REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Noam Chomsky: »Smo v velikih težavah, Trumpova skupina norcev nas vodi proti uničenju države in sveta«

Noam Chomsky: »Smo v velikih težavah, Trumpova skupina norcev nas vodi proti uničenju države in sveta«Plenice na glavo, vrečke za smeti namesto zaščitnih oblek za zdravstveno osebje in vrhovni poveljnik ZDA
Da bo pandemija udarila se je vedelo v času Trumpove administracije, celo pred tem. Njegov odziv je bil, da je onemogočil priprave na to.

Noam Chomsky, najbolj vpliven lingvist sveta se je za Democracy Now pogovarjal z Amy Goodman in poskusil pojasniti, kako se je lahko zgodilo, da so ZDA postale s smrtonosnim koronavirusom najbolj okužena in prizadeta država sveta, kjer ena oseba zaradi Covid-19 umre vsakih 47 sekund.

Chomsky je odgovarjal na vrsto vprašanj, še posebej zanimive pa so bile njegove ocene sedanjega političnega trenutka in tudi ocene razlogov, zaradi katerih se je ameriški zdravstven sistem pokazal za povsem nemočnega v boju proti koronavirusu.

Chomsky je po odstopu ameriškega senatorja Bernieja Sandersa najprej ocenil možnost, da volivci kljub vsem katastrofam, ki so jih doživele ZDA znova izberejo Donalda Trumpa za predsednika Združenih držav Amerike.

»Če bo Trump ponovno izbran, bo to neopisljiva katastrofa. To pomeni da se bodo politike zadnjih štirih let, ki so bile izjemno destruktivne tako za Američane kot za ves svet nadaljevale in verjetno še pospešile. To bo dovolj slabo že za zdravje … Toda še slabše bo to za okolje in za nevarnost jedrske vojne, o kateri nihče ne govori, vendar je izjemno, nepopisno resna. In v primeru, da bo izvoljen Biden? Po moje bo to nadaljevanje Obame – ničesar zelo dobrega, vendar vsaj ne bo popolnoma destruktivno in javnost bo imela možnost, da spremeni storjeno, da izvaja pritisk.«

Pojasnil je tudi, kaj je narobe z ameriškim zdravstvenim sistemom, ki preprosto ne more delovati v neobičajnih okoliščinah. Ob tem je zdravstvu Trumpova administracija ves čas odvzemala sredstva.

Oktobra lani so na primer ZDA prenehale financirati program Predict, ki ga je podpirala ameriška agencija USAID, katerega namen je bilo predvideti, kje se bo v nerazvitih državah pojavila podobna bolezen, kot SARS leta 2003.

Chomsky Noam Vir:Throuthout

Ob tem velika farmacevtska podjetja preprosto nimajo interesa, da bi se ukvarjala s cepivi zoper epidemije, saj pri tem ni zaslužka.

»Epidemija SARS-a je bila zelo resna, vendar so jo nekoliko zajezili in začelo se je delati na cepivih. Toda ta nikoli niso prišla v testno fazo. In vedelo se je, da se bo zgodilo še nekaj resnega, tako kot še nekaj epidemij. Vendar ni dovolj, da to samo veš. Nekdo mora dvigniti žogo in teči z njo. In kdo to lahko naredi? Farmacevtska podjetja se zdijo logična izbira, toda za kaj takega niso imela interesa. Sledijo namreč dobri kapitalistični logiki: Spremljajo signale trga in pri tem, da izdelaš sredstvo zoper že napovedano in pričakovano katastrofo ni dobička. To jih ni zanimalo.«

Nato pa je to podjetje kupilo večje podjetje Coviden, ki dela zelo napredne, drage ventilatorje. In oni so ta projekt ukinili. Najverjetneje zato, ker niso želeli imeti konkurence.

Vendar pa se je administracija Baracka Obame zavedala nevarnosti in poskusila ZDA pripraviti na to.

Zato so v ZDA že v času administracije Baracka Obame poskusili državi zagotoviti dovolj ventilatorjev, ki jih potrebujejo bolniki z najtežjimi infekcijami pljuč.

Toda mehanizmi »svobodnega trga«, ki jim je prepuščeno ameriško zdravstvo so uspešno uničili tudi te zaščitne mehanizme.

»Naredili so pogodbo s podjetjem, ki je izdelovalo zelo kvalitetne, toda poceni ventilatorje. Nato pa je to podjetje kupilo večje podjetje Coviden, ki dela zelo napredne, toda drage ventilatorje. In oni so ta projekt ukinili. Najverjetneje zato, ker niso želeli imeti konkurence, ki bi škodila njihovim lastnim, dragim ventilatorjem. Kmalu zatem so se obrnili na vlado in dejali, da želijo prekiniti pogodbo. Razlog je bil, da projekt ni bil dovolj dobičkonosen. In tako ni bilo ventilatorjev,« je pojasnil Noam Chomsky.

Chomsky trdi, da imajo isto težavo tudi bolnišnice v ZDA, ki v skladu z neoliberalnimi programi delujejo »učinkovito«, vendar nimajo nikakršnih rezervnih kapacitet. Če se zgodi karkoli, kar prizadene prebivalstvo v celoti se zdravstven sistem pokaže za nedoraslega nalogi.

Trump in koronavirus

Trumpu s produkcijo vsakodnevnih laži, ki jih je doslej izrekel že preko 20.000 – uspeva ostati dobro zapisan med volivci.

»In tako imamo kombinacijo kapitalistične logike, ki je smrtonosna, vendar se jo da nadzorovati, ki pa je ni mogoče nadzorovati pod neoliberalnimi programi, ki trdijo, da vlada ne sme vstopiti v ta sektor in narediti to, česar zasebni sektor noče,« opozarja Noam Chomsky.

»Povrhu vsega pa imamo še vlado norcev v Washingtonu, popolnoma nefunkcionalno vlado, ki nam povzroča ogromne probleme. In to ni nič novega. Da bo pandemija udarila se je vedelo v času Trumpove administracije, celo pred tem. Njegov odziv je bil, da je onemogočil priprave na to. In presenetljivo, to se je nadaljevalo celo, ko je pandemija udarila,« ocenjuje Chomsky.

Chomsky našteva tudi vrsto popolnoma nasprotujočih si izjav, ki jih Donald Trump izreka dan za dnem. Vendar Trumpu s produkcijo vsakodnevnih laži, ki jih je doslej izrekel že preko 20.000 – uspeva ostati dobro zapisan med volivci.

Trumpov način je, da preprosto nekaj reče danes in temu nasprotuje jutri, potem pa zopet poskusi z nečim tretjim in to je res briljantno. Enostavno ne more zgrešiti.

»Ne vem, če je to zavestno načrtovano ali intuitivno. Toda njegov način je, da preprosto nekaj reče danes in temu nasprotuje jutri, potem pa zopet poskusi z nečim tretjim in to je res briljantno. Kar pomeni, da ga bodo zmeraj slavili. Karkoli se zgodi – on je na to 'že opozarjal.' Streljaš torej puščice povsod naokoli in nekatere od njih bodo zadele tarčo. In s to 'tehniko' ter z dvorano odmevov v obliki kanala Fox, Limbaugha in drugih bodo vedno izbrali to, kar je prav in rekli, 'Poglejte ga, našega čudovitega predsednika, največjega predsednika, ki smo ga kadarkoli imeli, našega rešitelja, vse to je vedel že prej in tukaj je njegova izjava.' Enostavno ne more zgrešiti. On se temu smeji. To je popolno. Kar neprestano izrekaš laži in zgodi se to, da resnica kot koncept - preprosto izgine opozarja Chomsky, ki je zaradi številnih žrtev Covida-19 prepričan, da ima Donald Trump ne glede na to svojo tehniko vladanja »kri na rokah.«

O tem, kako so se Trumpovi mediji in predsednik ZDA že po epidemiji na Kitajskem norčevali iz nevarnosti, ki sedaj odnaša življenja v ZDA (odgovornost za svoje napake pa ameriški predsednik seveda zanika), pa si lahko ogledate v spodnjem video posnetku.

Delite članek