REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Janša in SDS za svobodo govora, a ne v primeru Šarca, ki je od Matoza že prejel grožnjo s tožbo

Janša in SDS za svobodo govora, a ne v primeru Šarca, ki je od Matoza že prejel grožnjo s tožboNasprotnika: Šarec in Janša

»Zanimivo je, da piše 'pred dnevi', glede na to, da sem tako v elektronski obliki, kot z navadno pošto prejel dopis na dan tvita. Odvetniška pisarna ima pa toliko dela, da je aktivna tudi na kulturni praznik. Se ni čisto izšlo,« je grožnjo komentiral predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec.

Že prej je pojasnil, za kaj pravzaprav gre.

 »Prejel sem 'prijazno' pismo s strani odvetnika stranke SDS. Pravi, da sem nedostojno govoril o stranki in da bom prejel tožbeni zahtevek, če se ne opravičim. No, se opravičujem, če sem izrazil svoje mnenje, ki ni osamljeno. Ne nazadnje (še) živimo v svobodni državi. Je pa lepo izražena prihodnost s tem pismom, če bo sestavljena vlada stranke SDS. Me pa očitno že vidijo v opoziciji, glede na to, da so mi poslali na elektronski naslov Državnega zbora. Želja po oblasti je močna,« je na Facebooku zapisal Marjan Šarec.

Odvetniška pisarna Matoz po pooblastilu SDS Šarca namreč poziva, da naj»nemudoma prekliče izjave«, s katerimi je »nedopustno kršil pravice« SDS do »varstva ugleda in dobrega imena«.

Izjave, ki so močno pretresle stranko SDS je Marjan Šarec podal 31. januarja za Dnevnik TV Slovenija.

»S tako stranko je težko sodelovati, ki pač izvaja metode kakršne izvaja. Se pravi sovražni govor, potem tudi se financira iz Madžarske

Marjan Šarec in njegova sporna izjava: 'S tako stranko je težko sodelovati, ki pač izvaja metode kakršne izvaja. Se pravi sovražni govor, potem tudi se financira iz Madžarske.'

Istega dne pa je nato v oddaji Odmevi na TV Slovenija še domnevno užalil SDS, ko je rekel: »S tako stranko je težko sodelovati, ki pač izvaja metode kakršne izvaja, se pravi sovražni govor, potem se tudi financira iz Madžarske in vse tisto, kar je znano v zvezi s to stranko.«

Škoda je po Matozovem mnenju še toliko večja, ker SDS v teh dneh sestavlja koalicijo.

Zadeva je po svoje nenavadna, saj se predsednik SDS sicer zavzema za skoraj neomejeno svobodo govora. Tuje mu niso tudi očitne žalitve, na primer, da so novinarke javne televizije prostitutke, zaradi česar je bil že obsojen - po drugi strani pa torej v tem primeru preganja bistveno bolj blago politično izjavo (opozicijskega) politika, ki očitno spada v tudi s strani ESČP zaščiteno sfero političnega govora in izražanja mnenj o javnih zadevah.

Res pa je, da bi glede neposrednega financiranja SDS iz Madžarske imel predsednik vlade verjetno težave pri dokazovanju, zaradi česar se je očitno tudi že opravičil.

Toda prav tako je res, da na posreden način madžarska vlada in vplivni prijatelji aktualnega predsednika madžarske vlade dejansko financirajo medijski imperij, ki poroča v korist stranke SDS.

Gre pa za ravnanje, ki je nezakonito.

Slovenska zakonodaja strogo prepoveduje financiranje političnih strank iz tujine. S tem preprečuje zlorabo medijev za politično oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande.

Slovenska zakonodaja strogo prepoveduje financiranje političnih strank iz tujine. S tem preprečuje zlorabo medijev za politično oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande.

Plačniki iz tujine bi lahko od politikov v zameno zahtevali delovanje v nasprotju z interesi Slovenije, zato denar iz tujine za državo pomeni tudi varnostno tveganje. Prav zaradi tega je parlament leta 2018 ustanovil komisijo, ki preiskuje sumljive finančne injekcije podjetjem, povezanimi s SDS.

V primeru Janševega prevzema vlade bi se lahko zgodilo, da komisija ne bo uspela končati dela, ali pa bi lahko bil zamenjan tudi predsednik, kar bi prav tako lahko pomenilo okrnitev dela komisije.

Franci Matoz in Janez Janša

Mediji blizu stranki SDS so v zadnjih dveh letih namreč prejeli kar 1,5 milijona evrov od podjetij iz najožjega kroga madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Madžarski podjetniki, ki vlagajo v slovenske medije, prihajajo iz kroga stranke Fidesz Viktorja Orbana, pri tem pa denar v medijskih projektih redno izgubljajo, kar pomeni, da gre za medijske projekte z nevzdržnim poslovnim modelom, podobno kot se je leta 2008 dogajalo z brezplačniki, ki so izvajali propagando v korist SDS.

Tri podjetja, ki so povezana z madžarsko vladajočo stranko Fidesz, so od avgusta 2018 v Slovenijo nakazala najmanj štiri milijone evrov. V upravnem odboru NovaTV24 sedijo nekateri člani stranke SDS.

V primeru Janševega prevzema vlade bi se lahko zgodilo, da komisija ne bo uspela končati dela, ali pa bi lahko bil zamenjan tudi predsednik, kar bi prav tako lahko pomenilo okrnitev dela komisije.

Madžarska finančna podpora predstavlja največji vir prihodkov družbe NovaTV24. Njeni prihodki so v letu 2018 znašali 1,54 milijona evrov, z Madžarske pa so prejeli 1,2 milijona evrov.

V Sloveniji je denar končal na računih medijskih podjetjih NovaTV24.si, ki je lastnica televizijske postaje Nova24TV, in na računu podjetja Nova hiša, ki izdaja spletno stran Nova24TV.

Od tega je 1,5 milijona evrov ostalo v Sloveniji, 2,5 milijona pa je bilo prenakazanih v Severno Makedonijo.

Že prej, do junija 2018, so različni madžarski podjetniki v medije blizu SDS vložili okrog 2,4 milijona evrov. Skupaj so tako v medijskem imperiju SDS-a dobili že več kot 3,5 milijona evrov madžarskega denarja.

Medtem pa se, pod sloganom za Slovenijo, očitno brez težav nadaljujejo pogajanja o novi desnosredinski vladi.

Delite članek