 ni virus iz laboratorija, trdijo avtorji članka, ki je objavljen 17. marca v reviji Nature.

Na podlagi genetske analize so namreč ugotovili, da gre za živalski virus, ki se je z naravno selekcijo spremenil in uspel preiti na človeka.

»S primerjavo razpoložljivih podatkov o zaporedju nukleotidov v genomu z znanimi sevi koronavirusov smo jasno ugotovili, da je virus SARS-CoV-2 plod naravnih procesov,« je dejal avtor študije Kristian Andersen, sicer strokovnjak s področja imunologije in mikrobiologije na ameriškem raziskovalnem inštitutu Scripps Research.

Po drugi strani so ameriški diplomati leta 2018 večkrat obiskali kitajsko raziskovalno središče v Wuhanu in nato Washingtonu poslali dve opozorili glede varnosti v laboratoriju, ki je prejemal tudi ameriško finančno pomoč.

Zaskrbljeni so bili predvsem zaradi varnosti in neustreznega upravljanja na inštitutu za virologijo v Wuhanu in so prosili za pomoč, je poročal Washington Post.

Luc Montaigner

Diplomate je skrbelo, da bi raziskave o koronavirusih pri netopirjih, ki so jih izvajali v laboratoriju, povzročile novo epidemijo, podobno epidemiji SARS-a.

Dokumenti so v ameriški vladi sedaj sprožili razpravo, ali bi bil lahko omenjeni ali kak drug laboratorij v Wuhanu izvor novega koronavirusa, ki je sprožil pandemijo.

Predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so večkrat ponovili, da ni dokazov, da je novi koronavirus nastal v laboratoriju, to pa trdi tudi tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian.

Po drugi strani je francoski predsednik Emmanuel Macron poudaril, »da se je očitno zgodilo marsikaj, za kar ne vemo.«

Vse to se je začelo od znanega virusa netopirjev, na katerem so intervenirali, da bi ga humanizirali. V tem trenutku se je verjetno zgodila napaka, ali pa je vse izcurljalo iz laboratorija. Dobili so nekaj, kar je nasprotno od tistega, kar so iskali.

Toda v nasprotju s tem je eden od pripadnikov evropskih obveščevalnih služb za CNN zatrdil, da je virus »nastal po naravni poti« in da »verjetno ni človeški proizvod.«

Vendar se k teoriji, da je »virus delo človeških rok,« v zadnjem času nagiba tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je o tem že spregovoril za Fox News.

Po tej teoriji naj bi »pacient nič« delal v laboratoriju v Wuhanu, do okužbe pa naj bi prišlo po naključju oziroma po nesreči.

To je tudi bistvo trditve profesorja Montagnierja, ki je leta 2008 dobil Nobelovo nagrado za medicino, zaradi odkritja in sekvencioniranja retrovirusa HIV-a, ki povzroča bolezen AIDS.

Nagrado je dobil skupaj s kolegico, profesorico Franeoise Barre-Sinoussi.

Njegovo trditev o človeškem izvoru koronavirusa nekateri njegovi kolegi sicer kritizirajo.

»Dr. Montagnier je v zadnjih letih precej hitro sestopal. Od tega, da je brez podlage branil homeopatijo, do tega, da je postal nasprotnik cepljenja. Karkoli že reče, mu ne verjemite,« je tvitnil Juan Carlos Gabaldon.

Luc Montaigner

Le Monde ga je opisal kot »kontroverznega« prav zaradi nasprotovanja cepljenju in »norim« poskusom vplivanja na viruse z elektromagnetnimi valovi.

Ob tem mnogi raziskovalci trdijo, da naj bi bilo med virusom HIV-a in novim koronoavirusom premalo podobnosti, da bi lahko dokazali človeško intervencijo.

Je pa zanimivo, kar so ugotovili tudi zdravniki po vsem svetu, da namreč virus SARS-CoV-2 na podoben način kot virus HIV-a napada T-celice imunskega sistema.

