REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Točka preloma: Kitajska odkrila protiorožje, cepivo za koronavirus že od danes v kliničnih preizkusih

Točka preloma: Kitajska odkrila protiorožje, cepivo za koronavirus že od danes v kliničnih preizkusihNovo kitajsko cepivo zoper smrtonosni koronavirus

Svet, ki ga je koronavirus dobesedno ustavil in ogrozil milijone ljudi, se morda nahaja pred novim preobratom. In ta preobrat bi lahko prišel prav s Kitajske, kjer je bolezen najprej izbruhnila.

Kitajska vlada je pravkar dala dovoljenje za začetek kliničnih preizkusov novega, kombiniranega cepiva proti koronavirusu, ki povzroča Covid-19.

Generalmajorka Chen Wei je ob tem dejala, da je njena skupina raziskovalcev pripravljena tudi na množično proizvodnjo cepiva.

Preizkuse vodi generalmajorka Kitajske ljudske armade (KLA) Chen Wei, vodilna kitajska vojaška stokovnjakinja za biološka orožja, ki je uspešno vodila tudi boj proti koronavirusu v Wuhanu.

In to tako uspešno, da je Kitajska prav danes zabeležila samo enega novega okuženega s koronavirusom.

Chen Wei

Chen Wei je znana tudi kot »terminatorka Ebole«, saj je imela velike zasluge pri zaustavitvi te nevarne bolezni.

Pri izdelavi novega cepiva so si pomagali prav z izkušnjami pri raziskavah Ebole.

»Cepivo je najmočnejši znanstven odgovor, s katerim lahko pokončamo koronavirus. Če bo Kitajska prva država, ki bo odkrila takšno orožje in bomo imeli o tem lastne patente, bo to dokaz napredka naše znanosti in to bo okrepilo tudi našo podobo velike države,« je Chen Wei dejala za kitajsko televizijo CCTV.

Chen Wei: 'Epidemija je podobna vojaški situaciji. Epicenter je podoben bojišču.'

Chen Wei je ob tem dejala, da je njena skupina raziskovalcev pripravljena tudi na množično proizvodnjo cepiva.

Sama si je sicer pred mesecem dni, skupaj s sedmimi člani raziskovalnega teama, ki so vsi člani kitajske komunistične partije, tudi prva vprizgala preizkusno cepivo.

Kombinirano kitajsko cepivo je bilo uspešno izdelano po več kot mesecu dni raziskovanja.

V boju proti bolezni sicer kitajski znanstveniki priporočajo tudi uporabo krvne plazme bolnikov, ki so preboleli bolezen ter uporabo metod kitajske tradicionalne medicine.

Vse to dokazuje velik napredek kitajske znanosti, je ocenil Zhang Xinmin, direktor Biološkega centra državnega sveta Kitajske.

Chen Wei med pripravo cepiva

»Kitajska podpira idejo skupnosti, ki si deli skupno prihodnost v dobro celotnega človeštva in je svoj znanstven napredek pripravljena deliti z mednarodno skupnostjo,« je dejal Zhang.

Če se bo cepivo pokazalo uspešno tudi v kliničnih testih, bo to še en uspeh Chen Weiove.

Chen Wei, ki je tudi vodilna specialistka za genetsko spremenjena cepiva, je leta 2003, med izbruhom SARS-a uspela izdelala poseben sprej.

V ostrem nasprotju s tem je seveda tudi ravnanje ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki si je želel, da ZDA pridobijo patente za novo cepivo od nemškega podjetja izključno za ZDA - medtem, ko Kitajska svoje cepivo, če bo delovalo, brez omejitev nudi celotnemu človeštvu.

Ta sprej je že tedaj pomagal pri tem, da okoli 14.000 medicinskih delavcev ni bilo okuženih z virusom SARS-a.

Kitajski raziskovalci se trudijo podoben sprej izdelati tudi tokrat.

Ko je govorila o novem virusu, je dejala, da je »epidemija podobna vojaški situaciji. Epicenter je podoben bojišču.«

54-letna Chen Wen je novo cepivo izdelovala v času krize v Wuhanu od 26. januarja naprej.

Njen team je odkril tudi hitrejši način diagnosticiranja koronavirusa Covid-19.

Chen Wei

Kitajska je pravkar zabeležila en sam primer nove okužbe s koronavirusom znotraj države, medtem ko se bolezen sedaj širi predvsem po Evropi in ZDA.

Na Kitajskem se je zato situacija obrnila – medtem ko so nedavno tega vse države prepovedovale polete s Kitajske, sedaj Kitajska vse tujce, ki pridejo na Kitajsko, takih pa je okoli 20.000 dnevno, takoj napoti v obvezno 14-dnevno karanteno.

Vse skupaj se spreminja tudi v novo geopolitično in propagandno zmago za Kitajsko, predvsem v bitki za prestiž z ZDA.

Kitajska namreč potem, ko je sama uspela ustaviti širjenje koronavirusa vse bolj nastopa kot država, ki pomaga celotnemu svetu.

S tem dokazuje, da zna uporbljati mehko moč (soft power), kar je bila sicer dolga desetletja prednost predvsem ZDA, ki pa zaradi sebičnih in napačnih potez sedanje ameriške administracije vse bolj izgubljajo položaj vodilne države v mednarodni skupnosti.

Celo v Italiji in Španiji prebivalstvo ugotavlja, da od EU v najtežjih trenutkih svoje povojne zgodovine ne morejo pričakovati nobene pomoči, ki pa jo sedaj nudi Kitajska.

Celo v Italiji in Španiji prebivalstvo ugotavlja, da od EU v najtežjih trenutkih svoje povojne zgodovine ne morejo pričakovati nobene pomoči, ki pa jo sedaj nudi - Kitajska.

Evropska Unija pa za zdaj nudi zgolj zapiranje meja in suspendiranje šengenskega režima, za pomoč med članicami pa je očitno zmanjkalo vsega - medicinskih sredstev, denarja, solidarnosti in znanja.

Namesto da bi se bolezen spremenila v politično katastrofo za Kitajsko in kitajskega predsednika Xi Jinpinga, pa je uspešen boj zoper bolezen na Kitajskem le še utrdil položaj vodstva države.

V ostrem nasprotju s tem je seveda tudi ravnanje ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki si je želel, da ZDA pridobijo patente za novo cepivo od nemškega podjetja izključno za ZDA - medtem, ko Kitajska svoje cepivo, če bo delovalo, brez omejitev nudi celotnemu človeštvu.

Delite članek