REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Predsednik ZDA bi koronavirus uničil z vbrizgavanjem čistil in »močno svetlobo«, strokovnjaki nad predlogi zgroženi

Predsednik ZDA bi koronavirus uničil z vbrizgavanjem čistil in »močno svetlobo«, strokovnjaki nad predlogi zgroženiDonald Trump | VIR: Pixsell

Ameriški predsednik Donald Trump je na svoji zadnji tiskovni konferenci omenil, da bi lahko preverili tudi, ali bi lahko okužene z novim koronavirusom »osvetlili z ultravijolično ali močno svetlobo« ali pa jim »vbrizgali sredstvo za dezinfekcijo« in tako ubili viruse.

Raw Story je pokazal posnetek Daniela Lewisa, ki je prikazal odziv voditeljice koordinacijske skupine za boj proti koronavirusu dr. Deborah Birx na omenjeno idejo.

Očitno je bilo, da je bila zgrožena, čeprav je nato na Trumpove domislice odgovarjala izjemno vljudno, kot poroča BBC.

Iz Trumpovega nastopa je tudi jasno, da strokovnjaki na sestankih s sedanjim predsednikom ZDA blagohotno kramljajo o najrazličnejših povsem neumnih idejah in se predsedniku države ne upajo zoperstaviti, ter mu povedati, da govori neumnosti, nato pa so presenečeni, ko z istimi idejami predsednik države kmalu nastopi tudi na tiskovkah.

Trump: 'Predpostavimo, da bi svetlobo pripeljali v telo, kar bi lahko naredili skozi kožo ali na kakšen drug način. In mislim, da ste rekli, da bi bilo potrebno tudi to testirati. Sliši se zanimivo.' 

Ameriški mediji so sicer nato pohiteli z opozorili, naj ljudje tega nikar ne poskušajo, ker bodo umrli.

Trumpu se je namreč na novinarski konferenci pridružil vodja oddelka za znanost in tehnologijo pri ameriškem ministrstvu za domovinsko varnost Bill Bryan, ki je predstavil ugotovitev svoje ekipe, da novi koronavirus ne živi dolgo časa v vročem in vlažnem podnebju, hitro umre na sončni svetlobi, sredstvo za dezinfekcijo pa ga uniči v minuti.

Trump je nato ugibal, ali bi lahko podoben rezultat dosegli z injekcijo sredstva za dezinfekcijo za okuženega.

Zdravstveni sistem ZDA

»Torej, predpostavimo, da telo udarimo z nečim izjemnim – to je lahko ultravijolična ali samo zelo močna svetloba in mislim, da ste vi dejali, da to še ni bilo prevejeno, da pa boste testirali,« je dejal Trump in se obrnil proti dr. Deborah Birx, koordinatorico Bele hiše za boj proti koronavirusu.

»In potem sem dejal, predpostavimo, da bi svetlobo pripeljali v telo, kar bi lahko naredili skozi kožo ali na kakšen drug način. In mislim, da ste rekli, da bi bilo potrebno tudi to testirati. Sliši se zanimivo. In potem vidim, da dezinfekcijska sredstva virus uničijo v minuti. Eni minuti. Ali obstaja tukaj pot, da naredimo nekaj podobnega z iniciranjem v notranjost oziroma skorajda čiščenjem? Zanimivo bi bilo preveriti tudi to. Sam sicer nisem zdravnik, sem pa oseba, ki ima dobre, saj veste kaj,« je dejal Trump in ob tem pokazal na svojo glavo oziroma možgane.

Nato je vprašal dr. Brixovo, ali je že slišala, da se toplota in svetloba lahko uporabita v boju proti smrtonosnemu koronavirusu.

»Ne v zdravljenju. Hočem reči, seveda, vročina je dobra stvar. Ko imate vročino, vam to pomaga pri odzivu telesa. Nisem pa videla uporabe vročine ali svetlobe,« mu je vljudno odgovorila.

»Mislim, da bi bilo odlično, če bi to preverili,« ji je predlagal ameriški predsednik.

To sicer ni edina podobna »odbita« intervencija ameriškega predsednika. Na podoben način je razglašal za čudežno zdravilo klorokin, nato pa je prišlo do zastrupitve dveh oseb, ki sta kot »preventivno zdravilo« uporabili sredstvo, ki se uporablja za čiščenje akvarijev.  

To sicer ni edina podobna »odbita« intervencija ameriškega predsednika v zadnjem času. 

Na podoben način je razglašal za skoraj čudežno zdravilo klorokin, nato pa je prišlo do zastrupitve dveh oseb, ki sta kot »preventivno zdravilo« uporabili sredstvo, ki se uporablja za čiščenje akvarijev.  

Dodaten problem je, da v ZDA javnega zdravstva praktično ni, zato si ljudje ne morejo privoščiti zdravnikov in se radi zdravijo sami.

Zato so neresnice, ki jih izreka Donald Trump na svojih tiskovnih konferencah še toliko bolj nevarne.

Število okuženih in mrtvih zaradi koronavirusa v ZDA še naprej narašča, vendar je glavna tema političnih razprav v državi, kako hitro je mogoče ponovno pognati gospodarstvo. Ukrepi so v rokah državnih guvernerjev.

Večinoma v državah z demokratičnimi guvernerji prihaja do upora ljudi, ki ne želijo nositi mask, ne želijo spoštovati karantene in želijo vrnitev gospodarstva v normalno stanje. Predsednik države te proteste - podpira.

Teksas in Oklahoma danes med drugim spet odpirata frizerske salone in telovadnice, drugje pa ukrepe za družbeno distanciranje podaljšujejo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek