REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Praznik upora: Protesti proti vladam kljub koronavirusu, Nemčija in Izrael kažeta pot tudi Sloveniji

Praznik upora: Protesti proti vladam kljub koronavirusu, Nemčija in Izrael kažeta pot tudi SlovenijiProtesti v času Covid-19

Na današnji dan Slovenija praznuje 27. april, Dan upora proti okupatorju in Dan Osvobodilne fronte.

Leta 1941 se je namreč tedanja generacija večinoma odločila za upor proti okupatorju, sedaj pa nas podobna demonstracija volje in vztrajnost še čakata.

Toda pri tem se je potrebno zavedati, da demonstracije proti evropskim vladam tudi v času koronavirusa niso povsem nemogoče.

Protesti proti vladam so v zdajšnjih okoliščinah otežkočeni, vendar ne tudi nemogoči.

To kaže primer iz Nemčije, kjer se je nemška policija sicer soočila z demonstranti, ki so protestirali proti preveč omejevalnim ukrepom.

'Koronavirus je poskus, da se oblast obdrži s širjenjem strahu med državljani,' poudarjajo protestniki v Nemčiji. Zapisali so tudi, da 127 priznanih zdravnikov sveta postavlja pod vprašaj smisel tako ostrih restrikcij.

Demonstranti so vzklikali »Hočem svoje življenje nazaj!« in nosili transparente z zahtevo »Zaščitimo naše ustavne pravice,« »Svoboda ni vse, toda brez svobode je vse nič.«

Na enem pa je pisalo, »Očka, kaj je to poljub?«

Kljub dejstvu, da je nemška policija aretirala okoli 100 ljudi, so demonstranti razdelili časopis z naslovom »Demokratičen odpor.«

Zapisali so, da je koronavirus poskus, da se oblast obdrži s širjenjem strahu med državljani.

Zapisali so tudi, da 127 priznanih zdravnikov sveta postavlja pod vprašaj smisel tako ostrih restrikcij.

Policija - Nemčija in Slovenija
Policija: Nemčija, Slovenija. Vir: Twitter

Policija je nato sporočila, da je bila distribucija časnika dovoljena, ne pa tudi javno zbiranje, saj ga Ministrstvo za zdravje ni dovolilo.

Vendar pa je Ustavno sodišče Nemčije v začetku meseca odločilo, da ljudje imajo pravico do protestov, če se držijo pravil socialnega distanciranja.

Na podoben način ravnajo tudi v Izraelu.

Tam se je znova več tisoč ljudi zbralo v središču Tel Aviva in protestiralo proti koruptivnemu predsedniku vlade, strankam, ki so izdale volivce in nedemokratičnim ukrepom v boju proti epidemiji koronavirusa.

Tudi v Izraelu veljajo podobne omejitve kot v Sloveniji, toda demonstranti so tam vsemu svetu prvi pokazali, kako se sedaj po novem zakonito in varno demonstrira proti vladam.

Protest imenovan »Črna zastava« se je začel že marca, ko so demonstranti v konvoju vozil protestirali proti nedemokratičnim ukrepom v boju proti koronavirusu.

V Izraelu je na primer tajna služba dobila pooblastila, da zaradi ugotavljanja stikov med okuženimi in neokuženimi spremlja lokacije mobilnih telefonov.

Med protestom so policisti demonstrante opozarjali, da morajo spoštovati ukrepe fizične distance, kar so le-ti tudi upoštevali.

Izrael - demonstracije med pandemijo

»Tako umirajo demokracije v 21. stoletju. Ne umirajo zaradi tankov, ki prevzemajo parlament, umirajo od znotraj je že pred dnevi dejal poslanec Yair Lapid.

Demonstranti so stali oddaljeni eden od drugega dva metra, v skupinah po deset, ki so bile ene od drugih ločene deset metrov.

Policija je prav tako zahtevala, da označijo mesta, na katerih ljudje lahko stojijo in zahtevala od govornikov, da zahtevajo od protestnikov, da nosijo maske in spoštujejo ukrepe proti pandemiji.

»Tako umirajo demokracije v 21. stoletju. Ne umirajo zaradi tankov, ki prevzemajo parlament, umirajo od znotraj,« je že pred dnevi dejal poslanec Yair Lapid, vodja stranke centra Ješ atid (Obstaja prihodnost), ki je bila še do nedavnega v zavezništvu s stranko Modro in belo Bennyja Gantza, nekdanjega nasprotnika koruptivnega Benjamina Netanjahuja.

Med nastopom je Yair Lapid dejal, da gredo tudi v Izraelu skozi antidemokratičen proces, podoben tistim, ki se izvajajo v Madžarski in Turčiji.

Lahko bi dodali – tudi v Sloveniji, še posebej, če bo vlada »razrahljala« razne gospodarske ukrepe, istočasno pa bo vztrajala na neustavni prepovedi javnega zbiranja.

Vse kaže, da ti primeri iz sveta tudi nekaterim v Sloveniji kažejo pot, po kateri bi bilo mogoče izraziti nezadovoljstvo nad slovensko vlado, ki si je z netransparentnim in s korupcijskimi tveganji obremenjenimi potezami pri nabavi zaščitne opreme med ljudmi že v samo mesecu dni zapravila ugled.

Naslednji protest – očitno kolesarski – proti slovenski vladi bo že v petek.

In na dan, ko se v Sloveniji spominjamo odpora proti okupatorju, si je lekcije odpora iz leta 1941 te dni potrebno znova priklicati v spomin.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek