REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Predsednik vlade Janez Janša »na najboljšem shodu danes«: »Kdaj je lagal, ko je objavil sliko, ali sedaj laže?«

Predsednik vlade Janez Janša »na najboljšem shodu danes«: »Kdaj je lagal, ko je objavil sliko, ali sedaj laže?«

Predsednik slovenske vlade Janez Janša se je znova zapletel v neresnice.

Najprej je 28. februarja, na dan, ko je proti oblikovanju njegove vlade v Ljubljani potekal protest oziroma shod na družbenih omrežjih – najverjetneje prav v posmeh demonstrantom – objavil sliko sebe, svojih dveh otrok in soproge – na smučanju.

Zraven je zapisal: »Najboljši shod danes

Isti dan je v Ljubljani potekal shod od sedeža SMC do sedeža DeSUS-a proti »koaliciji sovraštva«, kot so protestniki označili novo koalicijo pod vodstvom SDS, v odgovor nanj pa je Janša objavil omenjeni tvit.

Vse to se je zgodilo v času, ko je celo njegova soproga Urška Bačovnik Janša tvitnila: »Epidemija novega koronavirusa upravičeno skrbi zdravnike in medicinske sestre. Že ob običajni gripi so razmere v urgentnih centrih in na internističnih ter infekcijskih oddelkih na meji naše zmogljivosti. Proste postelje za zdravljenje težko bolnih pa pogosto samo še na hodniku.«

Obenem je očitno, da v samoizolaciji ni mogel biti, sicer že 13. marca ne bi mogel voditi seje vlade. Pred tem pa je tudi ves čas prihajal v Državni zbor.

Mnogi so Janšo na družbenih omrežjih takoj po tej objavi vprašali, ali je po tej sliki smučanja, če je bil v tujini, odšel v samoizolacijo – kar je v tem času zaradi pandemije koronavirusa zahteval od drugih, ki so bili na smučanju v tujini - ali ne?

Obenem je očitno, da v samoizolaciji ni mogel biti, sicer že 13. marca ne bi mogel voditi seje vlade.

Prva seja Janševe vlade. Vir: UKOM

Pred tem pa je tudi ves čas prihajal v Državni zbor.

Tudi na Nova24.si so takoj zatrdili, da je bil Janša na smučanju prav tisti dan.

»Medtem, ko so se danes levičarji mudili na protestu, polnem sovraštva, je Janez Janša, predsednik SDS užival s svojo ženo in sinovoma. Na družbenem omrežju je namreč objavil sliko nasmejane in sproščene družine, s katero je bil na smučanju. Najboljši shod danes, je zapisal,« so navedli na spletni strani.

Po večdnevni zadregi je za Reporter Janez Janša sedaj odgovoril na njihova vprašanja o tem, kje je smučal in ali se je po prihodu v Slovenijo samoizoliral oziroma testiral zaradi okužbe s koronavirusom.

Prav tedaj, ko je Janša objavil omenjeno fotografijo, pa so mediji po vsem svetu in tudi Sloveniji že poročali o naraščajoči epidemiji smrtonosnega koronavirusa v Italiji.

»Fotografija je simbolična, posneta februarja 2019, torej lansko leto,« je Janša zmuzljivo odgovoril na zastavljena vprašanja.

Prav tedaj, ko je Janša objavil omenjeno fotografijo, pa so mediji po vsem svetu in tudi Sloveniji že poročali o naraščajoči epidemiji smrtonosnega koronavirusa v Italiji in smo se tudi v Sloveniji pripravljali na prvi primer okužbe.

V Insajderju smo že konec januarja celo izračunali, koliko smrtnih žrtev – celo 15.000 - bi najslabšem primeru lahko imeli v Sloveniji.

Znano je tudi, da so Slovenci, ki so smučali v italijanskih Dolomitih, prinesli virus v Slovenijo in z njim okužili mnoge.

Za žarišča okužb pa so se izkazala tudi smučišča v Avstriji, kjer je prav tako smučalo veliko Slovencev.

Predsednik vlade se je iz neprijetne situacije izmazal tako, da je odgovoril, da je objavil leto dni staro fotografijo. Toda če to pomeni, da sploh ni smučal, ni razumljivo, zakaj je s staro fotografijo zavajal javnost. Ob fotografiji je namreč jasno zapisal, da je bil to najboljši shod »danes«.

Janša ali ni šel v »samoizolacijo« - ali pa se je zlagal, ko je ob objavi simbolične fotografije zapisal, da je bil to »najboljši shod danes«.

Z drugimi besedami – Janez Janša je torej s svojim naknadnim pojasnilom tudi osebno potrdil, da se je - zlagal.

Če je bila fotografija leto dni stara namreč ni mogla prikazovati »smučarskega shoda danes«.

Oprema za pusta - simbolični predlogi za Janšo
Če Janez Janša še ne ve, kaj obleči za pusta, morda tudi v naslednjem letu, ali pa išče primerno opravo za vsak dan, ki bo natančno izražala njegovo odnos do resnice, mu predlagamo zgornjo opremo. Slike so simbolične.

Bistvo problema je zadel komentar Jožice Komatar, ki je opazila nelogičnost v dveh odgovorih Janeza Janše.

V obeh primerih namreč ne more imeti »dvakrat istočasno prav«.

»Kdaj je lagal, ko je objavil sliko, ali sedaj laže?« se je vprašala v Reporterju.

Jasno je torej, da je logično mogoč samo en ali drug odgovor, ne pa istočasno oba, ki ju je podal Janša.

Janša ali ni šel v »samoizolacijo« - ali pa se je zlagal, ko je ob objavi domnevno simbolične fotografije zapisal, da je bil to najboljši shod »danes«.

Z drugimi besedami pa to pomeni, da je predsednik vlade človek dveh obrazov in dvojnih kriterijev, ki je druge kritiziral zaradi napak, ki jih je storil sam, ali pa človek, ki dokazljivo laže in zavaja javnost.

In težko se je odločiti, kaj je huje.

Še posebej zato, ker gre za slovenskega predsednika vlade …

Delite članek