REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Der Standard: Janša celo v času pandemije na prvo mesto postavlja ideološke razprtije, napade in polarizacijo

Der Standard: Janša celo v času pandemije na prvo mesto postavlja ideološke razprtije, napade in polarizacijoJanša, novinarji in tviti
Standard opisuje čistko kadrov, ki jo je takoj izvedla nova vlada Janeza Janše z zamenjavo direktorice policije Tatjane Bobnar, načelnice generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc in direktorja vojaške obveščevalne službe Dejana Matijeviča.

O novi slovenski vladi in njenih spopadih z mediji se je te dni razpisal tudi avstrijski Der Standard, ki ugotavlja, da poskuša slovenska vlada krizo zaradi Covida-19 »izkoristiti v svojo korist.«

Standard opisuje čistko kadrov, ki jo je takoj izvedla nova vlada Janeza Janše po prevzemu oblasti 13. marca, z zamenjavo direktorice policije Tatjane Bobnar, načelnice generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc ter direktorja vojaške obveščevalne službe Dejana Matijeviča.

Nato navaja večmilijonske transakcije denarja, ki je preko Madžarske in Velike Britanije prišel na račune medijskih podjetij iz kroga Janševe stranke SDS in kako je Bobnarjeva priznala, da v zvezi s tem poteka kriminalistična preiskava.

Preseneča pa, da kljub hudi krizi v času pandemije Janša še vedno najde čas, da na prvo mesto postavlja ideološke razprtije, napade in polarizacijo, ocenjuje Der Standard.

Medija, ki sta v Sloveniji dobila omenjene visoke vsote namreč pripadata »madžarskim podjetjem, ki so blizu madžarskemu predsedniku vlade Viktorju Orbánu in njegovi desno-populistični stranki Fidesz

Standard pa ob tem poudarja, da je »financiranje strank iz tujine v Sloveniji prepovedano

Standard opisuje tudi napade nove vlade na nevladne organizacije in problematično »komunikacijsko politiko« Janševe vlade, ki slovenskim novinarjem onemogoča, da bi bili v istem prostoru kot predstavniki vlade, zaradi česar jim tudi ne morejo postavljati dodatna vprašanja in da se odzovejo na to, kar sporočajo predstavniki vlade.

Novak Boris A. in žaljivi tvit "Kriznega štaba RS"
Pisatelj Boris A. Novak je o napadih iz kroga vlade napisal tudi odziv pod naslovom Beda političnega razreda ali Krizni štab nesposobnih barab.

Avstrijski časnik kot posebej izstopajoč primer sporne komunikacije kompromitiranega »kriznega štaba Slovenije« navaja objavo, v kateri so Blaža Zgago, Slavoja Žižka, Borisa A. Novaka in Darka Štrajna še vedno neznani storilci na vladni platformi označili za »okužene z virusom Marx-Lenin«, ki da jih menda »iščejo psihiatri.«

Standard navaja, da je 'financiranje strank iz tujine v Sloveniji prepovedano.'

»Janša je že desetletja znan po svojem agresivnem nastopu in po javnih prepirih z novinarji z bolj levimi pogledi na svet. Ni bilo nenavadno, da se je v te prepire vmešal še sam. Preseneča pa, da kljub hudi krizi v času pandemije še vedno najde čas, da na prvo mesto postavlja ideološke razprtije, napade in polarizacijo«, ocenjuje Der Standard.

Časnik navaja tudi vsebino ostalih Janševih tvitov, v katerih je predsednik slovenske vlade napadal posamezne domače in tuje novinarje ter tudi RTV Slovenijo.

Delite članek