Narava namreč vrača stvari na svoje mesto! S kolegi trenutno proučujem zelo presenetljiv pojav v ZDA, kjer je že milijon okuženih in kjer se virus zelo hitro spreminja, še posebej tisti njegov del, za katerega verjamem, da mu ga je dodal človek. Ta del izvaja veliko mutacij in je v procesu izginjanja. To praktično pomeni, da se bo ta virus samouničil.

Kako se je torej vse skupaj začelo?

»Vse to se je začelo od znanega virusa netopirjev, na katerem so intervenirali, da bi ga humanizirali. V tem trenutku se je verjetno zgodila napaka, ali pa je vse izcurljalo iz laboratorija. Dobili so nekaj, kar je nasprotno od tistega, kar so iskali,« je za Večernje novosti dejal Luc Montagnier, ki ne ve, kaj so iskali, ampak dopušča možnost, da morda »zdravilo proti AIDS-u.«

In kako so virus spremenili?

»Vnesli so kratke sekvence virusa AIDS-a v koronavirus, v velikosti 20 nukleotidov, osnovnih enot genetske zgradbe. Slišal sem kritike tistih, ki menijo, da je to premalo, da bi se vnesle nove informacije in proteini. Toda, ti mali fragmenti s seboj nosijo genetske informacije, ki lahko spremenijo obnašanje proteinov in spremenijo sestavo zunanje opne virusa, da bi ga naredili sposobnega, da okuži človeške celice.«

Pri tem znanstvenik neposredno ne obtožuje nikogar.

Po njegovi oceni ekipa iz Wuhana na tem problemu dela že zelo dolgo časa in zelo dobro poznajo koronaviruse.

Obstajalo je zelo pomembno kitajsko-ameriško sodelovanje, saj je ameriški zdravstveni inštitut dal inštitutu v Wuhanu kredit v višini 3,7 milijone dolarjev.

Obenem bi kaj takšnega lahko naredil tudi kdo drug, ker je »obstajalo zelo pomembno kitajsko-ameriško sodelovanje«, saj je tudi ameriški zdravstveni inštitut dal inštitutu v Wuhanu kredit v višini 3,7 milijone dolarjev.

To potrjuje, da je obstajalo znanstveno in ekonomsko sodelovanje in Američani bi morali vedeti, kaj se je dogajalo.

Na vprašanje, kaj bi iz vsega tega lahko vsi skupaj odnesli kot spoznanje, je profesor Luc Montagnier jasen: »Ni normalno, da se takšna epidemija dogaja v 21. stoletju. Potrebno se je izogniti temu, da se v prihodnosti ponovijo podobne napake. Vsak, ki preiskuje, se mora držati določenih etičnih načel, da ne bi izdeloval takšnih 'monstumov.' Kajti danes imamo možnost, da jih proizvedemo, z razvojem genetike in molekularne biologije.«

Luc Montaigner
Luc Montaigner in del inštituta v Wuhanu (desno)

Na oceno, da ga nekateri kolegi kritizirajo, saj naj bi bila trditev, da se v virusu nahajajo elementi virusa AIDS-a enaki trditvi, da je neka knjiga plagiat, ker se v njej trikrat pojavi beseda »klobuk«, ki je tudi v neki drugi knjigi, profesor Luc Montagnier odgovarja s kritiko svojih kritikov.

»Tisti, ki me kritizirajo, se igrajo z besedo 'naraven'. Res je, da je bil ta virus naraven v začetku, saj koronavirusi obstajajo tudi v naravi, v netopirjih in to ne v okolici Wuhana, pač pa veliko dlje, v kitajski pokrajini Junan. V virusu netopirja so samo našli model, na podlagi katerega se je pozneje delalo, da bi bil modificiran in prilagojen človeku. Zanimivo pa bi bilo videti, kakšna bo prihodnost tega virusa, 'himere'. Narava namreč vrača stvari na svoje mesto! S kolegi trenutno proučujem zelo presenetljiv pojav v ZDA, kjer je že milijon okuženih in kjer se virus zelo hitro spreminja, še posebej tisti njegov del, za katerega verjamem, da mu ga je dodal človek. Ta del izvaja veliko mutacij in je v procesu izginjanja. To praktično pomeni, da se bo ta virus samouničil poudarja profesor Montagnier.

Koronavirus - raziskovalci o novem virusu vsak dan odkrijejo kaj novega
Koronavirus - raziskovalci o novem virusu vsak dan odkrijejo kaj novega
Vse, kar sem vam povedal, bomo objavili v znanstvenih časopisih. Morda bomo pomagali tudi terapijsko, kar je sedaj glavni problem.

Toda – kako dolgo bo to trajalo?

»Najprej se mora dovolj razširiti med populacijo, da bi mutiral in se spremenil. Sliši se paradoksalno, toda potrebno je, da se epidemija najprej razširi, da bi izginila,« ocenjuje profesor.

Na vprašanje, kaj nas čaka in ali bomo še lahko živeli normalno, Luc Montagnier odgovarja pozitivno.

»Upam da bomo. Mislim, da je to mogoče. V vsakem primeru ne moremo biti tako dolgo ekonomsko zaprti. V maju je veliko praznikov v Franciji, navajeni smo, da veliko več počivamo in vse to ne bi smelo trajati dlje od maja. Virus je prišel hitro in mogoče je, da bo hitro tudi odšel.«

Laboratorij ob preiskavi virusov

Na vprašanje, ali je v to, kar govori prepričan in kaj bi rekel kritikom, ki ne verjamejo v njegove metode, Luc Montagnier odgovarja tako: »Absolutno! Ničesar nisem izjavljal, dokler nisem bil prepričan v to. Razen tega, nisem sam. Obkrožen sem s sodelavci, ki sodelujejo v raziskavah. Vse, kar sem vam povedal, bomo objavili v znanstvenih časopisih. Morda bomo pomagali tudi terapijsko, kar je sedaj glavni problem.«

Svoje mnenje je povedal tudi o klorokinu, antimalarijskem zdravilu, ki ga slovenske institucije še niso sprejele v postopke zdravljenja, medtem ko ga v Srbiji po nasvetih kitajskih zdravnikov uporabljajo z velikim uspehom (91-odstotna uspešnost pri težjih bolnikih, ob tem imajo tudi veliko manjšo smrtnost, kot je v Sloveniji).

Coronavirus Covid-19 concept. Doctor in glasses and a respirator mask for protection holds a vaccine bottle. Wuhan, China epidemic virus Cov-19 symptoms quarantine background Corona virus outbreaking, Image: 510249051, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Inna Luzan / Alamy / Alamy / Profimedia

Še več, klorokin je v Srbiji pričela ekspresno hitro proizvajati Galenika.

Postopek terapije za zdravljenje infekcije s koronavirusom je sicer prvi predlagal francoski zdravnik Didier Raoult.

»To je pomembna terapija, ki rešuje življenja. Vendar je klorokin potrebno dajati na začetku infekcije, ne pa na koncu, ker takrat v telesu več ni virusa. Vsi zdravniki bi morali imeti možnost, da ga predpišejo. To zdravilo je že dolgo znano, poznane so njegove neželjene posledice, ki niso bistvene in v splošnem ga ljudje dobro prenašajo,« opozarja Montaigner.

Glede cepiva profesor Luc Montagnier ocenjuje, da je pred njim še »veliko preprek«.

O klorokinu, ki ga slovensko zdravstvo še vedno zavrača, je Luc Montaigner dejal: 'To je pomembna terapija, ki rešuje življenja. Vendar je klorokin potrebno dajati na začetku infekcije, ne pa na koncu, ker takrat v telesu več ni virusa. Vsi zdravniki bi morali imeti možnost, da ga predpišejo.'

Ne verjame, da je za sedanjim izbruhom koronavirusa »zarota«, razen, če kot zaroto razumemo interese zelo močnih gospodarstev sveta.

Koronavirus pod mikroskopom - ga lahko ustavi vročina?

Farmacevtsko industrijo spoštuje, očita jim le, da jih vodijo kratkoročni interesi, kar pa ni v interesu javnega zdravstva.

Če ima prav glede izvora virusa v tem trenutku še ni jasno, lahko pa samo upamo, da bi se njegove napovedi o »samouničenju« virusa res uresničile.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek