REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na Kitajskem bo cepivo zoper koronavirus pripravljeno do septembra - a le za »nujne primere«

Na Kitajskem bo cepivo zoper koronavirus pripravljeno do septembra - a le za »nujne primere«Novo kitajsko cepivo zoper smrtonosni koronavirus

V svetu trenutno poteka tekma s časom, sej je v razvoju kar okoli 70 različnih cepiv zoper koronavirus.

Vendar je na poti do tega cilja še veliko ovir.

Obstaja šest glavnih metod izdelave cepiv, vsaka ima več faz, vsaka faza pa praviloma traja več mesecev.

Za široke ljudske množice bi bilo cepivo – če ga uspejo izdelati - lahko na voljo približno čez leto dni.

Ne glede na to pa že potekajo klinični preizkusi nekaterih cepiv.

V Veliki Britaniji so že pričeli celo z izdelavo enega, ki ga sicer še vedno preizkušajo.

Želite biti prepričani, da je cepivo, ki ga imate, varno, da le 'morda deluje' ni dovolj dobro, besedice 'morda' si ne želite, biti morate prepričani, da bo delovalo tudi za druge ljudi.

Na Kitajskem pa je vodja kitajskega Centra za nadzor in preprečevanje nalezljivih bolezni dr. Gao Fu sporočil, da bodo svoje prvo cepivo, vendar le za »uporabo v izrednih razmerah«, imeli pripravljeno do septembra.

To pomeni, da bo cepivo na voljo za tiste v »prvih bojnih vrstah« v boju proti koronavirusu, predvsem za zdravstvene delavce.

V video-intervjuju za televizijo CGTN je dr. Gao Fu podal nekaj več podrobnosti o tem, za kakšno cepivo naj bi v tem primeru šlo.

»Cepivo se bo uporabljalo za zdravo populacijo, kajti želite biti prepričani, da je cepivo, ki ga imate, varno, da le 'morda deluje' ni dovolj dobro, besedice 'morda' si ne želite, biti morate prepričani, da bo delovalo tudi za druge ljudi. Smo v prvi frontni črti v razvoju cepiva, mogoče ga bomo imeli do septembra, vendar le za nujne primere,« je opozoril dr. Gao Fu.

To je vsekakor vzpodbudna novica, kajti na ta način bi vsaj zdravniki in zdravstveno osebje v najbolj izpostavljenih bolnišnicah in službah lahko bili zaščiteni, s tem pa bi se lahko omejilo tudi prenašanje bolezni.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek