REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novi podatki: Cepljenje s »starim« cepivom BCG zmanjša smrtnost v primeru okužbe s koronavirusom kar za šestkrat

Novi podatki: Cepljenje s »starim« cepivom BCG zmanjša smrtnost v primeru okužbe s koronavirusom kar za šestkratCepljenje z BCG - rešitev za Covid-19?

Zdravniki, ki analizirajo podatke o žrtvah koronavirusa so pri svojem delu naleteli na zanimiva nova dognanja, povezana z zelo starim cepivom BCG.

V državah, kjer to cepivo proti tuberkolozi še vedno uporabljajo (običajno pri cepljenju otrok) so namreč ugotovili, da je pri njih smrtnost zaradi novega koronavirusa SARS-CoV-2 pri ljudeh, ki so bili cepljeni z BCG, skoraj šestkrat nižja kot pri ostalih pacientih.

To kaže, da cepivo BCG na nek način pomaga tudi pri blažitvi učinkov okužbe z novim koronavirusom, čeprav znanstveniki še ne vedo točno, kako in zakaj se to dogaja.

Do novih ugotovitev so se dokopali raziskovalci z Univerze Johns Hopkins, ki so ugotovili 5,8-kratno manjšo smrtnost pri pacientih, cepljenih v preteklosti z BCG.

To cepivo se uporablja tudi v Sloveniji, kar kažejo tudi navodila NIJZ.

Vendar pa njegova uporaba v Sloveniji, kjer tuberkoloza že precej časa ni prisotna, ni več obvezna.

V Sloveniji se od prvega januarja leta 2005 ne izvaja več neselektivno cepljenje novorojenčkov zoper tuberkulozo.

V Sloveniji se namreč od prvega januarja leta 2005 ne izvaja več neselektivno cepljenje novorojenčkov zoper tuberkulozo.

Bolezen je namreč pri slovenskih prebivalcih v znatnem upadanju, saj je pri otrocih praktično več ni, pojavi pa se večinoma šele po 20. letu starosti.

Glede na svetovne razmere ima Slovenija zelo nizek odstotek bolnikov s tuberkulozo, s čimer izpolnjuje pogoje Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za ukinitev cepljenja.

Cepljenje Vir:Freepik

Po novem so tako cepljeni samo še novorojenčki mater, ki so okužene z virusom HIV ali pa so bile v času nosečnosti aktivno zdravljene zoper tuberkulozo.

Toda to bi se lahko kmalu spremenilo, če se bo pokazalo, da ima cepivo pozitivne učinke.

Je pa to tudi dobra novica za vse, ki so bili cepljeni pred letom 2005.

To je tudi dobra novica za vse, ki so bili cepljeni pred letom 2005.

Cepivo BCG (Bacillus Calmette-Guérin: BCG) vsebuje živ, oslabljen sev bakterije Mycobacterium bovis, sorodnice povzročiteljice tuberkuloze M. tuberculosis.

Ime nosi po francoskih mikrobiologih Albertu Calmetteu in Camilleu Guérinu, ki sta ga razvila v začetku 20. stoletja.

Cepivo se daje otrokom v prvem letu življenja v večini držav po svetu, je varno in poceni. Vendar preprečuje le okrog 60 odstotkov primerov tuberkuloze pri otrocih, pri čemer so velika odstopanja med posameznimi državami.

V štirih različnih študijah že klinično preizkušajo, ali stoletno cepivo proti tuberkulozi (TBC) res lahko oživi imunski sistem in mu tako omogoči boljši boj z boleznijo Covid-19.

V štirih različnih študijah že klinično preizkušajo, ali stoletno cepivo proti tuberkulozi (TBC) res lahko oživi imunski sistem in mu tako omogoči boljši boj z boleznijo Covid-19.

Raziskave potekajo na različnih koncih sveta, vanje pa bodo zajeli medicinsko osebje in starejše. 

V poskusu na Nizozemskem so zajeli 1000 zdravnikov in medicinskih sester iz osmih njihovih bolnišnic.

Polovica jih je prejela Calmette-Guerinovo cepivo (BCG), polovica pa placebo.

Poskusi potekajo tudi v Avstraliji.

Cepljenje Vir:Freepik

Klinične in opazovalne študije so pokazale, da je učinkovito tudi proti patogenom, ki niso zgolj bakterija tuberkuloze.

V ZDA so ugotovili, da je cepivo omogočalo zaščito staroselcem celo po 60-tih letih od cepljenja.

V ZDA so ugotovili, da je cepivo omogočalo zaščito staroselcem celo po 60-tih letih od cepljenja.

V Veliki Britaniji so s tem cepivom cepili vse šolske otroke med desetim in 14 letom med leti 1953 in 2005. Ko so stopnje okužb padle, pa so s cepljenjem prekinili in cepijo samo še ogrožene skupine, na primer otroke z okuženimi sorodniki.

Danes s tem cepivom cepijo še približno milijon otrok letno.

V Evropi je bilo največ obolelih s tuberkulozo v Španiji in na Portugalskem, v baltiških državah in v nekaterih bivših republikah Sovjetske zveze.

Toda WHO je leta 1992 razglasila epidemijo tuberkuloze celo za največji svetovni zdravstveni problem.

Rezultati raziskovalcev Univerze John Hopkins o uspehih tega cepiva proti novemu koronavirusu so bili objavljeni na spletni strani medRxivin in še vedno čakajo na oceno ostalih znanstvenikov.

Delite članek