REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Znanstveniki v Italiji našli koronavirus v onesnaženem zraku

Znanstveniki v Italiji našli koronavirus v onesnaženem zrakuKoronavirus v Italiji: Hitro se širi ...

Doslej je veljalo, da se koronavirus ne more prenašati po zraku prav daleč. Šlo naj bi za večinoma »kapljične okužbe«. Pri tej trditvi vztrajajo tudi slovenski strokovnjaki.

Toda nekatera nova razkritja nam kažejo drugačno podobo novega virusa.

V Italiji so na primer znanstveniki pravkar odkrili delčke zračnega onesnaženja, kontaminirane z novim koronavirusom.

Testiranje je potrdil neodvisen laboratorij.

Še vedno ni jasno, ali bi lahko takšen virus, na trdnih delčkih, ki so v zraku preletel večje razdalje, tudi dejansko okužil ljudi.

Študija še ni bila preverjena s strani drugih znanstvenikov, vendar nekatere prejšnje študije nakazujejo, da bi njeni rezultati lahko bili veljavni.

Raziskavo je vodil Leonardo Setti iz Univerze Bologna.

Onesnaževanje nedaleč od Sofije

Raziskovalci so odkrili specifične gene, ki jih ima virus, ki povzroča Covid-19 na delčkih v onesnaženem zraku iz urbanega in industrijskega okolja v pokrajini Bergamo, blizu Milana.

Testiranje je potrdil neodvisen laboratorij.

Podobne preiskave so pokazale, da lahko zračno onesnaženje prenaša mikrobe, vključno z virusi ptičje gripe, ošpic, bolezen nog in ust in podobne.

Če se odkritje potrdi, bi to lahko pomenilo, da lahko koronavirus dejansko preleti veliko večje razdalje, kot se je to mislilo doslej.

Če lahko koronavirus dejansko preleti veliko večje razdalje, kot se je mislilo doslej, to bi pojasnilo še en fenomen – visoko stopnjo okužb v zelo onesnaženi, industrijski severni Italiji.

To pa bi po drugi strani lahko pojasnilo še en fenomen – visoko stopnjo okužb v zelo onesnaženi, industrijski severni Italiji.

Italijo je pandemija zelo prizadela, še posebej njen sever.

K temu je prispevalo veliko faktorjev, predvsem visoka povprečna starost, dejstvo, da številne družine v katerih je veliko članov živijo skupaj in podobno.

Vendar bi omenjeno novo odkritje lahko dodalo še eno spoznanje v mozaiku, ki sestavlja sliko tragedije, ki se je odvila na severu Italije.

V Italiji je bilo doslej več kot 192.000 okuženih in preko 26.000 smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek